Вілкул наказав рятувальникам вжити додаткових посилених заходів забезпечення безпеки людей

Експерт розповів, які збірні «підсунули свиню» збірній України (відео)

«У зв’язку зі змінами періодів потепління та похолодання Гідрометцентр оголосив лавинонебезпечну ситуацію в гірських районах Карпат в разі додаткового навантаження, зокрема, в разі масового виходу в гори туристів. Наступають святкові – різдвяні та новорічні дні. Велика кількість туристів поїде в гірські райони Карпат та Криму. Наше завдання – забезпечити максимальну безпеку людей в горах», – сказав Віце-прем’єр Олександр Вілкул під час всеукраїнської селекторної наради, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі Львівської ОДА.

За завданням Віце-прем’єра на основних гірських перевалах Карпат – Яблуницькому, Вишківському, Латірському, Ужоцькому та Абранському вже чергує 12 одиниць спеціальної техніки. А вразі ускладнення погодних умов передбачено виставлення ще 48. На перевалах Криму – Ангарському, Ай-Петрі, Грушевському також чергує спецтехніка державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та Кримавтодору, а також підрозділи контрольно-рятувальної служби. «Уряд тримає ситуацію під жорстким контролем», – зазначив Олександр Вілкул.

Наразі рівень снігу в Карпатах становить від 10 до 26 см, а в горах Криму 7-19 см. «Ми вже стикалися з лавиною. 9 грудня в Закарпатській області на автодорозі Мукачево – Рогатин – Львів сталося сходження лавини, яка частково перекрила автодорогу. У зв’язку з небезпекою було обмежено рух для великовантажного та пасажирського транспорту в напрямку до Івано-Франківської області. Наразі рух відновлено. Завдяки скоординованим діям всіх служб, надзвичайних ситуацій вдалося уникнути. Так має бути і надалі», – сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем’єр звернув увагу на необхідність чергування оперативних груп в складі рятівників та медичних працівників в зонах масового відпочинку туристів в горах для попередження травмування людей.

Вже відбулося 2 випадки травмування туристів в горах. 15 грудня в Криму поблизу с. Лаванда Алуштинської міської ради на горі Чатир-Даг під час катання на сноуборді отримав травму турист із Севастополя. Другий випадок стався у Львівській області, поблизу смт Славське Сколівського району, де під час катання травмувався лижник. На місце подій прибули рятувальники, надали постраждалим домедичну допомогу та доставили до лікарень.

«У всіх випадках рятувальники швидко та якісно надавали допомогу постраждалим», – сказав Олександр Вілкул. Він доручив керівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій вжити додаткових посилених заходів забезпечення безпеки людей в горах у святкові тижні.

Також Олександр Вілкул звернувся до громадян, які планують відпочивати в гірських районах, звернути особливу увагу на заходи безпеки. Зокрема, необхідно  повідомляти про маршрути, якими планується йти, консультуватися з фахівцями та мати при собі контактні телефони аварійно-рятувальних служб.

«В тому числі звертаюся до рятувальників в Карпатському регіоні та в Криму, щоб виступили в ЗМІ і надали інформацію щодо прогнозів погоди, заходи безпеки та повідомили контакти осіб, до яких люди мають звертатися в разі надзвичайних ситуацій», – сказав Олександр Вілкул.

Нагадаємо, що в листопаді Олександр Вілкул вручив Львівським рятувальникам службову техніку, зокрема, 3 снігоходи для проведення оперативних заходів в гірських Карпатських районах. Також для забезпечення безперебійної передачі оперативної інформації рятувальники отримали 30 потужних радіостанцій, радіоретранслятор та GSM-шлюз, що забезпечить можливість телефонних дзвінків з мобільних апаратів на стаціонарні номери та навпаки, передачу інформації факсимільним зв’язком та електронною поштою.

У нараді також взяли участь Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник, Голова Укравтодору Євген Прусенко, керівництво Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міністерства енергетики та вугільної промисловості і Нафтогазу, а також керівники регіонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: