23 неповносправних спортсмени отримують стипендію від Сала

Важливою складовою фізкультурно-спортивного руху Львівщини є спорт неповносправних осіб Львівщини. Про це Дивись. Інфо повідомила заступник начальника управління молоді і спорту ЛОДА Оксана Вацеба

За даними статистичної звітності систематичними заняттями спортом в області охоплено понад 1 000 неповносправних осіб, більшість з яких концентрується в системі єдиної в області дитячо-юнацької спортивної школи інвалідів «Галичина», низки спортивних клубів на місцях та федераціях. Безумовно, що важливу роль відіграє обласний центр з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт», який діє в області вже 20 років.

Серед найбільш популярних, а відтак і результативних на всеукраїнській та міжнародній арені є такі види спорту неповносправних як: легка атлетика, стрільба з лука, фехтування на візках, пауерліфтинг, шахи, шашки, дзюдо, футбол, спортивне орієнтування, баскетбол та ін. Загалом в області культивується 20 видів спорту для осіб з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату, розумового розвитку, з якими професійно працює майже 100 фахівців.

Доцільно зауважити, що на останніх Паралімпійських іграх у Лондоні змагалося 12 спортсменів області, які вибороли 2 золотих, 1 срібну і 2 бронзові медалі.

Післяолімпійський 2013 рік видався успішним для системи «Інваспоту» Львівщини. 49 спортсменів області є членами і кандидатами в збірну команду України; 8 тренерів залучені до роботи із збірними командами України, 2 спортсмена удостоєно звання «Майстра спорту України міжнародного класу».

Відзначилися гучними перемогами на офіційних міжнародних змаганнях світового масштабу упродовж 2013 року – легкоатлети Роман Павлик та Соломія Куприч, фехтувальники Антон Дацко, Андрій Демчук, Наталія Морквич; плавці подружжя Антон та Марина Стабровські, пауерліфтер Уляна Ціздин, лижники Роман Солтис, Оксана Угрин та ін.

Очевидно тільки щирими словами варто вітати успіхи в спорті неповносправних члена національної збірної команди України, тенісиста Віктора Дідуха, який після складної операції – ампутації лівої ноги тепер активно виступає на міжнародних змаганнях серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату.

Низько вклоняємося й праці тренерського колективу, лікарям, арбітрам, журналістам, усім, хто своєю високопрофесійною працею сприяє розвиткові цього важливого напрямку фізичної культури та спорту.

У 2013 році 23 кращих неповносправних спортсменів Львівщини отримують стипендії голови облдержадміністрації. До слова така практика незмінно зберігається на протязі останніх років.

Стипендії Львівського міського голови отримують 9 молодих перспективних неповносправних спорсмени Львівської області.

 Активно діють міські, районні асоціації інвалідів у Пустомитівському, Золочівському, Стрийському, Буському, Сокальскому та інших районах області. В містах Львові, Стрию, Дрогобичі, Миколаєві, Буську, Золочеві, Сокалі, Бориславі, Дублянах, Червонограді ефективно функціонують спортивно-реабілітаційні клуби інвалідів.

Стратегічним для розвитку фізкультурно-спортивного руху, й в першу чергу реабілітації та спорту неповносправних, є завершення будівництва унікальної для України бази - Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України у с. Яворів Турківського району Львівської області.

"Й безумовно, надзвичайно важливими для розвитку інфраструктури краю, покращення соціального, матеріально-технічного стану, іміджу держави загалом, а в тому числі й доступності усіх верств населення до спортивної інфраструктури – є два стратегічні проекти «Євробаскет-2015» та «Олімпійська надія – 2022». Міжнародний Олімпійський комітет визнав Львів як претендента на проведення Зимової Олімпіади та Зимової Паралімпіади 2022 року", - повідомила Оксана Вацеба.

Нагадаємо, сьогодні Львівський обласний "Інваспорт" проводить підсумки року 2013.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: