Курс гривні й далі буде стабільним після пом'якшення валютних обмежень - експерти

Гроші
Фото ілюстративне

Пом'якшення валютних обмежень суттєво не вплине на курс гривні, вважають, банкіри.

«Час для більш значного порівняно з колишніми кроками послаблення валютних обмежень обрано вдало. За нашими оцінками, у другому кварталі Україна зафіксує солідний профіцит поточного рахунку платіжного балансу, що створює надлишок іноземної валюти на ринку. В практичному плані це відбивається в тенденції гривні до зміцнення і істотних обсягах викупу іноземної валюти на ринку Національним банком України ($333 млн в травні, $201 млн за перші 8 днів червня)», - сказав головний економіст Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов.
За його оцінкою, дозвіл регулятора на репатріацію дивідендів за 2014-2015 рр. також не надто вплине на валютний ринок.
«Норма про репатріацію дивідендів в межах 10% на місяць не має суттєво вплинути на валютний ринок, оскільки вона відсікає великі випадки накопичених дивідендів», - сказав експерт.
Блінов вважає, що наступними пріоритетними кроками валютної лібералізації слід зробити скасування вимог до попереднього резервування гривні під купівлю іноземної валюти, пом'якшення вимог до документарного оформлення транскордонних операцій і зняття обмежень на зняття коштів з рахунків фізичних осіб в іноземній валюті.
Директор казначейства Ощадбанку Володимир Ісаков також вважає, що поступове скасування валютних обмежень не чинитиме додаткового тиску на курс гривні. «На наш погляд, такі зміни не суттєво вплинуть на формування курсу, ми не очікуємо значної реакції ринку. Можливо, за подальшої лібералізації обсяги тіньового ринку можуть скоротитися», - сказав він.
Аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько вважає, що у зв'язку з пом'якшенням валютних обмежень НБУ скоротить купівлю валюти на ринку. «Такий крок НБУ не позначиться на курсі, який буде орієнтовно 25 грн/$1 найближчим часом. Я думаю, через пом'якшення валютних обмежень, особливо щодо зниження норми обов'язкового продажу до 65% і дозволу репатріації дивідендів, НБУ значно скоротить обсяги викупу валюти з ринку», - сказав він.
За оцінкою А.Приходька, зростання експортної виручки металургів і виробників соняшникової олії на тлі сезонного зниження попиту на валюту від імпортерів у зв'язку із закінченням опалювального сезону створює сприятливу ситуацію на валютному ринку. Позитивна динаміка міжбанківського ринку створює передумови для пом'якшення валютних обмежень, проте ситуація на валютному ринку залишається крихкою.
"Особливо ця крихкість буде відчуватися восени, коли імпортери збільшать закупівлі енергоресурсів для опалювального сезону. На цьому тлі зовнішній шок у вигляді падіння цін на сировину може розгойдати ситуацію на валютному ринку, і тоді пом'якшення валютних обмежень може вийти боком. Хоча в будь-якому випадку НБУ може дуже оперативно посилити валютні обмеження, якщо буде бачити відповідні ризики", - зазначив експерт.
Головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков в свою чергу додав, що в результаті рішення НБУ про зменшення норми обов'язкового продажу валютної виручки на валютному ринку відбулася корекція, але загрози для курсу гривні немає.
"В результаті зниження на 10% до 65% обов'язкового продажу надходжень експортерів сьогодні гривня втратила близько 5 копійок, що є незначною корекцією після зміцнення, при цьому поки про падіння курсу гривні мова не йде", - сказав він.
Щодо перспектив скорочення тіньового валютного ринку він зазначив, що основним фактором, який впливає на активність операторів тіньового ринку, залишається 2% збір до ПФ.
«Для ліквідації переваги чорного ринку над офіційним слід скасувати не тільки ліміти за операціями в готівковій валюті, а й цей збір», - заявив експерт

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: