Війна за «Руслани»: чи обслуговуватиме Україна російські літаки

maxresdefault

Росія в обхід Україні хоче здійснювати техогляд літаків Ан-124-100 «Руслан», розробником якого є ДП «Антонов». Таке рішення російської сторони – це не тільки втрата коштів підприємством, яке є частиною «Укроборонпрому», а й удар по репутації у разі авіакатастрофи тощо. У тому, що може втратити ДП «Антонов» і чим це загрожує росіянам, намагалася розібратися ІА Дивись.info.

Росія в обхід Україні хоче здійснювати техогляд літаків Ан-124-100 «Руслан», розробником якого є ДП «Антонов». Таке рішення російської сторони – це не тільки втрата коштів підприємством, яке є частиною «Укроборонпрому», а й удар по репутації у разі авіакатастрофи тощо. У тому, що може втратити ДП «Антонов» і чим це загрожує росіянам, намагалася розібратися ІА Дивись.info.

Від партнера до конкурента

Ан-124 «Руслан» —найбільший серійний вантажний літак у світі, який до появи Ан-225 «Мрія» був і найбільшим літаком. Свій перший політ здійснив 24 грудня 1982 року в Києві. Вироблявся «Руслан» у СРСР спочатку на ДП Київський авіаційний завод «Авіант» та серійно в «Авіастар-СП» в Ульяновську в Російській Федерації.

Було усього побудовано 55 літаків. На 2011 рік в реєстрах діючих — 46 машин (лише половина з них є цивільними). 36 літаків експлуатуються в Росії (ВПС РФ — 22, авіакомпанії: «Волга-Дніпро» – 10, «Полёт» — 4), 7 — в Україні («Авіалінії Антонова»), 1 — в ОАЕ та ще 2 — в Лівії. 4 літака згинули в авіакатастрофах.

Якщо йдеться про комерційні транспорті літаки, то це літаки модифікації Ан-124-100. Відрізняється від базової моделі Ан-124 двигунами Д-18Т третьої серії і відсутністю спеціального військового обладнання. Випускається з 1990 року в Києві і з 1993 року в Ульяновську. Виготовлено 7 літаків. Ще 15 літаків переобладнано з раніше випущених Ан-124.

Насправді спочатку серійне виробництво літаків Ан-124 планувалося в Україні, але через те, що у 80-их Ульяновський авіаційний промисловий комплекс (УАПК) залишився без роботи (його збудували для масового випуску бомбардувальників Ту-160, але саме почала діяти політика обмеження стратегічних озброєнь), серійне виробництво «Русланів» перенесли до Росії. Рішення про перенесення виробництва було прийняте 1983 року.

Тоді до Ульяновська вирушила українська делегація зі спеціалістів та робітників. Вони мали допомогти якнайшвидше налагодити виробництво «Русланів», адже нікому й на гадку не могло спасти, що невдовзі партнери перетворяться на конкурентів, не кажучи вже про російсько-українську війну.  Для здійснення авторського нагляду за роботами з підготовки серійного виробництва Ан-124 на УАПК було організовано представництво АНТК.

Після появи «Русланів» СРСР став світовим лідером у важкій транспортній авіації. 1985 року на літаку Ан-124 було встановлено 21 рекорд світу, в тому числі з вантажопідйому (171 219 кг на висоту 10750 м), а 6 травня 1987 року було встановлено світовий рекорд дальності перельоту замкнутим маршрутом (20 150,92 км).

Літаки Ан-124 використовуються для перевезення локомотивів, яхт, фюзеляжів літаків і багатьох інших великогабаритних вантажів. Ан-124 має систему присідання опор шасі, що дозволяє легко здійснювати завантаження.

Розлучення по-«антоновськи»

Серед причин, чому Російська Федерація хоче перенести техогляд «Русланів» з ДП «Антонов» на КБ «Ільюшин», видання «Комерсант» називає складнощі з отриманням доступу до технічного супроводу від української сторони. «Льотний ресурс Ан-124 дуже великий – він становить 50 тисяч годин, 10 тисяч польотів і 45 календарних років та призначається українським ДП «Антонов», яке володіє сертифікатом типу, а також відповідає за типову конструкцію літака. Але за умовами розробника сама процедура продовження ресурсу повинна проводитися набагато частіше – кожні 4 тисячі льотних годин. Зараз всі ці процеси утруднені: сам експлуатант може проводити лише періодичне техобслуговування, а всі важкі форми – тільки український виробник за участю ульяновського «Авіастар-СП» (виконує техобслуговування і ремонт Ан-124, випущених на ульянівському заводі)», – пише «Комерсант».

За даними видання, це може зірвати подальшу експлуатацію двох літаків Ан-124-100, які раніше використовувалися збанкрутілою компаніє «Полёт», що належала бізнесмену Олександру Лебедєву.

Крім того, 2015 року український уряд ухвалив рішення про вихід ДП «Антонов» зі спільного українсько-російського підприємства ТОВ «ОАК-Антонов», головний офіс якого знаходиться у Москві. І вже невдовзі ДП «Антонов» увійшло до «Укроборонпрому».

Хто буде крайнім

Заява російської сторони викликала чималий резонанс  і сьогодні ІА Дивись.info отримала відповідь від ДП «Антонов», у якій йдеться: ДП «Антонов» офіційно заявляє, що не передавало і не передає свої права та обов'язки, передбачені міжнародними авіаційними стандартами, і продовжує виконувати всі обов'язки розробника цивільного літака Ан-124-100 «Руслан»…

Згідно з цими стандартами, «організація-розробник типової конструкції, яка отримує інформацію від усіх експлуатантів повітряного судна даного типу, має найкращі можливості з розробки рекомендацій, спрямованих на вирішення проблем, що виникають з авіаційною технікою на стадії експлуатації».

ДП «Антонов» є розробником цивільного літака Ан-124-100 і Держателем Сертифікату типу №ТЛ 0021, виданого Авіаційною владою України, і Сертифікату типу №24-124-100, виданого Авіарегістром Міждержавного Авіаційного Комітету (АР МАК). ДП «Антонов» також - тримач сертифікату розробника авіаційної техніки №UA.21J.0016, виданого Авіаційної владою України, і Сертифікату Розробника авіаційної техніки № Р-2, виданого АР МАК», – йдеться в офіційній заяві підприємства.

Також зазначається, що тільки ДП «Антонов» має повний комплект конструкторської та доказової документації за результатами сертифікації цього літака. Підприємство не передаватиме нікому матеріали випробувань, що дозволяють виконувати обов'язки з підтримки льотної придатності літака.

ДП «Антонов» є автором програми збереження цілісності конструкції і контролю старіння літаків Ан-124-100 «Руслан», Програми контролю відмовобезпеки. У ДП зазначили, що суворе виконання цих програм є головною умовою забезпечення безпеки експлуатації літаків Ан-124-100 «Руслан».

На підприємстві працюють висококваліфіковані конструктори і фахівці, є необхідні лабораторії і обладнання тощо. Відтак будь-яка спроба передати функції організації, відповідальної за типову конструкцію, іншому підприємству, грубо суперечить стандартам ICAO, а також авіаційним правилам і нормам Євросоюзу, США, України та РФ.

«У разі виведення цивільних літаків Ан-124-100 «Руслан» з-під нагляду ДП «Антонов», підприємство буде змушене звернутися в міжнародні авіаційні організації з заявою про зняття з себе відповідальності за забезпечення безпечної експлуатації цих повітряних суден на міжнародних авіалініях. Можливі в такому випадку авіаційні події тягнуть за собою загрозу життю і майну громадян тих країн, де будуть експлуатуватися ці літаки», – заявили на ДП «Антонов».

На підприємстві повідомили, що сьогодні в Російській Федерації експлуатується 24 цивільних літаки Ан-124-100 «Руслан». Інжинірингові послуги з продовження ресурсів цих літаків надаються щодва роки. «Це, знаєте, як у лікарні, ліки можна купити будь-де, але рецепт повинен виписати лікар», – кажуть на ДП «Антонов».

Що ж стосується, власне, двох «Русланів» збанкрутілої компанії, то вони обов’язково мають бути оглянуті фахівцями ДП «Антонов», адже літаки простоювали і треба оцінити їхній технічний стан. До речі, вартість обслуговування літаків визначається по-різному в кожному окремому випадку.

А що стосується юридичної сторони справи, то право на боці України, точніше ДП «Антонов», яке цілком може вимагати заборони експлуатації російських «Русланів» за межами РФ.

«Тут йдеться про відносини на рівні підприємств – власників відповідних прав та (чи) літаків, тобто ми говоримо не так про важелі, які має Україна, як про важелі власників відповідних прав. І тут світова система авіації побудована таким чином, що власник прав на тип літака може заборонити експлуатацію літака, якщо його права не дотримуються. «Руслани» теоретично можна повністю технічно обслуговувати на території РФ без дозволу українських правовласників, але літати тоді ними можна буде лише на території РФ. А це такий тип літака, який використовується переважно для дальніх карго-перевезень поза межами РФ», – розповів юрист Андрій Гук, фахівець з авіаційного права.

За словами правника, якщо Росія спробує обійти ДП «Антонов», то літаки на її території можуть арештувати.

«У випадку порушень прав українських правовласників та здійснення підтримання льотної придатності і обслуговування літаків в обхід України, то за межами РФ такі літаки можна буде, зокрема, й арештовувати, і затримувати. Крім того, в «Антонова» серйозно налагоджена юридична робота, в тому числі вони успішно перемагають навіть у російських судах», – додав експерт.

Нагадаємо, що йдеться про судовий спір щодо використання товарного знаку. ДП «Антонов» виграло суд у ВАТ «Авіакор – авіаційний завод» (Самара) в Арбітражному суді Самарської області у справі про виплату 2,9 мільйона доларів винагороди (роялті) за використання товарного знаку при виробництві і реалізації літаків.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: