Регіональна реформа в Україні: плюси та мінуси для Львівщини

21 квітня о 12.00 у Львівському Прес-клубі (проспект Шевченка, 11, 2 поверх) відбудеться круглий стіл «Регіональна реформа в Україні: плюси та мінуси для Львівщини»

Децентралізація – це не ознака того, що влада у країні слабка. У світі та у Європі вважається, що децентралізація в останній час стає все ефективнішим інструментом управління державою, а також контролю над тим, як розподіляються фінансові потоки. Зрозуміло, що кожен регіон має свою специфіку, і місцеві громади нерідко побоюються відповідальності, ризиків та тягарів, які може нести з собою регіональна реформа вповноваження місцевої влади. Але, здається, що в Україні немає іншого вибору, бо альтернативою може стати лише федералізація за російським сценарієм та розпад держави. Тому ця проблема є надзвичайно актуальною. Затягувати з її обговоренням не можна. Іншою проблемою є те, що в Україні склалася зовсім неєвропейська традиція нав`язування з центру місцевим громадам будь-яких системних змін, а не виконання місцевих ініціатив.

Під час круглого столу будуть підніматися наступні питання:

Перспективи децентралізації в Україні та на Львівщині. Чи може децентралізація бути нав’язаною з Києва? Ініціатива Маєрсона-Мілованова – як громадськість Львівщини ставиться до неї? Польський досвід розподілу влади та повноважень між центральною владою і місцевими громадами, Європейські приклади взаємодії громад та національних інститутів влади. Чи виграє Львівська область від проведення регіональної реформи? Що саме Львівська експертна громада може запропонувати до проекту Закону про децентралізацію, сценарії розвитку регіону після втілення реформи.

У роботі круглого столу візьмуть участь: депутат Сейму республіки Польща Томаш Камінскі; депутат Підкарпатського воєводства, екс віцемаршалек Підкарпатського воєводства Анна Ковальска, депутати Жешувської міської ради та міста Перемишль, Польща, народний депутат України Михайло Хміль, політолог Юрій Романенко, Тарас Стецьків, представники політичних партій у Львівській області, державних організацій, органів місцевого самоуправління та громадського сектору Львівщини

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: