Чотири «майдани» за осінь, або Проти чого протестували українці (огляд)

img_3348

Події у світі та Львові за останні два місяці довели, що сьогодні можливі повернення локальних «майданів». Так, вони не такі масштабні та обходяться без кровопролиття. Деякі скидаються більше на елемент політичної гри, але є серед них і цікаві.

Події у світі та Львові за останні два місяці довели, що сьогодні можливі повернення локальних «майданів». Так, вони не такі масштабні та обходяться без кровопролиття. Деякі скидаються більше на елемент політичної гри, але є серед них і цікаві.

img_3328 На початку вересня біля мерії культурної столиці України почав розгортатися другий «майдан». Прохід до Ратуші загородили намети з гаслами «Садовий собі палац, а воїнам АТО – дулю» тощо. Накипіло, з вимогами до господарника, який, схоже, догосподарювався, вийшли учасники АТО, яким місто не виділило земляної ділянки, обурені мешканці Грибович, Малехова та Дублян, яким питання сміттєзвалище вже в горлі стояли та власники маршруток. Активісти були налаштовані досить мирно, лише головного винуватця подій вітали словами «Ганьба!».

Втім, виходячи з останніх подій, що неначе грім серед ясного неба, звалилися на Садового, Андрія Івановича це не налякало. Він навіть на сесію не з'явився. Мітингувальники погрожували діти до більш радикальних дій, якщо їхні вимоги не почнуть виконуватися. Але Андрій Іванович і тут домовився, пішовши на компроміс з учасниками АТО. «Обирай – або гроші, або земельна ділянка за межами міста», – приблизно так вирішив проблему Садовий. Проте громадські активісти подейкують, що немає гарантій того, що землі учасники АТО отримають.

img_3327

Вимоги ж мешканці «присміттєвих» територій Садовий задовільнив обіцянками про рекультивацію «вже з наступного тижня». Пікет під Ратушею набув розголосу по всій Україні, ба, навіть за її межами. Телеканал «Інтер» навіть зняв сюжет про Садового-диктатора, який силою розганятиме пікетувальників. На це голова Львова відреагував наступним чином: «Учора «Інтер» повідомив, що львівська влада готується «штурмувати наметове містечко біля Ратуші і розігнати його», – пише Садовий у своєму Фейсбук. - ...я не бачу іншої логіки таких сюжетів «Інтеру», крім як постійного нацьковування українців один на одного». При цьому мер не забув звинуватити державу і в попередньому дописі: «У всьому світі держава, яка мобілізує своїх громадян на війну, згодом забезпечує їх і опісля – дає високі пенсії, оплачує безкоштовне навчання у престижних вишах і тд. У нас учасники АТО приходять з війни і очікують від держави такого ж. Вона роздає їм ордени, а за матеріальним посилає до місцевих органів влади. «Йдіть і вимагайте!» – кажуть їм...»

«Відстілявшись», поки що мер може видихнути з полегшенням, готуючись до сюрпризів наступної сесії.

Як Львівська міська рада позбулася «доїжджаючих»

ЛМР вигнала приміські маршрутки з центру Львова. Таке рішення мерія прийняла аби оптимізувати рух громадського транспорту. Відтак, маршрути №140 (Львів – Городок) та № 141 (Львів – Пустомити), які обслуговує підприємство «Фіакр-Львів», стали зупинятися на автостанції №3 (вул. Петлюри). Раніше міська рада стверджувала, що приміські маршрутки повинні доїжджати лише до околиці міста. На практиці таке нововведення спричинило страйк.

9 жовтня мешканці села Солонка вийшли на дорогу та з другої спроби перекрили трасу «Київ-Чоп». Близько 40 людей скандували проти скорочення приміських автобусів, що возять їх до Львова. Не пропустив можливості посварити пальцем Садового і народний депутат Богдан Дубневич. «Люди вдалися до радикальних дій. Перекрили дорогу. Розумію, що це створює незручності для інших водіїв, які стоять в заторах, які не винні, що львівський мер «так дбає за людей». Але я особисто підтримую своїх земляків і розумію їхнє обурення!», – написав Дубневич на своїй сторінці у Фейсбук.

Утім, не перекриттям траси одним, мешканці Солонки пообіцяли якось заскочити на «серйозну» розмову до начальника управління транспорту і зв’язку Львівської міської ради Віктора Щира. «Та треба його викинути із крісла, хай проїдеться так, як їздимо ми кожного дня», - заявили пікетуючі.

Як Юля Тимошенко у Львові лисицею стала

Ну «майданом» цей пікет не назвеш, скоріше перфоманс. 27 вересня біля офісу «Батьківщини» у Львові активісти цирк влаштували на славу. Правда пікетувальників там можна було на пальцях порахувати. Учасники акції продемонстрували перформанс – дівчину в кайданах, яка символізувала Україну, на імпровізовану територію «Расеї» затягував іграшковий лис, що символізував Юлію Тимошенко та партію «Батьківщину». Справа в тому, що Тимошенко, перебуваючи з візитом у Львові під час Форуму видавців, бовкнула, що львів'яни хочуть попередньої влади, бо ця погана. «Я вперше почула від львів’ян, що вони закидають демократичним силам, які сьогодні при владі, що якщо не здатні управляти країною, то йдіть геть, а якщо ні, то повертають ту владу «злочинну» , яка робила краще для людей і не знущайтесь», - сказала на засіданні Тимошенко. Такі висловлювання Тимошенко вилізли боком.

14470425_270498980010978_2951437418485159130_n

В руках активістів були плакати з написами: «Юля, за тобою плаче тюрма або Россдума», «Юля – Пуйло, ла-ла-ла», «Вибачся перед львів'янами», «Львів не хоче ні Яника, ні Юлі». Також активісти вигукували «Ганьба!».

Дайте нам право на аборт

«Майдан» зовсім іншого масштабу та цінностей відбувся у Польщі минулого понеділка, коли тисячі жінок у чорному вийшли на вулиці відстоювати своє право на аборт. Деякі заклади харчування у країні були також закритими. Мітинг був спровокований законопроектом, який мав би повністю заборонити у Польщі аборти. Та не очікували консервативні сили Польщі такої реакції, тому він ідеї заборони аборті відмовилися. Ймовірно, що такі закони вмотивовані цінностями самих поляків, більшість з яких є вкрай релігійними.

41bba34d-bea6-47b6-9abb-573f29b38245_w987_s_s

Українські жінки також виявили солідарність та вийшли підтримати польських жінок біля посольства Польщі в Києві. Організатори акції зазначили у Фейсбук, що ініціатива консервативної партії та її підтримка католицькою церквою є черговою спробою позбавити жінок прав та свобод. Експлуатація сексуальностей, позбавлення репродуктивних прав та прав на власне тіло є насильством, що виражається через владу, продуковану патріархальним суспільством та ґнітючою державою. Тому киянки також приєдналися до акції солідарності.

Підготувала Олександра БАГАЧ

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: