Львів на тарілці: свято їжі посеред війни? (Інтерв'ю)

13319888_1118792094851461_4605219659170210732_n

Незабаром стартує гастрономічний фестиваль «Львів на тарілці». Журналісти ІА Дивись.info розпитати в організатора Андрія Сидора, чому фестиваль пройде попри всі проблеми у місті та країні та чого львів'янам від нього очіукувати.

Незабаром стартує гастрономічний фестиваль «Львів на тарілці». Журналісти ІА Дивись.info розпитати в організатора Андрія Сидора, чому фестиваль пройде попри всі проблеми у місті та країні та чого львів'янам від нього очіукувати.

283f85c0-a231-4e9f-a768-c230fabdc1ea

З 24 по 27 червня у Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького відбудеться фестиваль «Львів на тарілці». На фестивалі презентуватимуть  страви різних кухонь: української (галицької, одеської),  польської, німецької, мексиканської, японської. Одесити приготують місцевий торт «Фонтан». Фестиваль «Львів на тарілці» матиме  джазовий «присмак», бо відбуватиметься в період  Alfa Jazz Fest. Гасло  – «Львів на тарілці, приправлений джазом».

Новинка фестивалю -  на площі Музейній, 1, що біля Домініканського собору, експонуватимуть 15 мистецьких тарілок. Це буде  галерея «Арт-тареля». Про особливості фестивалю “Львів на тарілці” та про гастрономічні плани компанії «Дік-арт» розповів в інтерв'ю Андрій Сидор, директор компанії «Дік-арт», організатор гастрономічних івентів у Львові.

— Зараз в зоні АТО загострилися бойові дії, є серйозні жертви. Чи не логічно перенести гастрономічний фестиваль на більш спокійніший час?

— Таких планів у нас наразі немає. Фестиваль «Львів на тарілці» проходитиме синхронно з Alfa Jazz Fest. Тобто він чітко прив’язаний до джазового фестивалю.

— Скільки туристів очікуєте на фестивалі «Львів на тарілці»?

— Фестиваль відбудеться в період  Alfa Jazz Fest. Щодо кількості гостей, то останній тиждень червня у Львові, співмірний з травневими святами (на травневі свята приїхало 200 тисяч туристів з України та з-за кордону). На цей період у місті заброньовані усі готелі, продано усі квитки на фестиваль. Гастрономічним фестивалем підтримаємо святковий настрій джазу. Цьогорічний слоган нашого фестивалю - «Львів на тарілці приправлений джазом».

— На яких фінансових умовах ресторатори, зокрема одеські, будуть працювати з гастрономічним фестивалем? Яка вартість оренди для кіосків, які спеціалізуються на продажі страв?

— Оренда торгового будиночка стартує від трьох тисяч гривень. Орендою займається окреме агентство,  а компанія «Дік-арт» - творчим наповненням фестивалю «Львів на тарілці». Більша частина будиночків уже зайняті.

— А який зиск має місто від гастрономічних фестивалів?

— Фестиваль «Львів на тарілці» проведемо на стадіоні, який знаходиться на території парку культури імені Богдана Хмельницького. Цей стадіон перебуває в оренді Федерації регбі Львівщини. Тож гроші передаємо їм, а не місту.

— У Львові занадто багато гастрономічних фестивалів. Не здається, що місто просто перетворюється на гастрономічну столицю за принципом “Хліба і видовищ”?

— Львів пишається архітектурою. Дуже добре, що вона збереглася нам у спадок. Але крім архітектури, місто має викликати якісь емоції. Тому, думаю, що гастрономія — саме те. Добре, що зараз Львів нею славиться. Львівські ресторатори придумують нові формати. «Львів на тарілці» - поєднання гастрономії з мистецтвом. Банальнішого гастрономічного предмету, як тарілка не існує. Але якщо до неї додати талант митця-художника, виходить хороша річ. Чим це не арт-архітектура, чи арт-гастрономія?

Добре, що до Львова приїжджають туристи, бо Львів славиться гастрономією. Треба не перегинати палку. Не робити чогось забагато, чи замало.

—Чи виношуєте плани щодо нових гастрономічних фестивалів? Наприклад, у нас немає Свята деруна, або Свята голубця.

— Не знаю... Думаю, львів’яни достатньо креативні для того, щоб придумувати нові фестивалі. У 2017 році у Львові планується фестиваль класичної музики “Моцартівський”. Як не крути, він теж не обійдеться без гастрономії. Приїде багато гостей, музиканти зі світовим ім’ям. Основним пунктом відвідування будь-якого міста є відвідини ресторанів. На мій погляд, крім архітектури, найкраще відчути місто чи країну можна через страви.

—До речі, «Дік-арт» є монополістом з проведення гастрономічних івентів. Може, цьому сприяють дружні відносини з першими особами Львова?

— Дивне запитання... Не можу сказати, що сильно дружу з Андрієм Садовим, мером Львова. Фестивалів у Львові — маса. Їх проводить не лише компанія «Дік-арт». Якщо говорити про «Львів на тарілці», то маємо домовленість з  Alfa Jazz Fest, а не Львівською міською радою. Звичайно, мерія підтримує фестиваль  Alfa Jazz Fest.

—Яка ваша улюблена страва?

— Люблю баклажани в будь-якому приготуванні.

Розмовляв Антон КРАВЕЦЬ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: