КСУ 17 листопада розгляне справу щодо конституційності «мовного закону» Ківалова-Колесніченка

Конституційний суд України 17 листопада розпочне розгляд справи за поданням 57 народних депутатів про відповідність Конституції закону «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 року, відомий громадськості як «мовний закон» Ківалова-Колесніченка.

 

Про це повідомили в прес-службі КСУ, передає Уніан.

Як зазначається у проекті порядку, усне слухання розпочнеться о 10:00.
Конституційне подання 57 народних депутатів про конституційність «мовного закону» надійшло до КСУ в липня 2014 року, а вже у жовтні було відкрито провадження у справі про відповідність даного закону Конституції України.

Законом передбачено, що у 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної. Закон дозволяє використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, якою в конкретному регіоні розмовляє не менш як 10% жителів.
Свого часу ухвалення закону викликало хвилю протестів по всій Україні. Опозиція заявляла, що закон прийнятий з істотними порушеннями.
Верховна Рада 23 лютого 2014 року визнала таким, що втратив силу, закон про засади державної мовної політики від 3 липня 2012 року. Однак тодішній в.о. президента України і голова ВР Олександр Турчинов відмовився схвалити скасування цього закону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: