І сепаратисти, і українські сили незаконно тримають цивільних на Донбасі

Правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch представили спільний звіт, у якому вказують на порушення прав людини на Донбасі з боку сепаратистів та українських сил.

 

Про це інформує Інтерфакс.
«І українські сили, і проросійські сепаратисти на сході України тримають цивільних осіб доволі тривало, а іноді таємно під вартою, чинять тортури», - йдеться в прес-релізі з нагоди публікації відповідної доповіді в четвер.

 
Звіт базується на інтерв'ю з 40 жертвами порушень прав людини, членами їхніх сімей, свідками, адвокатами потерпілих.

 
«Тортури і таємне тримання під вартою не є історичною або невідомою практикою в Україні. Вони відбуваються прямо зараз по обидва боки від конфлікту», - сказав заступник директора Amnesty International щодо Європи та Центральної Азії Денис Кривошеєв.

 
Він зазначив, що обидві сторони знають про ці порушення і «заплющують на них очі».
Згідно з інформацією, українська влада і проукраїнські воєнізовані угруповання затримують цивільних осіб, підозрюваних у причетності або підтримці проросійських сепаратистів, тоді як сепаратистські сили затримують цивільних осіб, підозрюваних в підтримці або шпигунстві на користь українського уряду.
«У звіті представлені 18 випадків незаконного тримання цивільних осіб», - повідомила на прес-конференції в четвер заступник директора Human Rights Watch щодо Європи і Центральної Азії Рейчел Денбер.
За її словами, це неповна картина ситуації, адже багато випадків досі не відомі.
Обидві сторони, додала вона, тримають затриманих як «обмінну монету».
У зв'язку з цим правозахисні організації закликають керівництво України і сепаратистів не допускати порушень прав людини, жорстокого поводження із затриманими.
«Українська влада і фактична влада в самопроголошених Донецькій і Луганській республіках повинні негайно припинити насильницькі викрадення і довільні затримання, а також ввести в дію політику нульової терпимості до тортур і жорстокого поводження з ув'язненими», - сказано в доповіді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: