Ганущин хоче примусити виконати закон

Депутат Львівської обласної ради від Народного Руху України Олександр Ганущин скерував звернення до на ім’я Прокурора Львівської області. Мова йде про Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». В народі  - про аміністію учасників Майдану.

Як відомо, за попередніми зверненнями депутата, таких справ є, як мінімум 9, і то станом на 11.12.2013 року. Перед  Новим роком Олександр Ганущин  скеровував звернення на адресу Прокурора області (на наступний день після вступу вказаного закону в силу). Відповіді не отримав, паузу вочевидь взялися тримати всі 30 днів, право мають. Проте, нові аргументи до Олексія Васильовича, депутат  вважає за доцільне донести повторно. Зрештою, важливо щоб Система пам'ятала, що вона повинна чинити по закону.

Усім депутатам місцевих рад, Ганущин  рекомендує вільно копіювати своє звернення, і якщо не шкода поштових видатків  посилати в органи прокуратури. Якщо не сьогодні - то за кілька років, службові злочини справа вічна.

Зокрема, у зверненні йдеться, що депутат скерував на  адресу Прокурора депутатське звернення № 85 від 27.12.2013 року «Щодо вжиття заходів дотримання законності в частині неухильного виконання правоохоронними органами Львівщини вимог Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» .

Посилаючись на дію прямих норм Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», враховуючи наявну інформацію про кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій у вигляді акцій протесту та масових заходів, у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності, а саме 26.12.2013 року, що знаходяться у провадженні правоохоронних органів Львівщини, підтверджені посадовими особами прокуратури Львівської області, він скеровував свої вимоги.

На жаль, станом на 14.01.2014 року, відповідь на вказане звернення депутат не отримав.  Проте, у даному зверненні, мова не йде про порушення строків розгляду законних вимог викладених у депутатському зверненні № 85 від 27.12.2013 року.

Натомість, звертаю Вашу увагу на факти порушень чинного законодавства посадовими особами ГУ МВС України у Львівській області та прокуратури Львівської області, зокрема Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» та Кримінально-процесуального кодексу України.

Відтак, обранець констатує, що повторно вимушений інформувати Прокурора, про те, що йому, як депутату Львівської обласної ради відомі наступні факти.

Слідчими підрозділами ГУ МВС України у Львівській області розслідується 8 кримінальних проваджень, розпочатих за ознаками кримінальних правопорушень, в тому числі вчинених учасниками мирних зібрань у Львові.

Також, до ЄРДР внесено відомості та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину за фактом перекриття автодороги поблизу с. Гамаліївка Пустомитівського району Львівської області вчиненого учасниками мирних зібрань.

Окрім цього, слідчим відділом прокуратури Львівської області розслідується кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною другою ст.161 Кримінального кодексу України, вчиненого учасниками мирних зібрань.

Наявність вище перелічених проваджень підтверджується документами за підписами посадових осіб прокуратури Львівської області, проте, цей перелік може бути не вичерпним.

Народний обранець, звертає у зверненні  увагу на те, що на всі вище перелічені кримінальні провадження поширюється дія Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

Зокрема, у статті 1 цього закону прямо названі дії й рішення, на які розповсюджується закон, а саме "акції протесту та масові заходи в період з 21 листопада 2013 року й до дня набрання чинності цим законом", а також названо коло суб'єктів, на яких він розповсюджується, а саме на "осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів у цей період".

Крім того, Ганущин звертає Вашу увагу, на те, що посадові та службові особи, в тому числі і прокуратури Львівської області, котрі відповідно до посадових обов’язків здійснюють досудове розслідування, слідчі дії та нагляд за слідством зобов’язані були вчинити з вищеописаними кримінальними провадженнями, порушеними щодо осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів, наступним чином.

Окрім цього, зважаючи на неодноразові висловлювання Президента України, який підписав вказаний Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», прийнятих конституційною більшістю складу Верховної Ради України без жодних зауважень, щодо негайного застосування норм вказаного закону.

Депутат, щиро сподівається, що прокуратура Львівської області у даних питаннях займе позицію неухильного виконання законів та забезпечення конституційних прав і свобод громадян України.

Прес-служба Львівської крайової організації Народного Руху України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: