Нардеп подасть у суд на забудовників, які зруйнували па’ятку архітектури на Озаркевича

"Моєю командою було підготовлено позов до Галицького районного суду м. Львова на забудовників, які зруйнували у Львові пам’ятку XVIII на вул. Озеркевича, 4 – Український шпиталь «Народна лічниця» імені Митрополита А. Шептицького та ще кілька об’єктів", - про це у Фейсбуці написав Олександр Бригинець

Зараз руйнація призупинена, але головна вимога, яка є в позові - це відновлення відповідачами споруд до стану, в якому вона перебувала до руйнування (до 10 січня 2014 року). Я сподіваюся завдяки активності громади, суд винесе рішення про їх поновлення.

Вказана земельна ділянка і комплекс споруд ще у 1903 році були подаровані Митрополитом Андрієм Шептицьким громаді міста Львова, а нині перебувають на балансі Курії Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької церкви (відповідач-1). Орендарем комплексу споруд є ТзОВ «Розвиток нерухомості» (Відповідач-2).

Внаслідок початку будівельних робіт забудовниками була зруйнована частина будівлі, яка позначена у Паспорті пам’ятки за адресою вул. Озеркевича, 4а та пам’ятки історії, архітектури та містобудування XVIIIст. на вул. Озеркевича, 4-4а у м. Львові – Народна лічниця. А також пошкоджена прилегла до зазначеного комплексу споруд земельна ділянка площею 0,45 га, на якій розташовані історичні захоронення жертв Другої світової війни, якими опікується Львівська обласна історико-просвітницька правозахисна організація «Меморіал» (один з позивачів).

За словами голови Львівського облуправління охорони пам’яток Андрія Салюка, пам’ятка внесена до Реєстру пам’яток у 1986 році серед комплексу споруд, а не як окремий об’єкт. Тому пам’яткоохоронці підготували новий паспорт для пам’ятки, яка наразі рахується нововиявленою пам’яткою місцевого значення, і передали його на затвердження. Але паспорт досі не затвердили.

Також велику роль в даному випадку зіграє Міністерство культури, адже саме воно повинно надати постійний пам’яткоохороний статус цій споруді. Тому я звернувся до Міністра культури з проханням взяти під особистий контроль це питання, адже я знаю, що його розглядатимуть у Міністерстві на цьому тижні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: