2016: Україна у світових рейтингах (інфографіка)

160127071835_cpi2015_ukraine_640x360_transparency-org_nocredit

Окрім внутрішніх проблем, Україні цього року довелося боротися ще й із зовнішніми викликами. Війна із Росією, геополітична невизначеність, перевибори американського президента, – все це так чи інакше впливає на сприйняття України у світі. Утім, Україна старається покращити свої позиції, рухаючись шляхом реформ та працює на свій імідж у світі.

Окрім внутрішніх проблем, Україні цього року довелося боротися ще й із зовнішніми викликами. Війна із Росією, геополітична невизначеність, вибори американського президента – все це так чи інакше впливає на сприйняття України у світі. Утім, Україна старається покращити свої позиції, рухаючись шляхом реформ.

ІА Дивись.info намагалась з'ясувати, куди прямує Україна, та яке місце посідає у світових рейтингах, адже саме вони формують наш імідж перед міжнародною спільнотою.

Свобода слова

У загальному індексі Freedom in the world («Свобода в світі»), Україна фігурує як «частково вільна» країна поміж «вільною» Європою та «невільною» Росією.

У рейтингу свободи преси Україна у 2016 році піднялася на 107 місце серед 180 країн у щорічному Всесвітньому індексі свободи слова, який оприлюднила міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів».

Слід відзначити, що порівняно з попереднім роком, Україна піднялася на 22 сходинки. Правозахисна організація відзначає, що цього року в Україні менше правопорушень, у «зв'язку зі стабілізацією на сході України», також зафіксовано смерть одного журналіста.

bezymyannyj

Щодо пострадянських країн, то суттєво від України відстає Білорусь – 157 місце. Правозахисна організація робить висновки, що Лукашенко, прагнучи привернути увагу міжнародної спільноти, намагається усунути образ Білорусі, як останньої диктатури Європи. Але, окрім звільнень деяких політичних в'язнів, у країні нічого не міняється. Журналісти піддаються переслідуванням з боку правосуддя.

Найкраще журналісти почувають себе у Естонії – 14 місце у рейтингу свободи слова. 148 місце у рейтингу посідає Росія. Зазначено, що тиск на незалежні ЗМІ значно посилився після повернення Володимира Путіна у Кремль у 2012 році.

Загалом організація зазначає, що за останній рік рівень свободи преси впав по всьому світі. Причин тут декілька: релігійні ідеології, які чинять тиск на свободу преси, олігархи, які викуповують ЗМІ. Також відзначено погіршення правової бази: введення законів, що карають журналістів.

Рівень життя

За рівнем життя Україна посіла 63 місце серед 133 країн світу. Про це свідчать дані Індексу соціального розвитку (далі «ІСР»), розробленого американською неурядовою організацією Social Progress Imperative за підтримки компанії «Делойт».

Прикметно, що у 2016 році Україна випередила усі країни СНД: Білорусь посіла 66 місце, Вірменія – на 67, а Росія – 75. Натомість екс-учасниця СНД Грузія суттєво зміцнила свої позиції у сфері освіти, охорони здоров’я та захисті прав людини, що вкупі з іншими досягненнями дозволило їй посісти 54 сходинку.

Найнижчі показники Україна продемонструвала у таких сферах, як корупція (109 місце), рівень злочинності (109), доступність житла (116), стан довкілля (118), здоров’я та довголіття (127), свобода вибору життєвого шляху (132).

Читайте такожПозитивні підсумки року: Паралімпіада, Євробачення та інше

Керуючий партнер компанії «Делойт» в Україні Андрій Булах відзначає, що в Україні  відчувається відсутність тих орієнтирів та цінностей, які б змогли об’єднати зусилля усіх учасників трикутника – держава-бізнес-громадянське суспільство навколо єдиної ідеї. На його думку, саме соціальний розвиток, який відображає рівень забезпечення прав та свобод людини, мають стати тим ключовим орієнтиром, що перетворить хаотичний броунівський рух на цілеспрямований потужний поштовх уперед.

Корупція

Ну і про наболіле. Прикро, що за результатами світового Індексу сприйняття корупції CPI 2015 року Україна піднялась лише на одну позицію:130 місце зі 168 позицій.

Згідно дослідженням, серед європейців проблему корупції вважають найболючішою жителі Словенії(59%), Косово(65%), Іспанії(66%), Молдови(67%). Україна на 5 місці. Головною проблемою в країні корупцію вважають лише 56% населення. Також в Україні найвищий рівень недовіри до влади – 86%. Такий відсоток притримується думки, що антикорупційні дії ведуться погано. Утім, антикорупційний настрій в Україні все ж таки зріс. Відмовитися давати хабарі готовий кожен третій українець, 9% готові повідомляти про корупцію, 6% голосуватимуть за добропорядних кандидатів і партії, 7% готові вголос обговорювати проблему корупції, 2% - вступити в антикорупційну організацію, а 1% - бойкотувати нечесний бізнес.

160127071835_cpi2015_ukraine_640x360_transparency-org_nocredit

Повідомляти про корупцію готові тільки 58% опитаних. Повідомлення про хабарі нічого не змінить, переконані 16% респондентів, а 14% українців бояться наслідків такого викриття.

Оцінка щастя

У 2016-му українці відзначилися, як одна з найбільш нещасних націй у світі. Серед 157 країн нам дісталося 23 місце. Перше місце за рівнем щастя посіли данці. Серед найщасливіших місць для проживання наступні країни – Швейцарія, Ісландія, Норвегія, Фінляндія.

1-2

При складанні рейтингу щасливих країн враховується рівень ВВП, тривалість життя, наявність громадянських свобод, почуття безпеки і впевненості в завтрашньому дні, стабільність сімей, гарантії зайнятості та інше.

1

Бізнес

Україна піднялася у щорічному рейтингу легкості ведення бізнесу від Світового банку Doing Business. На сьогоднішній день позиція України – 80 місце.

При формуванні рейтингу враховували 12 чинників, серед яких – якість інфраструктури, макроекономічна стабільність, інноваційний потенціал, рівень технологічного розвитку, розвиток фінринку, якість освіти та інші.

Відтак, Індекс процвітання України показує, що у зв'язку із конфліктом на Сході країни, в економічному плані держава розвивається повільно (87 місце з 149 країн). Україна випередила Зімбабве та Південну Африку, відстала від Уганди, Росії та Туреччини. Серед європейських країн за Індексом процвітання Україна займає найнижче місце – 107. Утім, непогані результати маємо у сфері освіти – 45 місце.

Найбільший дефіцит у сфері управління – 128 місце, відстаючи від Уганди та В'єтнаму, безпека – 134 місце після Південної Африки, Зімбабве та В'єтнаму, 93 місце – за рівнем особистісної свободи.

bezymyannyj

Підготувала: Олександра Багач

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: