«Давній Пліснеськ»: політика проти історії

145926840956faab3914ac4

На Львівщині черговий скандал навколо призначення керівника комунальної установи. 29 листопада депутати Львівської облради відмовилися затверджувати переможця конкурсу на посаду директора комунального закладу ЛОР«Адміністрація історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ».

Лише 24 обласні обранці підтримали рішення конкурсної комісії.  На перший погляд ніяких проблем з призначенням директора заповідника не мало б бути. Комісія визнала переможцем в.о. керівника музею Володимира Шелепа. І тут втрутилася політика. Депутати з фракції БПП поцікавилися у претендента чи правда, що він взяв на роботу колишнього начальника відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської облдержадміністрації Андрія Левика, який «прославився» тим, що у 2013 році через суд хотів заборонити встановлення наметів Євромайдану у центрі Львова.

Наприкінці обговорення слово взяв сам голова облради Олександр Ганущин, який заявив, що не голосуватиме за призначення керівника начальника, який проводить таку кадрову політику. Пролунала також пропозиція створити єдину адміністрацію для управління історико-культурними заповідниками, так як це уже хочуть зробити з природними. Після цього  стало зрозуміло, що шансів у претендента бути затвердженим немає. Окремі виступи депутатів на захист Шелепа, які представляли його як професіонала і закликали поважати рішення конкурсної комісії нічого не змінили.

Читайте також: Руки геть від палацу, або Чому Підгорецький замок не можна передавати в концесію

Здавалося б у цій історії можна було поставити «кому» – мовляв, недолугий керівник справедливо покараний за недалекоглядну кадрову політику, і чекати оголошення нового конкурсу. Однак принаймні частина наукового і громадського середовища не змирилася з рішенням депутатів. Нещодавно низка  науковців та громадських діячів оприлюднили звернення до президії, фракцій та комісій обласної ради в якому вимагають знову включити питання призначення директора заповідника в порядок денний,  неупереджено його  розглянути і все ж призначити керівником комунальної установи Володимира Шелепа.

У зверненні, яке підписали Леонтій Войтович, Степан Павлюк, Наталія Стеблій, Олег Осаульчук, Тарас Милян, Мирослав Фіцуляк, Павло Салевич, Наталія Білас, Андрій Филипчук, Віталій Ляска, Іван Спринь та Петро Довгань йдеться, що конкурсна комісія щодо призначення директора заповідника складалась з авторитетних представників громадськості, державних і місцевих органів влади. До результатів роботи комісії ані в депутатів, ані в голови обласної ради не було жодних претензій.

«Замість сприяння у становленні і розвитку таких важливих для нашої культури і історії об’єктів, на черговій сесії ЛОР (29.11.2016 р.) окремі депутати, а згодом і голова ради, запропонували розглянути можливість злиття кількох історико-культурних заповідників нашої області в один заклад. Така пропозиція прямо протирічить державній політиці, спрямованій на децентралізацію у всіх сферах нашого життя, яку наполегливо проводить також і Львівська обласна державна адміністрація. Нічим, крім намагання зберегти стару корупційно-орієнтовану централізовану систему управління, цю пропозицію пояснити не можна», – йдеться у зверненні.

У ньому також наголошується, що заповідник «Давній Пліснеськ» створювався протягом чверті століття зусиллями покійного директора Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка Михайла Филипчука, а серед дослідників, які працювали над його створенням є і незатверджений облрадою Володимир Шелеп, який брав участь у розкопках давнього Пліснеська ще зі шкільних років.

«Під час проведення конкурсу, на підтримку Володимира Шелепа звертались науковці – передусім історики та археологи, а також громадські діячі, журналісти з усієї України. Серед них: Р. Шуст, Г. Кожолянко, В. Колода, В. Скирда, Б. Строцень, В. Оприск, Ю. Лукомський, В. Конопля, О. Бандровський, В. Будний, Я. Онищук, Я. Погоральський, О. Сухий, Р. Сілецький, Ю. Чабан, Г. Матіїв, Т. Процак, М. Хомин, О. Микитюк, М. Шенгельський, А. Кривошиєв, П. Кулик, М. Мудрий, Е. Зарубій, М. Фіцуляк, Я. Станчак, Л. Асіїв, Ю. Антоняк, В. Мелех, І. Саган, М. Риндзак, Я. Журавель, Т. Рендзак, Д. Дацишин, В. Курило, В. Сівчин, І. Сварник, М. Романюк, О. Лукачук, В. Пшик, Є. Лісовська, У. Кришталович, А. Лозинський, Л. Одинець, М. Пліскачов, В. Степанчук, Д. Білий, В. Муравський, О. Данчевський, І. Набитович, Л. Клебан, Ю. Гудима, Д. Семенюк, Б. Крачковський, Ю. Горблянський, Л. Бартіш, О. Петровський, О. Гаврилюк, О. Ревуцька, Т. Тарнаруда, І. Олещук, В. Терещенко, Б. Буяк, І. Зуляк, А. Григорук, О. Заставецька, К. Дударчук, Г. Головко, А. Кліш, Е. Бистрицька, О. Ятищук, В. Добрянський, Я. Пелехатий, В. Ільчишин, Л. Строцень, В. Салук, М. Ягодинська, Н. Скоропляс, Ю. Макатерський, Р. Король, Я. Дзісяк, В. Тихович, В. Погорецький, І. Бринда, О. Гушко, Д. Ткачук, Н. Богданець, В. Снігур, М. Вельгій, Н. Марціяш, Г. Кобаса, О. Пришляк, В. Чайка, Т. Федорів, Т. Крохмальна, В. Балюх, Л. Шиян, І. Прохненко, В. Котигорошко та В. Мойжес», - йдеться у зверненні.

Серед перерахованих прізвищ зацікавленість викликає перше- декан історичного факультету ЛНУ ім. І.Франка Роман Шуст, який згідно цього звернення підтримував Шелепа, зараз є кандидатом в депутати Судововишнянської міської громади. Він йде перший номером у списку БПП - тієї ж політичної сили, від якої в облраду пройшов Олександр Ганущин. Депутат облради Мирослава Бабінська яка спочатку була в конкурсній комісії, але потім чомусь «випала» з неї каже, що спроба «відшити» Володимира Шелепа була ще під час конкурсу.

«Конкурс - це детективна історія. Представників комісії культури розподіляли по конкурсних комісіях, і так як я трохи в темі Пліснеська, як музейник, я попросила включити мене саме в цю комісію. Якимось дивним чином я з цієї комісії випала, мене ніхто про це не повідомив, мене замінили іншим депутатом, але коли я прийшла на засідання і побачила розкладку сил, то зрозуміла, що мій голос міг бути визначальним на користь діючого в.о.

Там були підібрані представники якихось громадських організацій, і ніхто й сьогодні не може сказати, що це за організації. Один кандидат був телевізійник з Бродівщини, не хочу поширювати плітки, але кажуть, що він у хороших стосунках з головою облради. Він, не маючи досвіду роботи в галузі культури, що вимагається положенням, просто не був допущений до конкурсу. Таким чином залишився єдиний представник», - каже депутат. Вона також нагадує, що це вже не перший випадок, коли

облрада не затверджує претендентів, яких обрала конкурсна комісія.

«В нас вже були прецеденти – наприклад по «Стільському городищу», коли комісія конкурсна визначилася на користь діючого директора, але сесія не проголосувала, тому що керівництво облради мало іншу думку. Створюється таке враження що професіоналів нема, не треба. В нас зараз є погана практика - от маємо пам’ятку архітектури, і ніби з метою привернення уваги, промоції, організовують там фестиваль. Заїжджають ятки, все затоптується.  Якщо це станеться з Пліснеськом, ми дуже багато там зруйнуємо. Там не можна їздити політичними катками і все затоптувати. Сесія зробила дуже негарну річ – підтягнула  політичну складову. Думаю буде новий конкурс, підтягнуть якогось лояльного кандидата. Насправді йдеться про гроші - є структурна одиниця, є якийсь фонд оплати, відповідно залежно від того наскільки керівник буде лояльний, настільки заповідник буде фінансуватися», - вважає депутат.  Прогнозувати, як розвиватимуться події далі – справа невдячна. Швидше за все,  з неприємної ситуації будуть виходити шляхом вже озвученим під час сесії – створенням «суперадміністрації» - надбудови, яка керуватиме всіма заповідниками, із «суперменджером» на чолі.

Це дозволить зняти незручні  питання щодо того, наскільки такі вибіркові призначення-непризначення  керівників є політично мотивованими. Що ж до звернення науковців і громадськості, то вочевидь воно буде проігнороване. Залишається лише одне питання – для чого тоді проводяться конкурси?

Мар’яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: