Львів туристичний: як найпопулярніші ресторани хитрують з податками

57dbf1a71c857-105595_1200

Міська влада позиціонує Львів як туристичне місто. Відтак, тут один за одним з’являються нові генделики, кав’ярні, ресторації тощо. Ці об’єкти мають приносити чи не найбільше грошей до бюджету за рахунок сплачених податків. Та чи всі заклади громадського харчування чесно оплачують свої рахунки?

Міська влада позиціонує Львів як туристичне місто. Відтак, тут один за одним з’являються нові генделики, кав’ярні, ресторації тощо. Ці об’єкти мають приносити чи не найбільше грошей до бюджету за рахунок сплачених податків. Та чи всі заклади громадського харчування чесно поповнюють бюджет?

Нерідко в кафе та ресторанах, після того, як відвідувач просить рахунок, йому пропонують розрахуватися по двох: один рахунок — за алкоголь, інший — за кухню. Та чому так?

261«Окремі чеки пов'язані з тим, що простішою, зручнішою і дешевшою для підприємців є спрощена система оподаткування. Але вона має обмеження щодо оборотів підприємства і окремих видів діяльності. Тому підприємці шукають способи обходу цих обмежень, реєструючи низку фізичних осіб — підприємців чи ТОВ на спрощеній системі», — пояснює економіст, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи, фінансовий топ-менеджер та підприємець Олексій Геращенко.

Іншими словами — власники кафе та ресторанів, вводячи два чеки, заощаджують на сплаті податків у цілком законний спосіб.

Хто так робить

ІА Дивись.info вирішила перевірити, наскільки часто власники львівських закладів громадського харчування хитрують завдяки особливостями Податкового кодексу.

Для «рейду» відібрали найпопулярніші кафе та ресторани Львова серед туристів, які базуються у центрі: «Криївка», «Піцца Челентано», «Хінкальня» та «Ресторація Бачевських».

Усі заклади — представники великих та популярних, як у Львові, так і в Україні, мереж закладів громадського харчування: холдинг емоцій «!FEST», «Fast Food Systems», «Хінкальня» та «Кумпель Груп».

Зрештою, з усіх закладів лише у «Хінкальні» нам надали один загальний чек. Інші ж розділили: окремо — за бар, окремо — за кухню.

Читайте також: За тиждень в області закрилось 2 тисячі ФОПів, – начальник ГУ ДФС Львівщини розповів про нові правила оподаткування (інтерв’ю)

Варто зазначити, що кінцевим бенефіціаром «!FEST», згідно з даними аналітичної платформи YouControl, є компанія «ФСТ Інтернейшенел Лайонс Протекшн Лімітед», засновником якої значиться громадянин Канади Жюне Жан Клод.

snip_20170116123003

При цьому раніше бенефіціаром, згідно з даними видання «Наші гроші», була кіпрська компанія з ідентичною назвою, але записана на кіпріотів Іоакіма Хрістоса та Пападопулоса Міхаіла.

Фест

Справи ж у холдингу йдуть доволі непогано, судячи з цифр, зазначених у YouControl. За 2015 рік чистих доходів було на суму понад 12 млн 300 тис гривень.

Водночас, інформації про інші ресторанні мережі, яка б свідчила про їхню підозрілу діяльність, на платформі YouControl знайти не вдалось.

Крім того, ми намагалися зв’язатися з власниками закладів, аби дізнатися у них, чому їм зручніше видавати клієнтам два чеки. Але відповіді так і не отримали.

Як бути з хитрунами                          

Виходить, що чимала кількість кафе та ресторанів хитрують, аби заощадити на сплаті податків. Але і притягти їх до відповідальності не можна, бо, зрештою, все відбувається у рамках закону. То який вихід із цієї ситуації? На думку економіста Олексія Геращенка, потрібно по-іншому підходити до оподаткування закладів харчування.

Читайте також: Загроза підписання Угоди з ЄС чи бій корупції — чим є новий Податковий кодекс

«Простіше було б не стільки виводити такі заклади в складну загальну систему оподаткування, скільки виділити ресторанний бізнес в окрему групу спрощеної системи, — упевнений Олексій Геращенко. — Або ж в рамках існуючої системи ввести підвищену ставку податків для ресторанного бізнесу, проте дозволити використовувати лише один ФОП (фізична особа-підприємець), знявши обмеження, які обходяться існуючою практикою через реєстрацію низки супроводжуючих бізнес осіб».

У свою чергу, начальник ГУ Державної фіскальної служби у Львівській області Ігор Кондро зазначає, що це є загальною тенденцією в роботі закладів харчування, і не лише міста Львова, а й усієї України, коли підакцизна продукція реалізовується за одним чеком з використанням реєстраторів розрахункових операцій, а кухня — підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Начальник ГУ ДФС у Львівській області Ігорем Кондро

Начальник ГУ ДФС у Львівській області Ігорем Кондро

«Це не зовсім ухилення від сплати податків, а швидше схема оптимізації податкових платежів. Вирішення цього питання можливе виключно на законодавчому рівні, — каже головний податківець області. — Наприклад, хтось має обсяг реалізації за рік не більше 1,5 мільйона гривень. Але ми не можемо оцінити, чи він має більше, чи менше, тому він працює як працює. І ця проблема є дуже серйозна, враховуючи те, що підприємців є багато і обсяги реалізації їх продукції є значними. Ми оцінюємо їх більше зі сторони соціальної складової, як потенційних роботодавців. Питання має єдине вирішення — це фіскалізація усіх без винятку підприємців. Але на сьогодні — це виключно політичне питання».

Поки ж цього немає, залишається уповати на чесність власників кафе та ресторанів. Особливо на тих, хто у цьому бізнесі вже давно та міцно стоїть на ногах.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: