Велика політика в маленьких громадах. Чому гальмують децентралізацію на Львівщині

851a688783894027b33f9ba63a6f910c
Кадр із серіалу "Картковий будинок"

Другий рік в Україні тривають децентралізаційні процеси. Так, принаймні, їх називає наш Прем’єр-міністр Гройсман. Львівщина в цьому процесі зовсім не є лідером, але і аутсайдерами ми теж не є.

У 2015 році у Львівській області об’єднались 15 перших громад і з нового року розпочали зовсім нове життя – у них з’явились прямі бюджетні відносини напряму з Києвом, оминаючи районний і обласний рівень. У них з’явились нові повноваження, нова податкова база, нові бюджетні надходження, але й нові бюджетні видатки.

У 2016 році децентралізація на Львівщині різко загальмувала. Всі чекали, що буде з тими п’ятнадцятьма громадами, що вже об’єднались. Усім було цікаво, чи здурила їх держава, чи все-таки дотримала своїх обіцянок. Лише в Ходорові вирішили нічого не чекати і провели процес об’єднання за всіма канонами. Тепер вони чекають 1 січня 2017 року, щоб набути теж нових повноважень.

ЛОР і Перспективний план

Щоправда на Львівщині 18 грудня відбудуться перші вибори у ще шістьох об’єднаних громадах і вони теж зможуть з нового року отримати нові відносити з Державним бюджетом (щоправда не з 1 січня, а скоріш за все з 1 березня, або ж навіть 1 квітня).

Але це все відбудеться лише в тому випадку, якщо до цього часу Львівська обласна рада завершить процес погодження нового проекту Перспективного плану формування об’єднаних громад і Львівська обласна державна адміністрація подасть його на затвердження Кабміну, а той, в свою чергу, оперативно його розгляне і затвердить ще до перших виборів у цих громадах (тобто до 18 грудня). В інакшому випадку ці всі громади залишаться із старими повноваженнями.

Відбувається це тому, що у двох районах Львівщини – Дрогобицькому і Сокальському, з’явились політичні амбіції у деяких новоспечених політиків. Здавалося, що кісткою в горлі в процесі погодження нового проекту Перспективного плану стане Пустомитівський район, де проявились інтереси двох братів – нардепів. Вони дуже активно лобіювали процес створення єдиної Пустомитівської громади, однак місцеве населення не погодилось із таким «князівським» підходом і відстояло своє право на утворення шести громад.

А от чому застопорилось погодження змін в Дрогобицькому і Сокальському районі, ми спробуємо розібратись цього тижня. Сьогодні розпочнемо із Сокальщини.

Соснівка все зіпсувала?

Офіс реформ напрацював зміни до проекту Перспективного плану в розрізі Сокальського району, передбачаючи там 4 спроможні громади. Серед цих чотирьох громад передбачалось утворення і Червоноградської міської громади, до складу якої мали б увійти, крім Червонограда, і місто Соснівка, с.Сілець, смт Гірник, села Межиріччя (Бендюга), Волсвин (Городище) і Добрячин.

Однак пішло все не так гладко, як хотілося. Депутати Сілецької, Межирічанської та Волсвинської сільрад підготували документи на об’єднання між собою, але через те, що Сілецька сільська громада не має необхідної інфраструктури для забезпечення всіх адміністративних послуг – у Львівській ОДА їм було відмовлено. І в кінці жовтня місяця ці громади придумали «геніальне» рішення – вони вирішили приєднати до себе місто Соснівку і зробити його адміністративним центром своєї громади. Ніби все добре. Але є одне «але».

Навіть два «але». По-перше, ці сільські ради забули повідомити Соснівку, що вони прийняли таке рішення. А по-друге, рішення про утворення Соснівської громади із центром у Соснівці могла прийняти лише Соснівська міська рада, попередньо обговоривши його на рівні району та області із залученням фахівців та експертів. Але при цьому врахувати, що з 1957 року Червоноград є адміністративним центром для Соснівки та Гірника. Окрім того, щоб Соснівку від’єднати від Червонограда необхідно, щоб Верховна Рада України прийняла відповідний закон, який би надав право соснівчанам обирати шляхи подальшого територіального об’єднання з іншими можливими сусідніми громадами.

Підкилимні ігри

А тепер найцікавіше. Кому це все вигідно і для чого це робиться? За інформацією, яку вдалось почерпнути від місцевого населення, винуватцем цих всіх «децентралізаційних» рухів є голова Сокальської РДА Олег Пелих. Саме він дуже активно втрутився у процес утворення громад за допомогою так званого громадського формування «Соснівська самооборона», а також старших людей з так званими лівими поглядами і постійної місцевої опозиції до влади всіх часів в історії міста. Слід зазначити, що громада міста не надавала їм повноважень у відстоюванні загальних інтересів. Чому він це почав робити саме в Соснівці? Просто почитайте його біографію і все стане зрозумілим.

Цей молодий чиновник готує для себе плацдарм для відступу, адже розуміє, що під керівництвом Олега Синютки, йому не вдасться довго покерувати Сокальським районом. А виграти вибори в Сокалі чи Червонограді йому точно не під силу. От він і проштовхує не надто велику громаду із центром у своєму рідному містечку. Однак робить це він не напряму, а використовуючи для чого підконтрольну собі «громадськість». Це, звичайно, зрозуміло, що він використовує обхідні шляхи для досягнення своїх меркантильних цілей, адже з «відкритим забралом» проти свого шефа він не ризикнув би піти.

Голосування під дулами автоматів?

У цій всій ситуації найгірше одне. Що таке «добровільне» утворення Соснівської громади відбувається шляхом залякування місцевого населення. Усі ці віча, зустрічі і так звані громадські обговорення відбуваються із використанням людей у камуфляжах, які не сприймають критики і обґрунтувань. Для цих самооборонівців важливе лише те завдання, яке їм поставив пан Пелих – протиснути будь-якими методами і засобами громаду в Соснівці. Місцеві мешканці налякані і залякані. Складається таке враження, що туди повернулись бандитські 90-і роки і править усім лише сила вулиці.

Вихід у цій ситуації лише один. Олег Синютка і його перший зам Ростислав Замлинський, який і відповідає за децентралізаційні процеси на Львівщині, візьмуть під особистий контроль усю цю ситуацію в шахтарському регіоні і повернуть місцевим мешканцям віру у те, що у них є влада. Влада, яка турбується не лише про власний добробут, але й про те, щоб мешканці Соснівки могли спокійно ходити на публічні заходи і не боятися цих камуфльованих молодиків. Не можуть хворі амбіції таких чиновників, як голова Сокальської РДА, стати на заваді адекватному і обґрунтованому об’єднанню на Сокальщині. Та й не можуть через одного Пелиха постраждати усі 6 новоутворених громад Львівщини. Пора голові ОДА та й депутатам Львівської облради прийняти вольове рішення і погодити проект Перспективного плану у такому вигляді, як його напрацювали фахівці. Досить бавитись у містечкову політику!

Актуальний політичний огляд тижня дивіться тут.

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: