Справу чорних мільярдів львівської митниці намагаються «зам'яти»? (Документи)

mytnytsa6

Після резонансного розслідування із детальним розкриттям схеми розкрадань на митниці, після масштабних перевірок, які підтвердили факти порушень, після порушення кримінальної справи за цими фактами працівники, яких схопили на гарячому отримали… догани! А прокуратура у своїй справі навіть не має підозрюваних! Хто обкрадає державу і чому правоохоронці покривають цих людей, розбирались журналісти ІА Дивись.info.

Після резонансного розслідування із детальним розкриттям схеми розкрадань на митниці, після масштабних перевірок, які підтвердили факти порушень, після порушення кримінальної справи за цими фактами працівники, яких схопили на гарячому отримали… догани! А прокуратура у своїй справі навіть не має підозрюваних! Хто обкрадає державу і чому правоохоронці покривають цих людей, розбирались журналісти ІА Дивись.info.

Об’єктивні розслідування та доведення справ до судів з «залізними» фактами – саме це є головними завданнями правоохоронних органів в усьому цивілізованому світі. Саме за це платники податків утримують силовиків, які зобов’язані охороняти державну систему таким чином, щоб ці платники податків могли безпечно жити та чесно працювати.

Більше того, відповідно до ст. 121 Конституції на прокуратуру України покладено виконання таких функцій: підтримання державного обвинувачення; представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом; нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Нещодавно українське суспільство сколихнуло викриття масштабних розкрадань на митницях України. А журналістське розслідування «Чорні мільярди митниці. Як львівські митники «кришують» нелегальні авто», опубліковане на багатьох інформаційних носіях, викликало справжній фурор в інформаційному та й громадсько-політичному житті нашої держави.

Як нажитись на митниці

Оприлюднення документів Державної фіскальної служби України, які потрапили до рук журналістів, є яскравим підтвердженням того, що окремі працівники митних органів продовжують з відвертим нахабством просувати схеми для особистої наживи. При чому цинізм, з яким окремі службовці здійснюють свої «операції», вражає.

Ввезення в Україну автомобілів на іноземних номерах іноземцями та маніпуляції, які під час цього процесу проводилися, не могли бути поза увагою вищого керівництва ДФС та правоохоронців. Тим паче, що, як випливає з журналістського розслідування, під прикриттям працівників митниць іноземні резиденти завозили і завозять в Україну не один, не два – а десятки вживаних авто кожен. Не сплачуючи відповідних платежів у державний бюджет. До того ж вражають і масштаби та цифри зловживань.

На підтвердження таких фактів були оприлюднені протокол наради Державної фіскальної служби України від 16.09.2016 року № 26-ПК під головуванням в.о. заступника голови ДФС Мирослава Продана, у якому керівництво служби виявило масштабні зловживання та маніпуляції з даними, які вносяться до електронних журналів пунктів пропуску АСМО «Інспектор».

Відповідно начальникам Житомирської, Закарпатської, Львівської, Сумської та Чернівецької митниць ДФС доручено провести відповідні перевірки, а до посадових осіб митниць ДФС вжити заходів дисциплінарного впливу. Цим же протоколом зобов’язано начальників Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Луганської, Львівської, Одеської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської митниць ДФС здійснити перевірки фактів видалення, внесення змін, перезапису даних, що вносилися посадовими особами митниць ДФС до електронних журналів пунктів пропуску АСМО «Інспектор» за період з 01.01.2016 р. по 16.09.2016 р. з метою встановлення дій, які містять корупційні ризики.

А також копія наказу Львівської митниці ДФС від 21.09.2016 р. № 506 про проведення перевірки, про яку йшлося на нараді ДФС від 16.09.2016 р.

Зокрема в ході журналістського розслідування був приведений приклад зловживань одного митного відділу на пункті пропуску «Мостиська», що у Львівській області, який протягом лише 2016-го року здійснив пропуск понад 2 000 таких автомобілів (вказують також конкретні прізвища митників). І, за попередніми підрахунками, недобори до бюджету внаслідок діянь лише цього відділу становлять понад 34 мільйони гривень (за період з 01.01.2016 по 16.09.2016 року).

foto-5

Детальніше про схему читайте тут.

Оприлюднені також інші копії документів, які були виявлені в результаті перевірки діяльності митниць:

- «сліди», які залишили митники в електронній системі, і які були виявлені в результаті перевірки;

- базові можливості для моніторингу «Електронного журналу пасажирського пункту пропуску», модифікації, маніпуляції, вилучення з системи, дати, марки, моделі та номери автомобілів, а також країни їх реєстрації.

- зведені дані щодо видалених записів про переміщення транспортних засобів за період з 01.09.2016 року по 14.09.2016 року з розбивкою на окремі митниці, загальна кількість яких становить 788 авто лише за два тижні вересня;

foto-13

- зведена інформація щодо кількості транспортних засобів, які знаходяться на митній території України з порушенням строків транзиту за період з 01.01.2016 по 31.08.2016 року, а саме – 11 220 автомобілів.foto-14

Підтвердженням того, що диму без вогню не буває, стала офіційна інформація, яку оприлюднила прокуратура Львівської області щодо цього питання 11 листопада 2016 року. Згідно повідомлення, прокуратурою Львівської області 9 листопада поточного року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами внесення службовими особами Львівської митниці ДФС завідомо неправдивих відомостей до електронних журналів пунктів пропуску АСМО «Інспектор».

«Вказане дало можливість громадянам-нерезидентам з січня по вересень цього року ввезти на територію України більше 10 тисяч транспортних засобів на іноземній реєстрації. На даний час, слідчими прокуратури з’ясовуються усі обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення, у тому числі встановлюється розмір заподіяних збитків, спричинених несплатою ввізного мита на транспортні засоби, що перебувають на митній території України, як тимчасово ввезенні терміном до одного року і які на даний час не вивезені за межі України. Досудове розслідування триває», - йшлося у повідомленні.

Проте журналістам «Дивись.info» стало відомо, що працівник митних органів, які були задіяні у вищеописаних схемах, намагаються «домовитися» з працівниками прокуратури, аби результати перевірки були спущені на гальмах.

Відтак ми звернулися з офіційними інформаційними запитами як до прокуратури області, так і до Львівської митниці ДФС з вимогою поінформувати про хід розслідування цієї резонансної справи.

Так от, відповідь з прокуратури практично не відрізнялася від офіційного повідомлення відомства від 11 листопада 2016 року. Окрім того, що в прокуратурі наголосили: «Досудове розслідування у кримінальному провадженні перебуває на початковій стадії, підозра у вчиненні кримінального правопорушення жодній особі не оголошувалося».

А офіційна відповідь з Львівської митниці ДФС просто таки вразила: до працівників, замішаних у масштабних махінаціях з втручанням у електронну систему митниці, застосували… дисциплінарні стягнення та попередили… про неповну службову відповідність. Такі заходи застосували до горе-митників Олександра Прасулова, Віктора Мироненка, Дар’ї Крижко, Євгена Солопа та Марії Лободзінської.

Проте, як свідчить офіційна відповідь Львівської митниці ДФС, вказані особи на даний час перебувають на своїх посадах! А матеріали щодо них (а також Піха А.М. та Бідника О.С.) скеровані… на розгляд дисциплінарної комісії Львівської митниці ДФС!

І це практично все, що спромігся повідними нам офіційно начальник Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук.

«Правову оцінку щодо наявності в діях вищезгаданих посадових осіб Львівської митниці складу корупційного правопорушення буде надана працівниками прокуратури», - резюмував пан Прокіпчук.

Тобто бачимо, що коло замикається на прокуратурі, яка, як було зазначено вище, стверджує, що підозра у вчиненні кримінального правопорушення жодній особі не оголошувалося.

Більше того, розрекламоване НАБУ, як виявилось, про масштабні схеми на митниці «ні сном, ні духом». Про це у відповіді на інформаційний запит від «Дивись.info» повідомили у Національному бюро. Там наголосили, що можуть надавати лише ту інформацію, якою володіють, але «…детективами Національного антикорупційного бюро України досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно неправомірних дій працівників митниці, зазначених у запиті, не розпочиналося та не здійснюється».

І далі, просто вишенька на торті: «інформація, наведена в запиті, взята до уваги та буде використана в подальшій роботі при реалізації завдань, покладених на НАБУ». Так і хочеться сказати нашим лицарям-антикорупціонерам: будь ласка, на здоров’я і звертайтесь ще! Уявіть тільки, прокуратура констатує численні, системні та умисні зловживання на митниці (сума збитків державі поки не оголошується, але хіба хтось має сумнів, що йдеться не про мільйони?), митники покривають своїх, а НАБУ, профільний антикорупційний орган, просто не в курсі! Нічого собі, нульова толерантність до корупції!

15271491_1263122227060192_1089276988_o

До редакції «Дивись.info» потрапив ще один цікавий документ – офіційна відповідь ДФС за підписом в.о. голови служби М.В.Продана на запит ГО «Всеукраїнське об’єднання Антикорупційний блокпост» від 24.11.2016 року. У листі керівництво ДФС визнає, що через низку причин громадяни шукають альтернативні шляхи ввезення в Україну вживаних авто, в тому числі без сплати передбачених законодавством митних платежів. Також пан Продан визнає, що виникло широке поле для діяльності ділків, які в обхід законодавства України ввозять авто нібито тимчасово або в режимі транзиту, а насправді – використовують їх в режимі вільного обігу.

Окрім цього пан Продан визнає, що результати перевірок підтвердили те, що зміни, видалення та перезапис до електронних систем митниць справді вносилися посадовими особами митниць ДФС.

«Частина таких маніпуляцій була направлена на уникнення спрацювання автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (АСАУР) по особах, які намагаються ввезти в Україну транспортні засоби особистого користування у кількості, що перевищує один ТЗ на громадянина», - чорним по-білому визнає керівництво ДФС! І додає, що в результаті перевірок «окремі посадові особи були звільнені, до багатьох застосовано інші заходи дисциплінарного впливу (догани, попередження про неповну службову відповідність, тощо)».

Тобто, що ми бачимо, як то кажуть, на виході:

  1. Маніпуляції з електронними система митниць здійснювалися.
  2. Державним бюджетам завдано збитків на мільйони гривень.
  3. Про це відомо як керівництву ДФС, так і прокуратурі.
  4. Перевірки та розслідування нібито тривають.
  5. Прокуратура стверджує, що нікого у цих злочинах не підозрює.
  6. НАБУ – спить солодким сном.
  7. Керівництво ДФС журналістам і громадським організаціям надає різну інформацію, тому питання, чи дійсно хтось був звільнений, чи отримав хтось догани і так далі – лишається відкритим.

Ось і все, що потрібно знати про боротьбу з корупцією в Україні. Кругова порука та загальне «кришування»! Максимум, що може «світити» посадовцю, який обікрав державу на мільйони гривень, - звільнення чи догана! І це при тому, що, швидше за все, через кілька місяців його призначать на аналогічну посаду, лише на інший митниці чи в інший відділ іншого митного поста.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: