Марі замість Джеффрі: Сенат США затвердив нового посла в Україні

Сенат США затвердив дипломата Марі Йованович новим послом в Україні. Про це повідомив у Твіттері журналіст New York Times Девід Гершенгорн.

«Марі Л. Йованович затверджена Сенатом послом США в Україні замість Джеффрі Пайєтта в критичний момент історії країни», – написав він.

Нагадаємо, що добігає кінця трирічний термін перебування в Україні посла Сполучених Штатів Америки Джеффрі Пайєтта. Замінить його на цьому посту кар’єрний дипломат Марі Йованович. Її вступ на посаду збігається із президентськими виборами в США. І саме те, хто переможе, буде визначальним у зовнішній політиці Сполучених Штатів.

Як вже писала ІА «Дивись.info», українські дипломати та експерти загалом стримано висловлюються щодо кандидатури нового посла Марі Йованович, адже значно важливіше, хто стане новим господарем Овального кабінету. Бо якщо із зовнішньополітичними вподобаннями кандидата від демократів Гіларі Клінтон все більш-менш зрозуміло, і Україна може й надалі розраховувати на підтримку США, то у Дональда Трампа із міжнародними векторами не все ясно.

«Ніхто просто не розуміє, у чому полягатиме його зовнішня політика, оскільки в нього немає свого бачення – він людина недосвідчена у цій сфері. Сьогодні є тільки обрана ним група радників і помічників у сфері національної безпеки, зовнішньої політики і оборони. І ця група не дає підстав для оптимізму у сфері зовнішньої політики», – раніше заявив «Дивись.info» дипломат і громадський діяч, колишній генеральний консул України у Стамбулі Богдан Яременко.

Нагадаємо, що одним із радників Дональда Трампа з питань Росії та Центральної Азії є Картер Пейдж,  людина близька до Газпрому. Він добре знається на інвестиціях і пропрацював сім років інвестиційним банкіром, спеціалізувався на енергетичних проектах, зокрема вів бізнес із російським Газпромом.

Довідка

Марі Йованович народилася 11 листопада 1958 року в Канаді. У віці трьох років переїхала з сім’єю до США. Вона виросла в штаті Коннектикут, 1976 року закінчила школу Kent School, в якій її батько викладав французьку та російську мови, а мати — німецьку. Закінчила Прінстонський університет і Пушкінський інститут. Здобула ступінь магістра в Національному військовому коледжі.

Після закінчення університету працювала в Нью-Йорку в рекламному бізнесі. З 1986 року на дипломатичній службі США. Працювала в дипломатичних представництвах США в Могадішо (Сомалі), Лондоні (Великобританія), Москві (Росія) і Оттаві (Канада).

У травні 1998 року була призначена заступником директора відділу у справах Росії Державного департаменту США.

З серпня 2001 року по червень 2004 року працювала заступником американського посла та була тимчасовим повіреним в Україні. У 2002 році вона підняла питання про порушення Києвом санкцій проти Іраку в зв’язку з нібито продажем Саддаму Хусейну партії радіолокаційних систем «Кольчуга». Йованович стверджувала, що, крім плівок Мельниченка, у США були й інші докази цієї угоди. Ці звинувачення призвели до значного погіршення українсько-американських відносин.

Після України деякий час обіймала посаду старшого радника заступника державного секретаря США з політичних питань, після чого в 2005 році відбула послом у Киргизстан. У 2008 році її перевели на посаду посла США у Вірменії, де вона пробула до літа 2011 року.

З 2012 року вона обіймає посаду головного заступника помічника держсекретаря США у бюро з європейських і азіатських справ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: