До уваги прокуратури: у Львові досі працюють нелегальні АЗС (Фото)

13565342_1625791977736078_13704396_n

Продовжуємо розповідати про мережу нелегальних АЗС, які без відповідних документів заправляють автомобілі у Львові.

На першу публікацію прокуратура Львівщини відреагувала: 4 адреси, передані правоохоронцям журналістами були перевірені, в результаті чого порушено відповідні кримінальні справи. Однак, мережа нелегальних АЗС у Львові налічує дещо більше «точок», аніж чотири, тож інші продовжують свою роботу.

За інформацією журналістів ІА Дивись.info, по Львову діє 13 нелегальних АЗС. Втім, викрити ще одну сумнівну «точку» допомогли колеги разом зі слідчими Шевченківського райвідділку.

Про це ІА Дивись.info розповів Ігор Петрик, начальник Шевченківського РВ УМВС України у Львові. «Нам надійшло звернення і ми по надходженню інформації про незаконну діяльність провели перевірку, — розповів Ігор Петрик. — Зараз триває досудове розслідування за статтею 204 ККУ (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, — ред.) за фактом виявлення відповідного обладнання для заправки автомобілів на території, що належить фірмі «Інтер Тайле». Однак, зараз підозра не оголошена, адже підприємство готує відповідні документи. Воно вважає, що проводить діяльність законно, має постійних клієнтів та проводить безготівковий розрахунок, тож пообіцяло надати всі документи. Наразі ми їх ще очікуємо, документи поки не надані».

13566143_1625791984402744_521245384_n

Цистерна з пальним, вул. Тракт Глинянський

Як все працює?

«Тіньове» пальне на нелегальних АЗС коштує дешевше, тож водії іноді жертвують якістю заради ціни. Так, за нашими даними, ДП у нелегалів коштує 16 гривень за літр (при великій закупівлі можна домовитись навіть за 15 гривень). При цьому, офіційні АЗС заправляють ДП по 18,50 грн мінімум. Вигода здається очевидною, втім, мережа справно обкрадає бюджет, торгуючи акцизними товарами без відповідних внесків та ліцензій.

За інформацією прокуратури, лише на чотирьох точках було вилучено з обігу понад 9 тонн нелегального пального. Тож, просто помноживши ціну за літр на такий об'єм, можна зрозуміти масштаби, йдеться мінімум про сотні тисяч гривень лише на цих об'єктах.

Облаштована нелегальна АЗС, вул. Зелена

Облаштована нелегальна АЗС, вул. Тракт Глинянський

Інформація про адреси нелегальних заправок швидко розбігається серед водіїв, тож дізнатись, де «точка» ще працює доволі легко. Так, наприклад, досі діє у Львові заправка по вул. Тракт Глинянський. При цьому, ніхто на території, де заправка функціонує, навіть не намагається приховати таку незаконну діяльність: у дворі посеред гаражів стоїть цистерна разом із насосом, підведене освітлення, поряд навіть будочка (все, як на заправках радянських часів), та промовистий знак, що курити тут заборонено.

Територія нелегальної АЗС, вул. Зелена

Територія нелегальної АЗС, вул. Тракт Глинянський

Щодня до 19 години

Враховуючи відповідь прокуратури про те, що після обшуків за наданими адресами, усе обладнання було вилучене, робимо висновок: до цієї заправки прокурори ще не дістались. Тому, що заправка досі працює, свідчить і дещо інше. Надворі – вечір, тож біля цистерни нікого немає. Питаємо у чоловіків, які пораються в машинах неподалік:

-         Хочемо заправитись, чому нікого немає?

-         Бо заправка працює до 19 години, приїздіть вдень і заправитесь.

-         Щодня працює, і сьогодні?

-         Так.

13553228_1625791981069411_1337942674_n

Цистерна з пальним, обладнання для заправки машин.

Тож, незаправлені їдемо далі шукати нелегальних торгівців. Тим часом, нелегальна АЗС, що на вул. Персенківка, уже клієнтів не приймає. У години, які раніше були піковими, тут ні цистерни, ні черги автомашин. Навіть ворота, що раніше вели до діжки із пальним, закриті. Тут очевидно слідчі прокуратури вже були.

Територія по вул. Персенківка, де раніше нелегально торгували пальним

Територія по вул. Персенківка, де раніше нелегально торгували пальним

Їдемо на ще одну «точку», про яку розповів знайомий водій. Тут заправляють у дворі за ДСК, по вулиці Зеленій. До слова, у цей же день він там навіть заправився. Щоправда, вночі журналістам знову не щастить – підпільна «станція» закрита на ніч, нікого поряд немає. Втім,  АЗС старого взірця, виглядає недоторканою – ніхто її не конфісковував.

Тут, за інформацією водіїв, досі заправляють нелегальним пальним.

Тут, за інформацією водіїв, досі заправляють нелегальним пальним.

Вже за традицією журналісти ІА Дивись.info скерують інформацію про перевірені адреси до обласної нацполіції, а також прокуратури.

Мар'яна ТКАЧЕНКО спеціально для Дивись.info

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: