Львів’ян запрошують на лекцію про Шухевича

Олеся Ісаюк, авторка нової науково-популярної біографії Головного командира Української повстанської армії, прочитає лекцію «Людина з-за документів: рефлексії довкола постаті Романа Шухевича».

26 березня, середа

15.00

Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. І. Франка

вул. Драгоманова, 5

В українській історії чимало видатних постатей, чиє життя тривалий час було приховане під радянським грифом «Секретно». Тож, працюючи над біографією, авторка Олеся Ісаюк вивчала архіви України та Польщі, документи структур визвольного руху та матеріали радянської спецслужби — НКВД. Це дозволило їй додати до  вже відомого портрета командира підпільної армії нових штрихів — політика, військового, бізнесмена, чоловіка, батька. Окрему увагу авторка приділила розвінчанню міфів про про УПА і Шухевича особисто.

Книга-біографія «Роман Шухевич» авторства Олесі Ісаюк видана у лютому 2015 року харківським видавництвом КСД «Клуб сімейного дозвілля» спільно з Центром досліджень визвольного руху.

Олеся Ісаюк працює у Львові в Національному музеї – меморіалі «Тюрма на Лонцького» (колишній в’язниці КҐБ та гестапо), наукова співробітниця Центру досліджень визвольного руху. Закінчила історичний факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка. Завершує докторантуру в Університеті Марії Склодовської – Кюрі (Люблін, Польща).

Як відомо У 1942 р. українці створили Українську повстанську армію, яка мала на меті боротися за незалежність України. 6,5 років повстанською армією керував Роман Шухевич. Українські повстанці, що діяли переважно в західних областях України, спершу воювали проти нацистських окупантів і радянських партизанів. Після повернення радянської влади УПА під командуванням Шухевича продовжувала опір радянському режимові до середини 1950-х років. В СРСР історію ОУН і УПА фальсифікували, а постать Шухевича намагалися скомпрометувати. З відновленням незалежності історики розпочали дослідження фактів про Українську повстанську армію.

Організатори: Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. І. Франка, Центр досліджень визвольного руху, Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького», видавництво «Клуб сімейного дозвілля». Вхід вільний.

Презентація книги Олесі Ісаюк «Роман Шухевич. Історія нескорених» відбудеться у неділю, 29 березня, у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького». Точний час та інші деталі буде повідомлено окремо.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: