Урядове закулісся: регіонала і горе-управлінця хочуть поставити розпорядниками українських надр

a04478a196e2f1d77a707906e76005a2

Не зважаючи на заборону суду, заступниками голови Державної служби геології та надр України можуть у найближчі дні стати люди старої системи. Мова йде про відомого корупціонера – Миколу Фощія та регіонала – Олега Кирилюка. Як повідомляють джерела, власне цих людей Кабмін планує призначити на керівні посади в Держгеонадра.

Держгеонадра зараз на етапі реформування, а повернення в структуру чиновників часів Януковича унеможливить проведення змін, - вважають активісти. Тому громадськість та експерти  зі самого початку поставили під сумнів проведення конкурсу на заступників голови Держгеонадр. Оскільки дивно призначати конкурс на заступників, коли немає голови. Однак, наприкінці жовтня конкурс таки відбувся. Непрозора конкурсна процедура та упередженість самої комісії ставить під сумнів результати. Адже перемогу в ньому «здобули» досить одіозні кандидати Микола Фощій та Олег Кирилюк.

«Недолюстрація»

Микола Фощій гіпотетично має стати першим заступником голови Держгеонадр. Він є колишнім генеральним директором КП «Південукргеології». Ще навесні навколо нього був великий корупційний скандал, через який досі відкриті кримінальні провадження. Микола Фощій довів до багатомільйонного банкрутства «Південгеологія», а працівникам підприємства не виплачував заробітних плат. Тоді через нього відбувались пікети під Кабміном. Та не зважаючи на кримінальні провадження проти нього, конкурсна комісія обрала його переможцем.

Водночас посаду заступника голови Держгеонадр хоче зайняти не менш одіозний Олег Кирилюк. Це регіонал та скандальний начальник Держархбудінспекції на Житомирщині. За свідченнями активістів, головний лобіст незаконних забудов у регіоні.

Непрозорий конкурс

Конкурс експерти вважають не об’єктивним взагалі. Адже троє кандидатів, зокрема «переможці», складали тексти окремо від всіх. Також деякі кандидати під час іспиту консультувались з кимось по телефону, а члени комісії час до часу покидали залу.

Через такі порушення адміністративний суд призупинив результати конкурсу.  Однак, як інформують власні джерела, Кабмін і попри заборону суду, може поставити корупціонерів старої системи до влади. Адже їх лобіюють особи  близькі до прем’єр-міністра України.

У свою чергу Громадські ради при Держгеонадра та Мінекології закликають створити умови для прозорого та неупередженого конкурсу, щоб обрати гідних кандидатів.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: