Позитивні підсумки року: Паралімпіада, Євробачення та інше

paralimpijtsi-10-630x420

Нарешті можновладці наважилися до фінансової сповіді, оголивши перед народом свої е-декларації, вперше за 25 років Держбюджет розглядався вчасно, вперше на саміті Україна-ЄС питання ставили ми. Перемоги наших спортсменів на Паралімпіаді, реформи, просування до «безвізу»: всі ці на перший погляд незначні досягнення, які зібрала редакція ІА Дивись.info, все ж таки дають основи для оптимізму.

Нарешті можновладці наважилися до фінансової сповіді, оголивши перед народом свої е-декларації, вперше за 25 років Держбюджет розглядався вчасно, вперше на саміті Україна-ЄС питання ставили ми. Перемоги наших спортсменів на Паралімпіаді, реформи, просування до «безвізу»: всі ці на перший погляд незначні досягнення, які зібрала редакція ІА Дивись.info, все ж таки дають основи для оптимізму. 

Медична реформа

«Я зауважила, що в Україні мені часто пояснюють, чому ми не можемо зробити щось, а дуже рідко мені кажуть, як це можна зробити», – сказала якось Уляна Супрун на зустрічі з громадськістю у Львові.

fb336eb4bf7fde0c93dde4ddd2515add

Так, медична реформа буде непопулярною, бо грошей і справді треба багато, бо люди бідні, бо втомилися, бо, бо... Попри все, перші кроки вже зроблено: в Україні вже триває підготовка спеціалістів третьої ланки, йде мова про оновлену систему виділення коштів, за якою фінансування йтиме за пацієнтом, а лікаря люди зможуть обирати не за територіальним принципом.

Процес переходу на нову модель фінансування медицини буде поступовим та розрахований на 3 роки з остаточним запровадженням у 2020 році.  Згідно з новою концепцією, збори страхових внесків здійснюватимуться через загальну систему оподаткування та збиратимуться у державному бюджеті. Страхові виплати за лікування окремої людини не будуть прив’язані до розміру її індивідуальних внесків.

Під час візиту Уляни Супрун на Львівщину, міністерка заявила, що в Україні створять центр психічного здоров'я разом з посольством Ізраїлю, а також пообіцяла львів'янам, що гроші на завершення ремонту перинатального центру у Львові також виділять.

На думку читачів найбільше необхідною зміною, яку запропонувало Міністерство охорони здоров'я, є запровадження страхової медицини. Такі результати показало опитування. 46% респондентів проголосувало за запровадження страхової медицини, 17% опитуваних вважають, що потрібно запровадити систему укладення договорів між пацієнтом і сімейним лікарем, 21% наполягають на посиленні відповідальності медиків, 8% респондентів притримуються думки, що необхідно перекваліфіковувати фельдшерів карет швидкої допомоги на парамедиків за американським зразком, 4% – розподіл швидкої допомоги на екстрену та невідкладну.

Болюча фінансова сповідь можновладців

Перша в історії України кампанія з електронного е-декларування відбулася. На її проведенні активно наполягали західні партнери Києва. Без е-декларування Україна не отримала б чергового траншу від МВФ, не побачила б фінансової допомоги від Євросоюзу. Е-декларації подали – результативного закінчення переговорів про скасування візового режиму з ЄС не дочекалися.

Читайте також: Якими нас побачив світ: огляд іноземних ЗМІ

Нарешті декларанти оголили перед народом своє матеріальне становище. 60 днів українці бралися за серце та намагалися уявити, як виглядають мільйони доларів готівкою і в яких банкАх такі гроші зберігають наші можновладці. Задекларовані церкви, вина, вила, зброя Коліївщини не викликали.

Перли е-декларацій збирала редакція ІА Дивись.info. За підсумками голосувань найепатажнішими декларантами виявились галицькі королі брати Дубневичі, – кілька сотень земельних ділянок. Не пасе задніх і Кернес з житловим будинком на 7 квадратних метрів, нардеп Фельдман з колекцією унікальних африканських масок.

Утім, «сповідь» ніколи не дається легко...Маємо надію, що цей на перший погляд бюрократичний процес спричинив у головах можновладців хоч якусь революцію.

Читайте також: Богдан Дубневич розповів, чому зберігає гроші вдома і скуповує землю

Паралімпіада

Українці цього року побили абсолютно всі попередні рекорди виступів на Паралімпіадах. Загалом у медальному заліку української збірної – 38 золотих, 33 срібні та 35 бронзових нагород.

Україна перебуває на третій позиції неофіційного командного заліку Паралімпіади услід за збірними Китаю та Великої Британії.

Читайте також: Повернення паралімпійців до Львова: як це було (фоторепортаж)

paralimpijtsi-18-630x420

Так, українська збірна на Паралімпіаді перевершила сама себе. Серед золотих призерів не можна не згадати і спортсмена з Львівщини, який повернувся додому із золотою. У інтерв'ю ІА Дивись.info Антон Дацко розповів, як йшов до перемоги.

Довідка:  Антон Дацко – український фехтувальник на візках, майстер спорту України міжнародного класу, багаторазовий призер і переможець Чемпіонатів і Кубків України, Європи та Світу в особистих і командних змаганнях, срібний призер Літніх Паралімпійських ігор 2012 року, чемпіон Літніх Паралімпійських ігор 2016 року. Народився у Буську, що на Львівщині.

13226955_10155061251893018_2974488538195299489_n

Євробачення

Слід також відзначити, що наша країна нарешті навчилася радіти кожному досягненню українця, незалежно від його національності, місця народження, кольору шкіри.  Ще один внесок в успіх нашої країни зробила неповторна Джа. Фінал пісенного конкурсу відбувся 14 травня у Стокгольмі. Цікаво, що за підсумками голосування телеглядачів Джамала також опинилася на другій сходинці, пропустивши вперед росіянина Сергія Лазарєва. Але в сумі два її результати дали значний відрив і першу позицію: Україна – 534 бали, Австралія – 511, Росія – 491.

1463265602-7664-skrinshot-s-translyatsii

У неділю 15 травня у Києві співачку з України зустрічали як національну героїню. Сама вона вважає, що факт перемоги пісні «1944» на пісенному конкурсі свідчить про те, що у Старому Світі пройнялися біллю цієї композиції. І що Європа досі підтримує Україну.

Нове укриття Чорнобиля

Знаменита подія в історії ядерної енергетики сталася 29 листопада – величезна куполоподібна споруда накрила старий чорнобильський «саркофаг». Цей сталевий гігант повинен на сто років убезпечити аварійний четвертий реактор ЧАЕС. Прикметно, що нове укриття вище за Статую Свободи та лондонський Біг Бен. Аби зібрати всі металеві сегменти арки конфайнмента, використали 500 тисяч болтів, пише ВВС.

Площа загального покриття Чорнобильського сталевого гіганта - 86 тисяч квадратних метрів, що дорівнює 12-ти футбольним полям. Будувати нове укриття почали 2012 року після завершення підготовчих робіт. Будівельний майданчик був розташований на безпечній відстані він старого «Саркофагу» з огляду на високий радіаційний фон навколо нього.

5948502_original
Саме цей фактор значно ускладнив процес встановлення нового безпечного конфайнменту над укриттям, побудованим у листопаді 1986 року.

Повернення скіфського золота

Суд Амстердама поміркував, і вирішив повернути Україні скіфське золото, що  експонувалося в музеї Алларда Пірсона в столицi Нiдерландiв.

16932511_303

Колекцію, вартість якої оцінюють у 1,5 млн євро, тримали протягом усього часу у музеї, оскільки на археологічні багатство претендували як Україна, так і незаконна влада анексованого Криму.

Україна виконала умови для безвізу на «відмінно»

На останньому саміті питань до України з боку ЄС не було, – питання ставила Україна. Здавалось би, Україна на «відмінно» виконала всі умови для безвізу: з горем пополам запровадила судову реформу, бореться з корупцією, розпочала реалізацію амбітних реформ в енергетичному секторі...

В Брюсселі лише прогнозують, однак конкретних дат ніхто не називає. Треба лише чекати. В даній ситуації від України і справді вже нічого не залежить.

Читайте також: Сторони домовилися домовлятися далі, – політолог про безвізовий режим

Підготувала Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: