Перлину Львова на Пекарській таки передали УПЦ МП

Голова Львівської ОДА Олег Сало своїм розпорядженням передав у власність майновий комплекс військового містечка № 212 на вул. Пекарській, 57-59 у Львові релігійній громаді Львівської єпархії Української православної церкви. Відповідне розпорядження оприлюднене на сайті ЛОДА.

Розпорядження підписано на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 № 811-р «Про передачу майнового комплексу військового містечка № 212 у м. Львові до сфери управління Львівської облдержадміністрації».

«Передати у власність майновий комплекс військового містечка № 212 по вул. Пекарській, 57-59 у м. Львові релігійній організації Львівської єпархії Української православної церкви», – йдеться у розпорядженні.

Директору департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА доручено забезпечити передачу майнового комплексу відповідно до вимог чинного законодавства.

Контроль за виконанням розпорядження покладено на першого заступника голови облдержадміністрації Олексія Сторчила.

Як то було

Нагадаємо, історія з Пекарською набула розголосу ще восени. Депутати Львівської міськради вимагали від Міністра оборони не допустити відчуження військового містечка на вулиці Пекарській, 57 Московському патріархату, без участі у цьому процесі органів місцевого самоврядування.

Про бажання передати УПЦ (МП) у Львові майновий комплекс військового містечка № 212, що на вул. Пекарській, 57, військовики повідомили Львівську ОДА офіційним листом, пропонуючи одночасно облдержадміністрації взяти спершу об’єкт на свій баланс, а згодом передати його Православній церкві.

Нині цей будинок перебуває на балансі КЕВ м. Львова.

Науковці, підприємці, службовці та громадські діячі Львова 19 вересня звернулися до влади Львівської області та Львова з проханням передати громаді церкви Християн Віри Євангельської приміщення у центрі Львова на вул. Пекарській, 57 і 59. Підписанти листа просять керівництво Української православної церкви (Московського патріархату) відмовитися від бажання отримати цю будівлю, бо це, як наголошено у листі, може призвести до міжконфесійного конфлікту.

Пекарська, 57 – це напіврозвалені приміщення колишнього військового госпіталю. Вибиті вікна, гори сміття, облуплені стіни одразу кидаються у вічі, а трохи далі картина геть інша – чепурна відреставрована церква. Зараз тут храм християн Віри Євангельської. Насправді колись це все був один комплекс, що належав Ордену Воскресіння Римо-католицької церкви. Найгарніша перлина комплексу заховалася у саду, який із Пекарської одразу й не розгледиш. Розкішний палац із куполом, на якому досі височіє хрест, став справді ласим шматком .

За Радянського союзу споруди римо-католиків передали військовикам. Приміщення поділили і зробили у ньому військовий госпіталь. На зорі незалежності господарчі кімнати та маленький храм віддали Церкві Віри Євангельської. Віряни полагодили фасад, і той сьогодні вабить вишуканою рожевою барвою усіх, хто йде Пекарською.

А от решту майна і найкращу частину комплексу – не передали жодній релігійній чи світській громаді. Міністерство оборони притримало ці приміщення до руйнації, а потому виставило на продаж. Двоповерхові будівлі, що простяглися уздовж вулиці Пекарської, експерти оцінили у понад мільйон гривень, а продали їх лише за половину названої вартості. Новим власником споруд стала автомобільна компанія , але вона не доклала й пальця, аби відреставрувати придбане майно…

Через певний час двоповерхові стіни з вікнами компанія просто … подарувала двом мешканцям Новояворівська та Сокільник.

А от стосовно купольного комплексу, що захований у саду, і є найгарнішим серед будинків, – розгорілася ціла баталія.

Архітектурна перлина в центрі міста, про яку з 1992 року клопочуть львівські протестанти, менш як за місяць переходить у розпорядження Української Православної Церкви Московського патріархату … з легкої руки Миколи Азарова та львівських чиновників. І великий палац на вул. Пекарській, 59, Міністерство оборони вже не продає, а просто передає на баланс Львівської облдержадміністрації з подальшою передачею Львівській Єпархії УПЦ МП.

Василь Боєчко – єпископ Церкви Віри Євангельської – не розлучається із чорною папкою паперів – це копії документів, за якими, одним розчерком пера, не відомо, за які заслуги, російській Церкві так легко передають те, що 20 років не віддавали нікому. На лист-прохання львівського єпископа Філарета (УПЦ МП) – Кабмін реагує миттєво.
«Чому так потаємно, одразу через Київ, вирішують долю Львівської архітектурної перлини церковні ієрархи та світські чиновники у Львові?» – пан Боєчко цього не розуміє, і вважає такі дії банальним рейдерством.

У львівській облдержадміністрації було створено робочу групу, аби вирішити долю комплексу, але нікого із зацікавлених сторін чи представників громадськості туди не запросили. Владу можна зрозуміти, – маючи пряму вказівку Азарова, вони (самі галичани, здебільшого опозиціонери) опинилися під перехресним вогнем.

Переможцем у цій ситуації таки став Львівський предстоятель УПЦ МП. Подейкували у кулуарах, його лобі в Києві куди потужніше, аніж авторитет чи зв’язки львівських урядників.

Галицька правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: