НБУ відправив ще один банк до неплатоспроможних

Національний банк України 19 січня ухвалив рішення про віднесення банку «Народний капітал» до категорії неплатоспроможних.

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на рішення правління Нацбанку від 19 січня.

«Правління Національного банку України 19 січня 2017 року ухвалило рішення про віднесення ВАТ «Банк «Народний капітал» до категорії неплатоспроможних», - йдеться в повідомленні.

Регулятор повідомив, що у липні 2016 року банк було віднесено до категорії проблемних у зв’язку з невідповідністю його структури власності вимогам щодо прозорості. Протягом терміну проблемності банк не привів свою діяльність у відповідність до вимог законодавства. При цьому Національний банк звертав увагу банку і його акціонерів на цю проблему ще з грудня 2014 року.

«На сьогодні більше 85% акцій банку належить особам, жодна з яких не є власником істотної участі в банку. Єдиним власником істотної участі в банку є Валерій Макаренко (14,24%), який отримав таку істотну участь з порушенням закону без узгодження Національного банку», - говориться в повідомленні.

За даними НБУ, акціонери банку у 2016 році подали кілька пакетів документів для погодження істотної участі, але за цими документами Нацбанк прийняв рішення про заборону придбання істотної участі через незадовільний фінансовий стан заявників і неможливість підтвердження джерел походження їх коштів.

Регулятор нагадав, що 16 січня 2017 року «Народний капітал» прийняв рішення про ліквідацію з ініціативи власників і подав документи в Національний банк для отримання згоди на ліквідацію. Але, згідно зі статтею Закону України «Про банки і банківську діяльність», таку згоду може бути надано тільки за відсутності ознак, за якими банк може бути віднесений до категорії проблемних або неплатоспроможних.

Читайте також: НБУ за змовою з власниками спустошує банки, а потім їх ліквідовує, – економіст

НБУ уточнив, що кошти 99% вкладників банку будуть відшкодовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів обсягом близько 11 млн грн.

Читайте також: Смерть «Платинум Банку»

Як повідомлялося, в ході очищення банківської системи за 2014-2017 роки НБУ прийняв рішення про виведення з ринку щодо 88 банків. У тому числі 33 банки стали неплатоспроможними у 2014 році, ще 33 - у 2015 році, 21 - у 2016-му і 1 - у 2017 році. Рішення про ліквідацію регулятор ухвалив стосовно 81 з цих банків. Тільки один банк відновив роботу після продажу інвестору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: