Купання у крижаній воді на Водохреща – як не завдати собі шкоди

volohrescha

Традиційно, цикл різдвяних свят завершується 19 січня, на свято Богоявлення. Завтра, о 13:30 біля входу до Ратуші зберуться священики різних християнських конфесій, мешканці міста та гості для спільної християнської молитви. Також у Львові вже готують ополонки для занурення.

Традиційно цикл різдвяних свят завершується 19 січня, на свято Богоявлення.  Завтра, о 13:30 біля входу до Ратуші зберуться священики різних християнських конфесій, мешканці міста та гості для спільної християнської молитви. Також у Львові вже готують ополонки для занурення. 

Утім, для тих, хто планує скупатися на водоймах на Водохреща, варто подумати не лише про своє духовне здоров'я, а й фізичне. Відтак, якщо ви вже наважилися на купання, дотримуйтеся наступних правил:

Що занадто – то нездраво

  1. Купатись в ополонці лікарі не радять тим, у кого хворі нирки, проблеми з тиском, або діабет;
  2. З собою треба мати зручний одяг, аби швидко одягнутися та вдягнутися після купання;
  3. Перед купанням добре поїсти, хоча б годину до купання;
  4. Категорично заборонено вживання алкоголю;
  5. Перед тим, як зайти у воду, треба добре розігрітися(кількахвилинний біг, або сполоснути обличчя водою).
  6. До ополонки необхідно підходити в зручному взутті: краще використати черевики або вовняні шкарпетки для того, щоб дійти до ополонки. Можливе використання спеціальних гумових тапочок, які також захищають ноги від гострих предметів, та не дадуть сковзати на льоду. Ідучи до ополонки, слід пам’ятати, що доріжка може бути слизькою, тому потрібно йти повільно та уважно.
  7. Занурюватись (купатися) треба в спеціально обладнаних ополонках біля берега та під доглядом рятувальників і медичних працівників;
  8. У воду варто занурюватись поступово. Занурюватись найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку.
  9.  Якщо з вами дитина, уважно слідкуйте за нею під час занурення в ополонку;
  10.  У воді варто бути не більше 30 секунд.
  11. При виході з води не слід триматися безпосередньо за металеві поручні, можна використовувати сухий рушник;
  12. Коли виходите з води, треба добре розтерти шкіру, одягнутися, виконати декілька інтенсивних фізичних вправ, випити гарячого чаю (алкоголь не зігріває, а лише може нашкодити).

1047418

Організатори ж купань у свою чергу повинні виконати наступні заходи:

обладнати місце для надання допомоги при переохолодженні людини, забезпечити чергування медичного працівника під час проведення свята;

облаштувати на період проведення свята рятувальний пост із зимовими рятувальними засобами (рятувальний шнур довжиною 15-20 м, жердина довжиною 5 – 8 м, рятувальний багор), які потрібні для того щоб своєчасно надати допомогу тим, хто її потребуватиме (випадково провалиться під лід тощо);

на водних об’єктах, покритих льодом, влаштувати майну (ополонку для занурення) розміром не менше 2×2 м, очистити її від льоду, битий лід обов’язково видалити із майни та проводити періодичну очистку майни від шуги. По краях майни зробити настил із товстих дощок, огородити її по всьому периметру шнуром, або дерев’яними перилами, висотою не менше 1,1 м. Ополонка не повинна мати гострих кромок. В ополонку необхідно опустити трап і завести спусковий кінець.

Місця у Львові для занурення

З давніх-давен вважали, що вода на Водохреща є цілющою, а якщо у неї в цей день зануритися, то хвороби всі пройдуть. Скупатися завтра можна буде у різних локаціях. До купання запрошує Погулянка. 19 січня, на озері Центру творчості дітей та юнацтва Галичини (вул. Вахнянина 29) з 12:00 до 17:00 можна буде безпечно скупатись у ополонці. Ось уже кілька років поспіль організатори з туристичного клубу «Манівці» облаштовують усе для того, щоб зимове купання пройшло з користю.

А для того, щоб зробити купання не лише здоровим, а й веселим, планують встановити на березі надувну гірку, з якої можна буде з’їхати у крижану воду. Кошти доброчинних пожертв учасників цієї забави будуть перераховані на лікування дітей, що знаходяться під опікою благодійного фонду «Крила надії».

Парк «Горіховий гай». 19 січня вже традиційна купіль на Йордана відбудеться у парку «Горіховий гай». Освячення води тут відбудеться о 12.00.
Для комфортного пірнання для відпочивальників організують зони обігріву, роздягальні, гарячий чай та інші зручності. А впродовж дня тут лунатимуть святкові колядки у виконанні дитячих колективів.
Враховуючи минулорічний ажіотаж, на озері планують вирізати декілька ополонок для занурення.

Левандівське озеро. На власний страх і ризик можна пірнути на Левандівському озері. Тут зазвичай організованих пірнальне не влаштовують.

article1813

Винниківське озеро. Крижану купіль прийматимуть і на озері у Винниках, де відбудеться традиційне освячення води. Також у менш відомих Брюховичах.

«Голодна кутя» або Другий Свят-вечір

18 січня за новим стилем - святкуємо «Голодну кутю» або другий Свят-Вечір. Увесь цей день віруючі люди нічого не їдять — постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подаються пісні страви — смажена риба, вареники з капустою, гречані млинці на олії і кутя та узвар.

Уже геть ввечері, як стемніє, виносили з хати «дідуха», несли його на вигін або в садок — як де ведеться — і палили: пускаючи на «теплий дух». Це — символічне палення зими, щоб «покинути кожух» — накликати весну. Коли все перегорить і нетривкий солом'яний жар погасне, дівчата розхоплюють попіл з «дідуха» і несуть на город — «щоб огірки родили».

Читайте також: Таємниці галицької куті від Юрія Винничука

В ряді західних регіонів України, зокрема, на Галичині «Голодна кутя» святкується як Щедрий Вечір. Знову, як і на Свят-вечір, намощують сіна на стіл під кутю і ставлять «дідуха» на покуття. Вносячи до хати сніп жита, господар віншує:
«Віншую вас з щастям, здоров'ям, з цим Святим Вечером, щоб ми в щасті й здоров'ї ці свята провели та других дочекались — від ста літ до ста літ — поки нам Пан Бог назначив вік!».
Перед вечерею батько «клячить» — стає на коліна перед образами і молиться Богові; за ним молиться і вся родина. Помолившись, батько сам сідає до столу і запрошує сідати всіх у хаті присутніх — як це було і на Свят-Вечір.
Дівчата в цей вечір ворожать: збирають зі столу ложки після вечері і йдуть на поріг тарабанити ложками — «де пес забреше, туди заміж піду!»
В цей вечір у Галичині діти щедрують. Звичай щедрувати в цей вечір тут дуже своєрідний і дуже неоднаковий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: