Фермерам відшкодовуватимуть збитки від утилізації небезпечно хворих тварин, – Кубів

На Урядовому комітеті ухвалили рішення про відшкодування збитків фермерам від утилізації небезпечно хворих тварин.

Про це на свої сторінці у Фейсбук повідомив перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів.

«Проблема сьогодні полягає в тому, що через недосконалість системи відшкодування, замість утилізації, фермери ховають своє поголів’я від ветеринарів. Побоювання фермерів небезпідставні. Яскравий приклад – три роки тому в господарстві Білоцерківського національного аграрного університету ветеринари вимушені були умертвити сотні свиней, хворих на африканську чуму. Господарство досі не отримало відшкодування. Місцевий бюджет аргументує це відсутністю коштів. Така ситуація є неприпустимою», – написав Кубів.

Така ситуація може призвести до розповсюдження африканської чуми свиней.

«В той же час ми не можемо допускати розповсюдження африканської чуми у фермерських господарствах тому, що вірус несе цілком реальний ризик заборони експорту української свинини до країн ЄС. Вчора, наприклад, стало відомо, що Румунія уже заборонила ввезення української свинини через спалах африканської чуми в Одеській області. Важливо розуміти, що африканська чума свиней не лікується. Єдиний спосіб – утилізувати карантинних свиней», – зазначив перший віце-прем’єр.

Згідно до змін, які Урядовий комітет рекомендував ухвалити Кабінету Міністрів України, у разі спалаху вірусу, місцеві органи виконавчої влади зможуть прийняти рішення щодо виділення коштів із резервного фонду відповідного державного бюджету для відшкодування збитків.

«Також ми рекомендуємо зменшити строк для підготовки висновку щодо відшкодування з трьох діб на одну. Це робиться для того, щоб інфікованих тварин можна було оперативно вилучити та унеможливити їх несанкціоноване переміщення територією України. Сподіваємось, що це допоможе подолати проблему і покращить позиції фермерських господарств, які розводять поголів’я», – написав Степан Кубів.

Нагадаємо, один із останніх спалахів АЧС був зареєстрований на Полтавщині. Загалом нинішнього року фіксували 55 випадків захворювання на африканську чуму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: