На Самбірщині завершили будівництво корпусу монастиря святого Пантелеймона (фоторепортаж)

У селі Велика Білина Самбірського району завершилося будівництво корпусу монастиря святого великомученика Пантелеймона.

Про це повідомив єпископ Дрогобицький, вікарій Київської єпархії, настоятель Святопантелеймонівського монастиря, владика УАПЦ Геронтій (Олянський).

У березні-квітні над двоповерховим корпусом монастиря змонтували і накрили дах, встановивши три куполи з хрестами. Тривало будівництво 1,5 роки. «Я безмежно радий і вдячний, що Господь допоміг мені довершити будівництво. Роботи ще не завершились, але вже встановлено дах на братському корпусі, де житимуть ченці. Думаю, що помірним темпом зможемо збудувати й увесь монастир», – сказав із цього приводу владика Геронтій.

У планах збудувати центральний собор у Великій Білині, проект якого вже готовий. Також планується побудова ще одного, двоповерхового корпусу для паломників, які приїжджатимуть у монастир.

Загалом, від часу встановлення хреста і першого Богослужіння на цьому місці минуло 5 років. За перший рік у Великій Білині постав новий храм, в якому сьогодні зберігаються мощі святих великомучеників Пантелеймона та Варвари, святих Фелофея, Луки Войно-Ясенецького, Андрія Первозванного і мощі Преподобного Геронтія, канонарха Києво-Печерського, покровителя єпископа Дрогобицького.

Тепер у монастирському храмі щодня відбуваються Богослужіння. Збільшився і штат монастиря – є троє священиків-ченців. «Бачите, скільки вірних прийшло і з якою вдячністю приїжджають. Адже сюди непросто дістатися: далеко, важко і дуже трудна дорога. Сюди переважно приїжджають обтяжені горем, бідою або з подякою за оздоровлення», – розповів владика.

Історично село Велика Білина прославилось монастирем, де свого часу перебувала чудотворна ікона Богородиці, а також цілющим джерелом на місці з’явлення Богородиці. «Моя мета – збудувати монастир не тільки для проживання монахів, але щоби в монастирі могла знайти спокій кожна християнська душа. Спокій духовний і тілесний, спокій для молитви, – каже про ініціативу владика. – Щоби сюди приїжджали хворі, які би могли тут жити і лікуватися молитвами. Відомо, що я читаю молитви зцілення. Але не я зціляю, а зціляє Господь».

«Наш монастир немає жодного потужного спонсора, який би міг фінансувати будівництво. Тому будуємо з пожертв і подяк людей, які, за моїми молитвами, змогли позбутися хвороб та страждань, – розповів владика Геронтій. – Для завершення монастир потребує ще дуже багато. До прикладу, встановили всі вікна, але вони ще недоплачені. Залишилося ще чимало боргів за будівництво корпуса. Потрібно ще огородити територію, зробити внутрішні роботи у келіях, щоби можна було проживати, встановити котел і опалення тощо. Я вдячний жертводавцям Києва, Львова, Тернополя, Івано-Франківська та інших міст, усім людям, які склали пожертви і хочуть щоби монастир існував». Окремо владика Геронтій подякував майстрам з Івано-Франківщини, які виготовили і встановили купола, суттєво зменшивши оплату.

Також Єпископ Дрогобицький мріє, що буде відремонтована під’їзна дорога з Калинова, а влада посприяє у запуску автобуса до Великої Білини. «Декілька раз намагалися запустити рейс, але не можуть зробити цього через погані дороги. Можливо, тепер, зі зміною влади, все буде нормально», – каже владика.

2 3 4 DSC_0061

ДОВІДКА

Історія монастиря у Великій Білині на Самбірщині бере початок у 1442-45 роках, коли тут оселилися перші монахи — вихідці Києво-Печерської лаври. За даними обласного архіву, свого часу тут перебували монахи з Афону. Давній василіанський монастир Успіння Пресвятої Богородиці був закритий 1811 року і до цього часу не зберігся. Залишилася лише церква. Чудотворну ікону З’явлення Божої Матері над джерелом вивезли до Лаврова. Існують передання, як важко їхав запряжений волами віз, на якій перевозили ікону. Люди це сприйняли як знак, що Богородиця не хотіла покидати цього місця.

Ініціатором відновлення монастиря став виходець Манявського монастиря, о.Геронтій, який обрав цю місцину з-поміж п’яти інших. «Місце було запущеним, а священики, які бачили це і бажали мені збудувати монастир, не вірили, що він буде збудований», – згадує владика. Освятив місце під церкву і монастир Предстоятель Української автокефальної православної церкви Мефодій. Як згадує владика Геронтій, під час останнього візиту до монастиря 2014 року покійний вже митрополит сказав такі слова: «Я вірю, знаю і впевнений, що на цьому місці засіяє величний монастир і буде сильно прославлене ім’я Боже, а багато людей через цей монастир спасеться».

На сьогодні від монастиря Пантелеймона збудовано ще два скити – Серафима Саровського (Івано-Франківщина) і Миколая Мирликійського-чудотворця в м.Бориспіль (Київська обл.). Ініціатори з Одеси запропонували монастирю побудувати і третій скит.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: