Трамп і українські вибори, сором Авакова і львівське сміття. Політичний огляд тижня

hq-wallpapers_ru_abstraction3d_35519_1920x1080

Чому програла Хілларі Клінтон, як обрання Трампа прискорить позачергові вибори в Україні і чому майбутній сміттєпереробний завод став політичною темою, аналізує політичний оглядач ІА Дивись.info Дмитро Посипанко.

Усі політичні огляди автора дивіться тут

14787459_1683829228599019_135504436_o-1Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

плашка 1

Топ-подія або чому Президенту США не вдалось стати Першою леді США

  • 8 листопада відбулися Президентські вибори у США. Американці обрали собі 45-го президента і ним несподівано для багатьох українців став Дональд Трамп. Інавгурація нового президента відбудеться 20 січня. Український істеблішмент виявився зовсім неготовим до такого розвитку подій. Але детальніше про це читайте тут. Як і слід було очікувати, Дональд Трамп одразу після виборів кардинально змінив свою риторику. Його виступ після оголошення результатів перед виборцями у своєму штабі був виважений і розмірений. Популізмом більше не тхнуло.

donald-trump«Ми були розділені. Але тепер прийшов час, щоб ми всі об'єдналися. Я буду президентом всіх американців. І це дуже важливо для мене, – сказав він. - Ті, хто не голосував за мене – так було кілька таких – я прошу про вашу допомогу, щоб ми могли об'єднати нашу велику країну. Працюючи разом, ми відновимо американську мрію», – звернувся Трамп до тих, хто не голосував за нього. Конкретних заяв щодо зовнішньої політики США у промові Трампа не було. Однак він сказав, що США матиме хороші стосунки з тими, хто цього хоче. «Ми будемо шукати точки дотику, а не ворожість, партнерство, а не конфлікт», – додав він.

  • 1018597696Одразу після цього низкою міст США прокотилися акції протесту проти перемоги Трампа. У Нью-Йорку, Чикаго, Портленді, Сан-Франциско, Сіетлі, Фініксі, Лос-Анджелесі, Окленді, Річмонді, Ель-Серріто та інших містах. Більшість з них супроводжувались збройними сутичками із правоохоронцями.

Про те, чому так сталося, минулого тижня було написано чимало. Писали всі, хто хотів. Спробую і я коротко проаналізувати поразку Гіларі Клінтон.

rtsqy3k-pic905-895x505-96184По-перше, вона програла тому, що вибори робляться емоційною, а не раціональною півкулею мозку. Передвиборча риторика Трампа була скерована саме на емоції, а Клінтон – на раціо. По-друге, країна, яка перебуває у стані «холодної» війни з Російською Федерацією, не ризикнула довірити своє майбутнє жінці, як би це дискримінаційно не звучало. По-третє, Сполучені Штати Америки втомилися від цієї «холодної» війни і риторика Трампа знову влучила у яблучко. По-четверте, «американська мрія» для американця є набагато важливішою, аніж доля невідомих йому країн третього світу, які знаходяться десь там далеко у Азії, Африці, чи навіть Європі. По-п’яте, Трамп виявився просто харизматичнішим за Клінтон. По-шосте і останнє, Клінтон не змогла постати перед американцями в новій іпостасі. Її і далі сприймали, як ображену зраджену своїм чоловіком жінку. І вони просто не змогли прийняти її у якості свого лідера – лідера демократичного світу.

Чим перемога Трампа загрожує Україні? Напевно, достроковими парламентськими виборами. Ані Президент, ані Уряд, ані його члени, ані наші парламентарі не розглядали чомусь варіанту перемоги Трампа. І за цю самовпевненість вони будуть покарані втратою підтримки з-за Атлантики. А без неї «реформи» Уряду просто щезнуть. Наша влада без американських інвестицій і кредитів не спроможна ні на що. Тому Порошенко і його поплічник Гройсман будуть змушені або самостійно розрулювати свої «внутрішні» проблеми, а для цього їм потрібен дієвий парламент, або шукати компроміс із своїм найбільшим ворогом. І у цих двох варіантів один єдиний вихід – це дострокові парламентські вибори.

Про BrExit

  • Уряд Великобританії готує законопроект, який почне процедуру виходу країни з Євросоюзу, незважаючи на рішення Високого суду Лондона про необхідність узгодження виходу з парламентом. Про це повідомила Sky News із посиланням на власні джерела. «Уряд тихо готує перший проект закону, який запускає статтю 50 Лісабонського договору – офіційного процесу виходу з ЄС, – якщо Верховний суд не задовольнить його апеляцію», – йдеться в повідомленні.

37_mainЯк повідомили виданню джерела, Уряд повинен почати роботу над цим законопроектом зараз, щоб мати достатньо часу «проштовхнути» його в парламенті до завершення кінцевого терміну початку виходу з ЄС, призначеного Прем'єр-міністром на березень 2017 року. Нагадаю, що 3 листопада Високий суд Лондона постановив, що британський Уряд не може оголосити про запуск процедури виходу з ЄС без схвалення парламенту. Своєю чергою, Уряд Великобританії заявив про намір оскаржити це рішення. Очікують, що Верховний суд розгляне апеляцію на початку грудня.

А так виглядає справжнє управління державою!

  • Фінляндія стане першою країною, яка скасує всі шкільні предмети. Система освіти в Фінляндії вважається однією з кращих в світі. Однак там влада не спочиває на лаврах і вирішила влаштувати справжню революцію в шкільній системі. Чиновники хочуть скасувати шкільні предмети: тепер не буде уроків фізики, математики, літератури, історії та географії. Замість окремих предметів, школярі вивчатимуть події і явища в міждисциплінарному форматі. Так, наприклад, Друга світова війна буде розглядатися з точки зору історії, географії та математики. А при вивченні курсу «Робота в кафе» учні отримають комплексні знання про англійську мову, економіку та комунікативні навички. Така система вводиться для старшокласників починаючи з 16 років. За задумом, учень повинен буде сам вибрати, яку тему або явище вивчати, виходячи з уявлень про їх необхідність для подальшого життя.Приблизно 70% педагогів в Гельсінкі вже пройшли підготовку за новою системою подачі інформації і отримають надбавку до зарплати. Повністю оновити систему планується до 2020 року.

Вчіться пане Гройсман у найкращих! І зауважте, для проведення цієї «революції» фінському Уряду не потрібні мільярдні кредити. Просто влада вміє стратегічно мислити і так само працювати.

плашка 2

Топ-подія або як грузини роблять вибори в Україні

  • Тиждень розпочався із того, що очільник Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі подав у відставку для того, щоб почати нову політичну кар’єру в Києві. Під час свого публічного звільнення, екс-президент Грузії звинуватив усю владну вертикаль на чолі з Порошенком у корупції та лобіюванні лише власних меркантильних інтересів. І уже наприкінці тижня Міхо презентував у Києві власний політичний проект «Платформа нових сил», основною метою якого, за його словами, стане якнайшвидше проведення позачергових парламентських виборів.

bd8e6117d93665819d8c95e928e4a404-1Незважаючи на те, що Саакашвілі публічно виступив проти Порошенка, вважаю, що він і надалі належить до президентської команди. Порошенко разом зі своїми політтехнологами, обдивившись «Карткового будинку», вирішив зіграти у велику політику після усвідомлення того, що з Трампом він пролетів. Нагадаю, що дострокових парламентських виборів в Україні скоріш за все  уже не вдасться уникнути. Рейтинги президентської політичної сили мають негативну тенденцію, а після листопадових платіжок вони опиняться на рівні Яценюковського Народного фронту. Як виграти вибори в таких умовах? Тут уже звичайним популізмом не обійдешся. Тут потрібно вмикати механізм маніпуляцій. Першою такою маніпуляцією стало підвищення мінімальної зарплати (про це я писав у попередньому огляді, повторюватись не буду).

А от друга маніпуляція – це і є так званий перехід Саакашвілі в опозицію. Цей грузин буде дуже активно працювати на виборчому полі Батьківщини і радикалів Ляшка, відволікаючи від дій Уряду. А той, в свою чергу, буде займатись відбілюванням партії Яценюка і маніпуляціями, скерованими на підвищення рейтингу партії Порошенка. Президент ніби все прорахував, але, мабуть, забув, що у Саакашвілі один з найвищих рейтингів довіри серед усіх українських політиків і він може насправді стати повноцінним гравцем українського політикуму. А зважаючи на його хороші відносини з самим Трампом і республіканцями, то Саакашвілі може і кинути Порошенка.

Чергове залякування народу

  • Як стало відомо українській розвідці, Росія планує масштабні акції для розхитування ситуації в Україні. Ця інформація співпадає з першочерговим планом розхитування ситуації під умовною назвою «Шатун». Про це заявив один з керівників СБУ. За його даними, про початок втілення цього плану в життя свідчать дані з пошти радника Путіна Владислава Суркова. Як розповів цей есбеушник, деякі керівники громадських організацій в Україні регулярно виїжджають до Росії, де отримують вказівки щодо організації акцій непокори в Україні. Там вони отримують фінансування та конкретні вказівки. СБУ стала відома навіть дата початку цих провокацій – 15 листопада, тоді мають відбутись акції протесту вкладників банку. А вже 17 листопада мають пройти масові протести проти підвищення тарифів, які, за планами Росії, мають перерости в блокування урядових структур.

1452618952_imagesЧесно кажучи, коментувати такі заяви вже набридло. У нас по два рази місяць заявляється реальна загроза з боку москаля. Однак жодна з цим потенційних загроз ще не перетворилась у реальну. Пропаганда нашої влади вже реально зашкалює. Виявляється у нас всі мають бути задоволені зростанням комунальних платежів, відсутністю реальних заробітків для достойного життя, мільярдними заощадженнями нашої «еліти», відсутністю боротьби з корупцією і іншими «досягненнями» Порошенка. А якщо хтось не згоден, то він одразу агент Крємля. Тішить лише одне, якщо влада про це постійно говорить, то вона реально боїться свого народу. А якщо боїться, то почне щось робити, що Український народ не надав їй довгостроковий безвіз.

Клоуни тижня

  • Таких виявилось чимало цього тижня. Найголовніший з них це наш внутрішній міністр Фейсбуку Арсен Аваков. Спочатку він підчистив свою сторінку у ФБ, видаливши свій образливий пост про новообраного Президента Трампа, а потім повернувши його після шаленого розголосу.

15044748_711500605684444_1135599259_o

 

Аваков реальний клоун, якщо вірить у те, що Трамп буде читати і перейматись дибілкуватими постами людини, яка нічого не вміє, тільки клянчити гроші.

 

  • Але і цим Аваков не обмежився і закликав Верховну Раду ухвалити необхідні законопроекти для легалізації грального бізнесу в країні. Про це він знову написав на своїй сторінці в ФБ. За підрахунками Авакова, держбюджет втрачає від підпільної діяльності ігрових закладів 300 млн доларів.

Це, звичайно, дуже тішить, що міністр так переймається наповненням бюджету, але його справа боротись з нелегальним гральним бізнесом, а не пропонувати його легалізувати. Не можеш побороти, то подавай у відставку, а не генеруй свої «мегагеніальні» ідеї. Хоча це все не може зрівнятись із найновішим призначенням Авакова. Його заступницею з питань євроінтеграції стала 24-річна Анастасія Дєєва. Це призначення – це вирок новому Закону про держслужбу і конкурсним призначенням на державні посади. Це призначення – це «лице» нашої влади.

  • Потішила і підлегла Авакова, ще одна неймовірна реформаторка з Грузії і поки що ще глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе. Вона потішила Український народ тим, що у нас спостерігається «зростання рівня злочинності на 25%». «Є зростання злочинності, є проблема з розкриттям, пов'язана з об'єктивними причинами. У нас до 25% зростання злочинності і десь близько 80-85% це становить зростання майнових злочинів», – сказала вона.

khatiya-dekanoidzeНаправду коментувати таке – себе не поважати. Після такої «реформи», після стількох сотень мільйонів гривень, вкладених у цю «реформу», після тих всіх помп і гучних запусків поліції у різних містах України, наша головна полісвумен констатує зростання на чверть рівня злочинності. Просто констатує і все. А де політична відповідальність за таку «професійну діяльність»

  • Вічний клоун – це голова НАБУ Артем Ситник. Цього тижня він заявив, що на комп'ютерах НАБУ встановлюється програмне забезпечення, яке дозволить прискорити перевірку декларацій, але їхня кількість все одно надто велика. «Ця робота не буде дуже швидкою, оскільки кількість декларацій, до яких є питання, дуже велика. Я думаю, що ця робота буде тривалою, на виснаження», – сказав він.

5bПісля таких слів хочеться побажати головному антикорупціонеру України і його підлеглим не виснажуватись так швидко, бо вони ще навіть і не починали працювати. А Українське суспільство вже давно зачекалось результатів від тих НАБУшників, адже платимо ми їм зовсім немало. Наша теза про те, що Ситник і його Бюро – це клоуни, підтвердила і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, яка повернула на доопрацювання в НАБУ підозри у справі так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів. З такими антикорупціонерами ми будемо вічно жити в корумпованій державі. На жаль!

  • Давно не було звісток від «найкращої» банкірші світу. Але цього тижня Гонтарєва заявила про реальний ризик України не отримати наступний транш МВФ. Причиною цього голова Нацбанку називає зволікання з реформами в парламенті. «Україна ризикує не дочекатися траншу МВФ в розмірі $1,3 млрд до кінця 2016 року через зволікання з реформами в парламенті, що вже в наступному році поставить під загрозу ледве досягнуту економічну та фінансову стабільність», – повідомила Гонтарєва.

14800908_1231063103599438_75959314_nТе, що ми не можемо нічого в державі зробити без кредитних коштів, давно стало зрозуміло. А от те, що Україні вдалось досягти економічної та фінансової стабільності, мене ввело просто в штупор. Виявляється усі ці 2 роки пані Гонтарєва стабілізовувала ситуацію! Саме задля стабілізації вона знецінила втричі гривню! Може хтось пояснить цій пані, що таке економічна і фінансова стабільність в державі? Бо якось слухати це все не вистачає сил.

  • І наприкінці тижня потішив ще один супермегаексперт, який ще нещодавно керував Адміністрацією Порошенка, Ложкін. Він тепер очолює Національну інвестиційну раду. За словами Ложкіна, «головна проблема економіки України – відсутність великих інвестиційних проектів... Нам потрібні дуже великі вливання в економіку. Інвестиції в $1 млрд. нам не допоможуть. На сьогодні Україна готова вийти на $150-200 млрд інвестицій. Але щоб запустити економіку країни потрібно близько $500 млрд».

Ви усвідомлюєте цю суму? 500 млрд $.! 500 000 000 000 доларів США!!!! 13 трильйонів українських гривень!!! Та цих грошей достатньо, щоб запустити економіку будь-якої країни. Такі заяви можуть свідчити лише про одне: в Україні взагалі і повністю відсутня економіка.

Загадка тижня

  • На Комітеті Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, де заслуховували стан справ щодо розслідувань злочинів на Майдані, його голова Єгор Соболєв ініціював збір підписів за звільнення з посади генпрокурора Юрія Луценка.

Видно у нашого Генпрокурора назбиралось багацько кримінальних справ проти Садового, от і самопомічні однопартійці нашого мера вирішили зробити хід конем. Але цей хід буде безрезультатним.

плашка 3

Топ-подія

  • Львівська ОДА визначила три земельні ділянки для будівництва майбутнього сміттєпереробного заводу – в Яворівському, Миколаївському та Дрогобицькому районах. Під час прес-конференції, Олег Синютка заявив таке: «…зараз місто Львів завдає надзвичайної шкоди іміджу всієї області самовільним вивезенням сміття по всій території України...».

Така ініціатива голови Львівської ОДА Синютки заслуговує лише на похвалу, але наприкінці тижня стало зрозуміло, що усі ці ділянки не погоджені з місцевим населенням, і гладко це все не минеться. Наш очільник області поки що дуже добре порається із поставленим Порошенком завданням: гнобити, гнобити і ще раз гнобити Садового. Трохи це все дешево виглядає, трохи – по-дитячому, але по-інакшому ці хлопці, мабуть, не вміють.

Скандал тижня

  • Цей скандал триває уже другий тиждень. Минулого тижня нардепка від «Самопомочі» Ірина Подоляк звинуватила голову Львівської ОДА Синютку у ініціюванні передачі Підгорецького замку в концесію. Цього тижня голова ОДА звинуватив народну депутатку Подоляк у зведенні політичних порахунків. Детальніше про це читайте тут.

Як і обіцяв минулого тижня, цей скандал ще не раз аукнеться Синютці. І чим ближче буде до дострокових виборів, тим більше і гучніше це відбуватиметься.

Спростування тижня

  • Голова Львівської ОДА Олег Синютка спростував чутки про пропозицію очолити Одеську ОДА, які з’явились у ЗМІ після відставки Саакашвілі. «Жодної розмови зі мною про це не проводили. Такі чутки є абсолютно безпідставними. Ані пропозиції, ані розмови про це не було і, думаю, що такої розмови зі мною і не буде», – заявив Олег Синютка. За його словами, він не збирається залишати посаду голови ЛОДА. «Мені приємно, що люди вважають, що я заслуговую на те, аби виправити ситуацію, яка склалася в одеському регіоні. Але вважаю, що на Львівщині є багато недороблених речей, які обов'язково треба зробити, щоб люди відчули, що те вони зробили під час Революції гідності і війни, було недаремним», – додав Синютка.

img_2517Найцікавіше те, що ці чутки запускають самі підлеглі голови Львівської ОДА. Вони, як ніхто, сподіваються і чекають, коли ж звільнять Олега Синютку. Але змушений розчарувати, Президент Порошенко не зробить цього ще довго. По-перше, краще за Синютку ніхто не зможе гнобити Садового, а по-друге, в Олега Михайловича занадто слабке політичне лоббі на рівні Києва, щоб обійняти міністерську посаду, а на іншу область він не погодиться, бо це буде для нього пониженням в кар’єрі. Тому, розслабтесь і отримуйте задоволення.

Безкінечна децентралізація

  • Минулого тижня Львівська облрада погодила перспективні плани створення об’єднаних територіальних громад у Пустомитівському, Стрийському і Сколівському районах. А от розгляд та затвердження перспективних планів Дрогобицького та Сокальського районів вирішили перенести на наступну сесію, яка відбудеться аж у грудні.

Погодження проекту Перспективного плану об’єднання громад на Львівщині затягнулось щонайменше на 2 місяці. На початках видавалось, що найпроблемнішим буде Пустомитівський район, але сталось дещо по-іншому. Застопорилось все на Дрогобиччині і Сокальщині, але про це спробую написати цього тижня в окремих оглядах.

плашка 4

Топ-подія

  • 10 листопада депутати Львівської міськради прийняли міський бюджет на 2017 рік. За таке рішення проголосували 42 депутати. При розрахунку витрат міста на наступний рік враховували, що мінімальна заробітна плата з початком 2017 р. зросте до 3200 грн. Відтак сам бюджет Львова у порівнянні з попереднім роком збільшився на 44%. У бюджеті Львова на 2017 рік доходи і видатки заплановані на рівні 5,4 млрд грн. Серед видатків найбільше коштів передбачено на освіту – 44%, ще 17% складають витрати на охорону здоров'я. Однак через зменшення субвенцій з держбюджету із фінансуванням медзакладів можуть виникнути проблеми.

Сесію Львівської міської ради, яка відбулась 10 листопада, важко назвати топ-подією, але це єдина подія, яка варта уваги минулого тижня у Львові. Сесія була б цікавішою, якби в ній брав участь сам міський голова Садовий. Але так виглядає, що наш мер взяв паузу, щоб напрацювати стратегію подальшої боротьби з Порошенком. Навіть почали з’являтись чутки, що він збирається долучити Саакашвілі до своєї команди. Але, як на мене, це смішно.

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: