У Науковій бібліотеці сьогодні презентують книгу про роль України у Великій війні

Сьогодні, 17 березня, о 15.00 год. у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) відбудеться зустріч з академіком НАН України, професором Ігорем Юхновським та презентація виданої за його редакцією книги «Україна у Великій війні 1939–1945», повідомили у прес-службі ЛМР.

Визначний вчений та громадсько-політичний діяч, академік НАН України, народний депутат України кількох скликань, колишній виконувач обов’язків голови Українського інституту національної пам’яті, почесний доктор ЛНУ ім. І. Франка І. Юхновський поділиться своїм досвідом руйнування міфів та стереотипів однієї з найтрагічніших сторінок нашої історії.

«Події Другої світової війни є, мабуть, найболючішим і найбільш міфологізованим досвідом українців у новітній історії. Так склалося, що визначальні для європейської дійсності фронти обох світових воєн проходили саме через Україну, але в обох випадках, незважаючи на те, що саме українці прийняли на себе найважчі удари та випробування і в окупаційний час, і в здобутті перемоги, саме вони найбільше й потерпіли від післявоєнної риторики та пропаганди ворожих імперських режимів.

Друга світова війна завершувалася не лише фронтами на Заході, але й трагізмом посилення сталінського режиму в Україні. Сьогодні ми маємо визначальну потребу в переосмисленні досвіду минулої війни, навіть в умовах сучасної російської агресії. Адже у вихованні національно свідомого громадянства та здатного адекватно реагувати на виклики часу політикуму переоцінка певних «традиційних» понять і явищ відіграє вирішальну роль. Шкода, що презентоване видання, як і низка інших, якими користуються наші читачі, не з’явилися хоча б кілька років тому – можливо, тоді пропаганда нав’язаних «дєдовоєвальних» стереотипів не мала б таких трагічних наслідків.

Книга, яку ініціював та редагував безпосередній учасник війни професор Ігор Юхновський, є вдалим кроком у допомозі суспільству позбутися ідеологічних штампів і знайти модель розуміння своєї національної ролі та участі у складних геополітичних змінах та глобалізації. Яку роль відіграли американські кошти у формуванні потуги антинімецького наступу? Що мали б знати українці про трагедії Голокосту чи волинських подій 1943 р.? Якими насправді були взаємини між Гітлером та Сталіним напередодні війни? Наскільки багатогранним був український націоналістичних рух? Та, зрештою, чому радянській владі знадобилося два десятиліття для того, щоб, винищивши скалічених фізично та морально реальних учасників великої війни, у 1965 р. витворити ідеологію «дєньпобєдної» пропаганди? Обговорення книги – це також добра нагода усвідомлення хронологічних меж великої трагедії ХХ ст., яка у «вітчизняному» вимірі для українців вибухнула не в 1941, а таки у 1939 р.», - розповідає директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. І. Франка Василь Кметь.

Науково-популярне видання «Україна у Великій війні 1939–1945» (Київ, 2014) містить матеріали про причини, перебіг і наслідки Другої світової війни. У книзі проаналізовано події, що відбувалися на території сучасної України або були пов’язані з діяльністю українців, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 року і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 року. Також на ґрунті сучасних матеріалів розглянуто основні аспекти формування історичної пам’яті українського народу про Другу світову війну.

У заході візьмуть участь вчителі-краєзнавці шкіл м. Львова, студенти та викладачі ЛНУ ім. Івана Франка та працівники бібліотеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: