Нова «залізна леді» Британії: що варто знати про Терезу Мей (фото)

im578xAny-Theresa-May-03

Віднині Великобританія має нового прем’єра. На чолі країни стане Тереза Мей – друга за історію жінка прем’єр-міністр, яка змінить на цьому посту Девіда Кемерона.

385600332

Тереза Мей стала фаворитом у прем'єрських перегонах практично одразу після оголошення Кемероном про відставку. Її суперниками були екс-мер Лондона Борис Джонсон, міністр юстиції Майкл Гоув, колишній лідер торі Дункан Сміт і заступник міністра енергетики Андреа Лідсом.

ІА «Дивись.info» зібрала цікаві факти про нового прем’єр-міністра Великобританії, яка цілком може претендувати на титул, який був у її попередниці Маргарет Тетчер, – «залізна леді».

Тереза Мей народилася 1 жовтня 1956 року в сім’ї вікарія англіканської церкви. Її батько помер від травм, отриманих у автокатастрофі, коли Терезі було 25 років. Дід Терези був полковим старшиною. Обидві її бабусі працювали прислугою. Тереза пішла до школи у містечку Вітлі; спочатку вона відвідувала державну початкову школу, потім – приватну школу при монастирі, а потім – класичну школу, яку під час її навчання перейменували на «загальноосвітню школу Вітлі-парк».

Закінчила Оксфордський університет зі ступенем бакалавра географії. Її першим місцем роботи став Банк Англії, а згодом вона очолила Європейський департамент Асоціації систем міжбанківських розрахунків.

Зі своїм майбутнім чоловіком Філіпом Меєм Тереза познайомилася 1976 року. Він тоді був президентом Оксфордського союзу. Як розповідають, уперше їх представила одне одному Беназір Бхутто – майбутня прем’єр-міністр Пакистану – на студентській дискотеці Консервативної партії. Одружилися Філіп і Тереза через чотири роки – 1980-го. Дітей у пари немає.

У 1997–2002 обіймала різні другорядні посади в тіньовому уряді консерваторів. У 2002 році стала першою жінкою-головою Консервативної партії і займалася, на відміну від лідера партії, технічними питаннями забезпечення функціонування консерваторів. У 2003–2005 була тіньовим міністром транспорту і одночасно тіньовим міністром продовольства та екології. З травня по грудень 2005 року була тіньовим міністром культури, ЗМІ і спорту. 6 грудня 2005 була призначена тіньовим лідером Палати громад. У 2009-2010 займала посаду тіньового міністра праці і пенсій.

Після виборів 2010 року Тереза Мей була призначена міністром внутрішніх справ, одночасно отримавши портфель міністра у справах жінок та рівноправності. Хоча більшість політичних оглядачів зауважує, що Тереза не користується великою популярністю, вона є без сумніву видатним політиком. Хоча б тому, що єдина з 1992 року протрималась на посаді міністра внутрішніх справ шість років поспіль. Попри жорсткий характер здобула репутацію відмінного перемовника. Британці сподіваються, що саме ця риса дозволить Мей виторгувати кращі умови в ЄС та врешті забезпечить країні стабільність.

Серед досягнень Терези Мей на посту міністра внутрішніх справ називають зниження рівня злочинності, Британія уникнула масштабної терористичної атаки, а в 2013 році вона депортувала з країни радикального ісламського проповідника Абу Катаду.

У липні 2014 року Мей доручила провести публічне розслідування причин смерті екс-агента КДБ Олександра Литвиненка, отруєного полонієм у Лондоні. На цей крок вона пішла під тиском з боку дружини покійного Марини Литвиненко.

Тереза Мей зазнала слави борця з мігрантами, коли вона оголосила про намірами обмежити кількість мігрантів, що прибувають до країни. Вона, наприклад, пропонувала висилати з країни шукачів притулку в тому випадку, якщо на момент розгляду їхнього звернення країна, з якої вони втекли, стала безпечною. Крім того, з її подачі з квітня 2016 року було введено обмеження на проживання у Великій Британії для громадян США та інших країн, що не входять до ЄС. За новими правилами, якщо така людина заробляє менше 25 000 фунтів (приблизно $47 000) та живе в країні понад п'ять років, її можна депортувати.

Хоч Тереза Мей й агітувала проти Брекзіту, згодом вона заявила, що «Брекзіт значить Брекзіт» і що другого референдуму не буде. За її словами, офіційні розмови про вихід почнуться лише тоді, коли Велика Британія задіє так звану «50-ту статтю» – тобто не раніше ніж наприкінці 2016 року.

На початку кар’єри Терезу Мей прославила її любов до екстравагантного взуття – у 2000-их роках увесь політикум обговорював її леопардові туфлі на тонких низеньких підборах. Крім того, вона має пожиттєву підписку на журнал Vogue. І якось політик заявила, що якби могла взяти на безлюдний острів лише одну улюблену річ, це була б її колекція Vogue.

Хобі Терези Мей – кулінарія. За її словами, вона має близько ста кулінарних книжок. Поза тим політик полюбляє піши походи в гори.

59-річна пані Мей стане найстаршим прем’єром після Джеймса Каллагана (1976-1979) і першим бездітним прем’єром після Теда Гіта.

Тереза Мей стане другою жінкою на чолі британського уряду після Маргарет Тетчер. Вона має усі шанси отримати звання нової «залізної леді». Адже в обох схожий характер та стиль управління.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: