Представлені у Львові книги для незрячих – інноваційні для України

2

У Львові представили інноваційні для України книги, надруковані шрифтом Брайля, для незрячих людей.

Про це розповіла виконавчий директор львівського осередку ГО «Українська спілка інвалідів», автор проекту «Місто літератури для незрячих: книга брайлем і вголос» Оксана Потимко, передає кореспондент «Дивись.Info».

Технологічно ці книги є звичайними, натомість принцип їх виконання є новим для України. Раніше у нашій країні звична книга для сліпих шрифтом Брайля була надрукована на сірому поганому папері.

[dyvys_blockqoute text="У нас так склалося, що книгу для незрячих можна друкувати на обгортковому папері, не давати жодного дизайну. Ми  у Львові відмовилися від такого принципу подання літератури для сліпих і ввели новації." author="пояснила Оксана Потимко"]

По-перше, представлені книжки мають гарний зовнішній дизайн. Попри те, що незрячі люди ніколи не побачать цієї книжки, будь-хто, хто буде поруч, може їм розповісти, яка гарна зовнішня сторінка, і переповість, що тут намальовано. Також серед людей, які читають шрифтом Брайля, є чимало таких, хто має залишковий зір. Вони зможуть бачити ці малюнки.

По-друге, ці книги надруковано на якісному білому папері. Так, як це роблять усі цивілізовані країни світу. Це забезпечує їм довший вік: з огляду на те, що їх читають руками, це важливий показник.

По-третє, ці книжки зумисно скріплені пружиною: так її можна вільно розгортати і читати руками.

По-четверте, книгу, за Скандинавським зразком, подано книгу у трьох форматах, у яких її можуть читати незрячі: шрифтом Брайля, аудіо та у форматі doc.

Нагадаємо, сьогодні у Львові презентували три книги Івана Франка – «Коли ще звірі говорили», «Грицева шкільна наука» та «Сойчине крило» – шрифтом Брайля до ювілею письменника.

Читайте також: Львів є лідером за виготовленням книг для незрячих в Україні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: