Конкурсні дива: на посаду голови Держгеонадр конкурс виграв претендент із кримінальним шлейфом

39324

Публічні конкурси в Україні продовжують дивувати. Складається враження, що міністерства або вирішили, що цього ніхто не помітить за загальним ажіотажем щодо е-декларування, або ж просто усі навколо дурні настільки, що ніхто навіть елементарних питань не задасть. Цього разу своїм «прозорим, чесним і справедливим» конкурсом на заміщення посади у службі, яка відноситься до Міністерства екології, потішила Комісія з питань вищого корпусу державної служби.

У Державної служби геології та надр вже певний час немає головуючого, тільки т.в.о. І от комісія замість того, аби призначити конкурс на посаду самого голову служби вирішує провести конкурс на першого заступника (який автоматично і стане т.в.о.). Вже це насторожило журналістів і незалежних спостерігачів, тож увагою конкурс обділений не був. І, як виявилось, недарма! Як сьогодні написав відомий журналіст Денис Казанський, виграв конкурс претендент… з кримінальним шлейфом.

Кримінальний прецедент

«Конкурс на заміщення вакантної посади голови Державної служби геології та надр України несподівано виграв скандальний гендиректор КП «Південукргеологія» Микола Фощий. За яким принципом була відібрана його кандидатура - загадка. На попередньому місці роботи Фощий показав незадовільні результати і став фігурантом кримінальної справи, яке було відкрито проти нього за ініціативою підлеглих. Однак все це не завадило конкурсної комісії затвердити такого сумнівного кандидата на відповідальну посаду, - пише видання 4 ВЛАСТЬ. - Сам конкурс відбувся 27 жовтня, але ще напередодні його результати були відомі як працівникам компанії «Держгеонадра», так і пресі. Ще 26 жовтня видання «Апостроф» повідомило, що чиновники з Міністерства екології фактично заздалегідь вирішили долю конкурсу і будуть рухати кандидатуру Миколи Фощія на посаду глави «Держгеонадр». При цьому з урахуванням одіозність кандидата, для початку його вирішили затвердити на посаду заступника, а підвищити вже потім».

Аби підтвердити чим спростувати інформацію про кримінальне провадження, відкрите проти п. Фощія, варто лише зазирнути в ЄДРСР (реєстр судових рішень), там можна знайти чимало цікавого про перебіг проваджень. І довго шукати не довелось. 2013, 2014 і 2016 року Жовтневий районний суд Дніпропетровська дійсно розглядав кримінальні справи за фактом невиплати посадовими особами КП «Південукргеологія» заробітної плати працівникам. Власне, у Кримінальному кодексі є відповідна стаття № 175 «Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат». При цьому, з одної з ухвал суду видно, що слідчі змогли встановити факт необґрунтованої невиплати зарплат працівникам.

chch

«Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи КП Південукргеологія в період з жовтня 2012 р. по березень 2013 р., в порушення ст.ст. 15, 21, 24 Закону України Про оплату праці, ст.115 Кодексу законів про працю, маючи фінансову можливість виплатити заборгованість з заробітної плати, умисно, безпідставно, не виплачували заробітну плату 484 працівникам КП Південукргеологія на загальну суму 4 010, 7 тис. грн., більш ніж один місяць, використовуючи грошові кошти на потреби підприємства, - йдеться в ухвалі суду. - Крім того, встановлено, що станом на 18.10.2013 р. службовими особами КП Південукргеологія за період з жовтня 2012 р. по березень 2013 р. не виплачена заробітна плата 339 працівникам на загальну суму 1 172, 9 тис. грн. Також, при розслідуванні кримінального провадження встановлено, що службові особи КП Південукргеологія, причетні до невиплати заробітної плати, здійснюють протиправну діяльність з використанням банківських рахунків…»

Талановитий керівник

Цікаво, що про цей випадок активно писали ЗМІ, а Громадська рада при службі Дежргеонадр навіть окремо відкритим листом (!) просила міністерство та Прем’єр-міністра, а також керівників парламентських фракцій, що входять в коаліцію (!!!) не призначати Миколу Фощія керівником служби!

«У наших професійних колах Фощій Микола Васильович має негативну репутацію з корупційним шлейфом, - йдеться у відкритому листі. - Про це свідчить ряд фактів: Фощій Микола Васильович фактично довів до банкрутства одне із найстаріших в нашій галузі підприємств, а його підлеглі роками мають заборгованість із зарплати. Борги «Південукргеологія» під його керівництвом зросли до 16 млн грн. Всі вищевказані факти зафіксовані у звіті про проведення перевірки підприємства. Свої негативні висновки дали фіскальна служба і фінансова інспекція. Всі результати перевірок і факти зловживань Фощієм давно передані в КМУ, СБУ, МВС, ГПУ, Мінприроди на НАБУ. Однак, на жаль, ми не побачили належної реакції на ці кричущі факти і антидержавні дії такого керівника з боку влади», - йдеться в листі.

20161101012945-3f663593bb9117980663f5fd152a1993

Члени громадської ради також заявляють, що п. Фощій призначив своїм заступником… власного сина. Тут просто варто нагадати, що ми говоримо про стратегічне державне підприємство, не про власний бізнес, де Микола Фощій міг би робити все, що забажав би. Ми говоримо про державний сектор, який, більше того, розпоряджається українськими надрами.

Але ані лист Громадської ради, ані відкрите звернення громадських спостерігачів, які уже визнали конкурс непрозорим, зауваживши численні порушення, не переконали конкурсну комісію подумати двічі. Закрадається підступне питання – чому такі, здавалось би, вагомі аргументи, не вплинули на рішення комісії?

Питання до міністерства

Водночас, хочеться запитати у конкурсної комісії: невже серед двадцяти (!!!) кандидатів не знайшлося когось принаймні менш неоднозначного (без кримінальної історії, без далеко не схвального «відгуку» від Громадської ради та без збанкрутілого підприємства)?! Невже конкурс знову перетворили на банальну ширму для того, аби «протягнути свого», тим більше, що київські ЗМІ ще до завершення конкурсу говорили, що їм уже відомий результат (і не помилились). Звичайно, хотілося би запитати у п. Семерака, міністра, чи пасуватиме йому така кандидатура «під боком». Втім, його телефон вимкнений або ж не відповідає. Або принаймні звернутись у прес-службу міністерства (адже це їхня робота), але там слухавку не беруть або ж «збивають» дзвінки. Адже саме міністерство може оскаржити результати конкурсу, призначити повторний конкурс і захистити українські надра від… а втім, що про це говорити, якщо міністерство проковтнуло такий результат? Чи, можливо, воно цього результату і добивалось? На жаль, тут залишаються лише здогадки.

І ще раз на жаль, наші конкурси такі, які є, а наші держпідприємства регулярно банкротують. У світлі цього «конкурсу» із протягуванням п. Фощія на нову посаду стає зрозумілим, чому ж інше міністерство (МЕРТ) із завзяттям приховує імена кандидатів на посаду гендиректора ДП «Бориспіль». Бо ж там, очевидно, є свої «талановиті керманичі» типу п. Фощія і їх теж необхідно протягти на посади, закриваючи очі на «заслуги», кримінальний шлейф і будь-які Громадські ради. А «піпл схаваєт», йому не звикати.

Мар’яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: