Закарпатська облрада просить Київ не скасовувати мораторій на експорт лісу-кругляку

Закарпатська облрада просить центральну владу не скасовувати мораторій на експорт лісу-кругляку.

Про це інформує Уніан.

Відповідне звернення до президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення скасування мораторію на експорт необробленої деревини було прийнято сьогодні під час сесії облради.
Як сказано в документі, останнім часом в Україні спостерігається суттєвий дефіцит деревини, особливо ділової, і через це потерпають деревообробні підприємства.
«Наразі потужності підприємств завантажені не більше ніж на 50% від потреби. В Україні в 2015 році було заготовлено 19,3 млн куб. м деревини, з яких близько 25% було відправлено на експорт.

І якщо вітчизняні підприємства конфліктують на аукціонах за кожен кубометр, то експортні контрактні постійні лісокористувачі укладають угоди поза аукціонами, як правило, з фірмами-посередниками на гарантовані обсяги поставок», - наголошують депутати.

На їхню думку, ідея про відміну мораторію спровокована лобіюванням інтересів міжнародних корпорацій, для яких Україна є або ж має бути сировинним придатком.
«Твердження, що це є вимогою Угоди про асоціацію з ЄС, на нашу думку, є безпідставним, оскільки громадськість не одержала до цього часу відповідних офіційних роз’яснень. Як наслідок такої практики – перетворення України з імпортера в найбільшого експортера деревини в Європі. Сьогодні Польща, Румунія, Туреччина і навіть Китай за рахунок української сировини створили десятки тисяч робочих місць і підняли власну економіку», - наголошується у зверненні.

Депутати вважають, що шанс змінити ситуацію з’явився після ухвалення мораторію на експорт деревини. За останній рік почалось відродження деревообробної галузі: будуються деревообробні підприємства, відбувається технічне переоснащення виробництва та розвиток альтернативної енергетики.
«Мораторій повинен стати першим кроком до стрімкого розвитку лісопромислового комплексу України. Зважаючи на викладене, просимо не допустити скасування мораторію на експорт необробленої деревини», - йдеться у зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: