У Львові обговорять одну із найважливіших проблем – питання донорства і трансплантації

Завтра, 14 травня, об 14:00 в УКУ (вул. Козальницького, 2А, 5-й поверх) відбудеться Круглий стіл на тему: «Побудова системи трансплантології в Україні. Ефективне функціонування системи трансплант-координаторів».

Мета круглого столу, обговорення розвитку цієї галузі в Україні, адже на сьогодні немає належної уваги до людей, хворих на легеневу гіпертензію, оскільки законодавство суттєво обмежує вирішення питань донорства і трансплантології.

За словами начальник ауправілння охорини здоров'я ЛМР Володимира Зуба, легенева гіпертензія – важке захворювання, яке призводить до недостатнього насичення тканин і органів киснем. До певного етапу легеневу гіпертензію можна лікувати консервативно (способом життя, медикаментозно тощо), але якщо ці методи є неефективними або з певних причин захворювання прогресує, то виникає потреба трансплантації  або легень, або органокомплексу серце-легені.

«Сьогодні в Україні немає можливості врятувати хоча б одне життя такої людини, і причин для цього багато: відсутність адекватного законодавства у частині донорства, трансплантології; необізнаність і неготовність суспільства, в тому числі медичного, обговорювати і вирішувати ці проблеми», - сказав Володимир Зуб.

Проблема доступності трансплантації органів в Україні, без перебільшення, є питанням життя для сотень тисяч українців. Впродовж останніх років ГО «Асоціація Рідкісного Захворювання України-Легенева Гіпертензія» та ЛМБФ «Сестри Даліли» налагодили тісну співпрацю з європейськими колегами і роблять усе можливе, аби українці мали змогу отримати медичну допомогу саме в Україні, а не шукати можливостей лікування за кордоном. До слова, доступ наших пацієнтів у європейські клініки є закритим, зазначають організатори круглого столу.

«На Львівщині є дуже багато людей, які потребують трансплантації і легень, і серця, і нирок, і багатьох інших органів. Від 2008 року у нас проведено 83 трансплантації від родинного донора. Однак її потребують значно більше людей. Недосконалість закону не дає можливості знайти лобіста цієї тематики. Пацієнти, яким пересаджено органи і які знаходяться під наглядом у Львівській області, оперувалися у Польщі і Білорусії. Якщо не сформуємо громадської думки – успіхів у трансплантології не досягнемо», - підсумувала Наталія Ван Доеверен, заступник головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: