Підсумки 2016: кого ми втратили

novyjprparapr-kollazh

У 2016 році світ втратив багато видатних особистостей. Померли великі музиканти, талановиті актори, політичні лідери, письменники. Хтось помер після важкої хвороби, хтось - від старості або трагічною випадковістю. ІА Дивись.info пропонує згадати відомих осіб, без яких світ став тьмянішим.

2016 року світ втратив багато видатних особистостей. Померли великі музиканти, талановиті актори, політичні лідери, письменники. Хтось помер після важкої хвороби, хтось - від старості або через трагічну випадковість. ІА Дивись.info пропонує згадати відомих осіб, без яких світ став тьмянішим.

bowie_650x410

Девід Бові - 10 січня, Нью-Йорк

Бові назавжди змінив поп-музику ХХ століття. Почавши кар'єру в 60-их роках минулого століття, він швидко здобув популярність за рахунок своєї незвичайної харизми і оригінального погляду на світ. Через дев'ять років після початку кар'єри він випустив сингл Space Oddity про життя Майора Тома - космонавта-мрійника, який через 11 років в пісні Ashes to Ashes стане залежним від «райського наркотику», але не втратить тягу до зірок.

«Дуже складно бути руйнівником моралі в світі, де моралі вже зовсім не залишилося», - Девід Бові

Він був бійцем - боротьба з раком не завадила Бові випустити за два дні до смерті альбом Blackstar, головною піснею в якому була Lazarus, котра натякає на швидку смерть Бові. А за пару місяців до смерті музикант планував випустити ще один альбом. Але не встиг - через півтора року боїв з важкою хворобою Бові зрештою програв. Йому було 69 років, він помер у колі близьких, але запам'ятають його мільйони.

327

Алан Рікман – 14 січня, Лондон

Рікман брав участь у створенні 62 двох фільмів як актор або як голос за кадром, але завжди з повною віддачею. Великий досвід гри в театрі до кінематографа допомагав йому чуйно і драматично грати в кіно. Багато знають і люблять актора за участь в епопеї «Гаррі Поттера», де він зіграв викладача настоянок Северуса Снейпа, і це не дивно. У цій ролі Рікман вдало висловив свій кращий акторський талант - вміння приховати за зовнішнім злом складні емоції і добре серце.

«Найцікавіше в процесі акторської гри полягає в тому, що більшу частину часу ти не розумієш, що робиш», - Алан Рікман

Рікман помер у віці 69 років від раку підшлункової залози в оточенні друзів і коханої дружини. У пари не було дітей, але пам'ять про Рікмана назавжди відображена на кіноплівці.

upload-03-pic905-895x505-51128

Гарпер Лі – 19 лютого, Алабама

Американська письменниця Гарпер Лі народилася в маленькому містечку в Алабамі –штаті зі спекотним кліматом і гарячою вдачею, який з дитинства загартував характер письменниці. Вона не любила сидіти вдома, завжди рвалася вперед і вміла відчути та зрозуміти страждання людей і суспільства.

«Є в нашому житті щось таке, через що люди втрачають людську подобу: вони й хотіли би бути справедливими, та не можуть», – Гарпер Лі «Убити пересмішника»

Саме про це і був її найвідоміший роман – «Убити пересмішника» 1960 року, в якому відображається культура півдня США, суспільство тих часів і гостро піднімається важливий для американців питання сегрегації чорношкірих. Роман полюбили, почали викладати в школах, він символізував заклик покласти край расизму, а сама Лі отримала за нього Пулітцерівську премію. На 90-му році життя Лі померла, залишившись, по суті, письменником одного твору.

0d5a1b6a990904

Умберто Еко – 20 лютого, Мілан

Філософ, теоретик культури, історик-медієвіст, літературний критик, письменник – Еко був гігантом європейської культури і її першокласним істориком. Він бачив Італію часів фашизму і про саму ідеологію написав багато робіт. Розбирався в архітектурі, писав наукові статті, створив детектив під назвою «Ім'я троянди».

«Ніщо так не підбадьорює боягуза, як боягузтво іншої людини», – Умберто Еко

Еко помер від раку підшлункової залози, з яким боровся два довгих роки, встигнувши в 2015 році випустити свій останній роман «Нульовий номер». Церемонія прощання відбулася в «Замку Сфорца», де в період Ренесансу жила правляча династія Італії, і в створенні якого брав участь Леонардо да Вінчі.

b_2dd342692fd5e6fe50627404290464a7

Йоган Кройф – 24 березня, Барселона

24 березня помер легендарний футболіст і тренер Йоган Кройф. Колишній нідерландський футболіст і наставник «Аякса», а також «Барселони» помер від раку у віці 68 років.

«У моїй команді воротар є першим атакувальним гравцем, а форвард – першим захисником», – Йоган  Кройф

Кройф тричі завойовував Золотий м'яч у 1971, 1973 та 1974 роках. Як гравець він тричі вигравав Кубок європейських чемпіонів (нинішня Ліга чемпіонів) у 1971-1973 роках, а у ролі наставника привів «Барселону» у 1992 році до її першої перемоги в Лізі чемпіонів.

160604115847_muhammed_ali_624x351_gettyimages_nocredit

Мухамед Алі – 3 червня, Аризона

«Пурхай, як метелик, жаль, як бджола» – так свою боксерську тактику описував Алі, колись абсолютний чемпіон світу з боксу у важкій вазі. Алі був не тільки найсильнішим боксером ХХ століття, але мав активну політичну позицію. Коли почалася війна у В'єтнамі, і армія США побажала закликати Алі для підняття морального духу солдатів, він відмовився: це була чужа війна. Його ж головна битва почалася 1984 року, коли боксерові поставили діагноз – хвороба Паркінсона.

«Найважчий поєдинок – це коли за щастя доводиться боротися з лінню», – Мухамед Алі

Мухамед Алі був бійцем. На рингу, за часів протестів в США, протягом 32 років живучи і борючись з важкою хворобою. Йому було 74 роки, і, як він сам говорив, за своє життя він пропустив 20 тисяч ударів, але зумів заробити мільйони і багато зберегти.

707547

Павло Шеремет – 20 липня, Київ

20 липня невідомі вбили журналіста Павла Шеремета, який останні роки жив та працював в Україні, бо встиг стати чужим і в рідній Білорусі, і в Росії.

«Багато хто вважає, що на теракти треба відповідати виключно ненавистю. Ненависті і злості в такі дні через край. Не вистачає надії», – Павло Шеремет

Ті, хто близько знали загиблого журналіста Павла Шеремета, називають його людиною, яка мала авторитет у середовищі своїх колег та принципову політичну і громадську позицію.

Шеремет удостоєний низки професійних нагород і премій. Так, у 1998 році він отримав премію Міжнародного комітету захисту журналістів за внесок у розвиток свободи слова. У 2002 році Шеремет став лауреатом премії ОБСЄ за демократію і захист прав людини в галузі журналістики за фільм «Дике полювання» і серію репортажів, присвячених білоруській опозиції та зниклим опонентам білоруської влади.

Шеремет був одружений, у нього двоє дітей - син Микола та донька Єлизавета.j6aktkpturbxy83mjexnzvknwu5zwvlmguxnmziodczyjg4mwy3n2rkyy5qcgeslqmaam0dds0bt5mfzqmgzqhc-770x433-770x500-c-default

Анджей Вайда – 9 жовтня, Варшава

9 жовтня, на 91-му році життя помер знаменитий польський режисер Анджей Вайда.

Він був найвідомішим польським кінорежисером і не боявся порушувати суперечливі теми історії своєї країни. Вайда завжди зберігав вільний дух: його фільми ставали мистецьким тріумфом і провокували дискусії.

«Світ тяжко хворий і навіть якщо надавати йому, як дитині, все більше і більше нових іграшок — вони його не вилікують», – Анджей Вайда

Читайте також: Найважливіші фільми Анджея Вайди

Широке визнання до Вайди прийшло після фільму «Канал» (1957), удостоєного декількох премій, зокрема спеціального призу на кінофестивалі в Каннах в 1957 році. В СРСР цей фільм вийшов на екрани виключно тому, що отримав премію кіноконкурсу, що проходив у рамках Міжнародного фестивалю молоді і студентів в 1957 році.

ea2435f7e36bb5281746eb033c54d5cf

Леонард Коен – 7 листопада, Каліфорнія

У своїх піснях говорив про вище, любов і світоустрій з чуттєвістю справжнього романтика і проникливістю мудреця.

«Я не вважаю себе песимістом. Песиміст, на мою думку, це той, хто чекає, що ось-ось почнеться дощ. А я і так почуваю себе змоклим до нитки», – Леонард Коен

За місяць до смерті Коен випустив свій останній альбом «You Want It Darker», в якому багато співається про смерть і прощання. Приблизно в цей же час The New Yorker випустив велику статтю про Коена під авторством головного редактора видання. У статті музикант також визнавав, що готовий до смерті.

Канадський співак, поет та композитор Леонард Коен помер у віці 82 років.

97_main_ukr

Богдан Гаврилишин – 24 жовтня, Київ

24 жовтня на 91-му році життя помер економіст, професор, благодійник і громадський діяч Богдан Гаврилишин.

Більшість свого життя він прожив за кордоном, працював у 89 країнах світу. Його вважають хрещеним батьком економічного форуму у Давосі, засновником Міжнародного інституту менеджменту в Індії та Україні.

«Я не живу спогадами, я живу мріями. Щиро бажаю молодим людям побільше натхнення мріяти, і тоді мрії обов’язково здійсняться», – Богдан Гаврилишин

Богдан Гаврилишин був радником першого президента, чотирьох голів Верховної Ради, трьох прем’єр-міністрів, зокрема і Віктора Януковича, про якого в одному із інтерв’ю сказав так: «З усіх, чиїм радником я працював, лише одна людина, відкрито і відверто сказала мені, що не знає, як поводитися з економікою держави: «Навчіть мене!» І то був, як не дивно, Віктор Янукович. Мене це зацікавило і вразило».

Читайте також: ТОП-10 висловлювань видатного українця сучасності Богдана Гаврилишина

На сторінці Благодійного Фонду Гаврилишина в Facebook повідомлялося, що останні хвилини життя він провів у своїй квартирі в Києві в сімейному колі.

_93125971_liveaidpa

Джордж Майкл – 25 грудня,  Оксфордшир

Британський музикант Джордж Майкл помер у віці 53 роки. Усього музикант випустив шість сольних альбомів.

Свою музичну кар'єру він розпочав у 1980-их роках у складі дуету Wham, а після розпаду гурту почав сольну кар'єру.

«Last Christmas» – чи не найвідоміша пісня Джорджа Майкла, яка з'явилася під час роботи у групі «Wham!». На цю пісню існує чимало каверів.

«На минуле Різдво я подарував тобі своє серце. Але наступного дня ти його повернула. Цього року, щоб захистити себе від переживань, я подарую його комусь особливому», – Джордж Майкл «Last Christmas»

2011 року Джордж Майкл переніс важку форму пневмонії. Повідомлялося, що тоді він був на межі життя і смерті, а через апарат штучної вентиляції легенів він міг втратити голос. Проте пізніше того ж року музикант оголосив про повне одужання.

Також після смерті виконавця стало відомо, що він таємно підтримував фінансово фонди боротьби зі СНІДом. Також підтримував благодійні дитячі організації, такі як Childline, Terrence Higgins Trust і Macmillan. Зокрема, президент Childline Естер Ранцен заявила, що Джордж Майкл дав мільйони та допоміг сотням тисяч дітей.

36925528_303

Керрі Фішер – 27 грудня, Каліфорнія

Американська актриса, сценаристка, письменниця і продюсерка, відома роллю принцеси Леї в серії фільмів «Зоряні війни» померла на 60-му році життя. Після успіху «Зоряних воєн» Керрі Фішер багато і успішно знімалася в Голлівуді і на американському телебаченні, а також грала на Бродвеї. Найпомітнішими її роботами стали ролі у фільмі «Ханна і її сестри» Вуді Аллена, «Братах Блюз» Джона Ландіса, «Коли Гаррі зустрів Саллі» Роба Райнера та «Передмістя» Джо Данте.

«Я завжди буду Леєю. Лея йде за мною, як невловимий аромат», – Керрі Фішер

Тепер шанувальники актриси зможуть ще раз побачити її гру у ролі принцеси Леї в новій частині фільму, вихід на екрани якої очікується в грудні 2017 році. Адже вона встигла закінчити зйомки у восьмому епізоді культової кінематографічної саги «Зоряні війни» до своєї смерті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: