Смерть «Платинум Банку»

photo_sizeds

«Платинум Банк» став цього року першою фінансовою установою, яку Національний банк України визнав неплатоспроможною. Однак перші ознаки «хвороби» з’явилися ще 2014-го.

Чому НБУ виявляв таку лояльність у той час, коли протягом 2014-2016 році ухвалив рішення про неплатоспроможність ще щодо 81 банку.

Терпець НБУ увірвався

Національний банк України прийняв рішення про віднесення до неплатоспроможних «Платинум Банку», який в Україні входить у другу двадцятку за обсягом активів. Про це сьогодні повідомив Нацбанк України.

«Платинум Банк» за результатами діагностичного обстеження у 2016 році мав забезпечити позитивне значення регулятивного капіталу станом на 1 січня 2017 року. Однак цього не сталося. І правління НБУ прийняло рішення про віднесення «Платинум Банку» до категорії неплатоспроможних.

Крім того зазначається, що протягом 2016 року керівництво та власники істотної участі у банку вживали заходів для виконання вимог щодо докапіталізації. Зокрема шляхом погашення кредитів позичальників – пов’язаних осіб, надання безповоротної фінансової допомоги від акціонера, збільшення обсягу забезпечення за кредитами.

За оцінками НБУ, 97%, або 197 тис. вкладників банку отримають свої вклади у повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму у 200 тис. грн. Клієнти з більш високими сумами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої фондом. У цілому Фонд гарантування забезпечить виплати обсягом близько 4,8 млрд грн.

Також регулятор повідомляє, що станом на 10 січня 2017 року НБУ визнає фізичними особами - власниками істотної участі в «Платинум Банку» Бориса Кауфмана і Григорія Гуртового з урахуванням їх значного впливу на управління і діяльність банку, при цьому на сьогодні регулятор не погоджував Кауфману придбання акцій банку через відсутність відповідного дозволу Антимонопольного комітету.

Раніше, 29 грудня 2016 року, Нацбанк попереджав, що визнає неплатоспроможними банки другої двадцятки, які на 1 січня 2017 роки не забезпечать досягнення позитивного значення достатності капіталу.

Цього ж дня, 29 грудня, «Платинум Банк» заявив про докапіталізацію на 120 млн грн.

Хто є хто

«Платинум Банк» був заснований 2005 року. До 2009-го він називався «Міжнародний іпотечний банк». За даними НБУ, станом на 1 жовтня 2016 року банк посідав 22-ге місце за розміром активів (7,277 млрд грн) серед 100 чинних банків в Україні. Він належить до І групи банків, згідно з рейтингом НБУ (на частку Platinum Bank припадає понад 0,5% активів банківської системи України). Регіональна мережа налічує 69 відділень і 1080 пунктів продажів в різних регіонах України.

Один з поточних стратегічних пріоритетів розвитку Platinum Bank – це транзакційний бізнес. Офіційно кінцевим бенефіціарним власником ПАТ «Платинум Банк», є бізнесмен Григорій Гуртовий, який входить до списку 200 найбагатших людей України. Його статки експерти оцінюють у понад 40 мільйонів доларів. Гуртовий має російське громадянство – 17 серпня 2011 року Представництво РФ в Україні видало бізнесмену російський паспорт.

На початку своєї кар’єри Гуртовий був комерційним директором, віце-президентом Фонду авіаційної безпеки СРСР. Працював фінансовим і комерційним директором у московській авіакомпанії «Трансаеро», звідки, за даними ЗМІ, був звільнений за фінансові порушення. Згодом Гуртовий перебрався до України, де став гендиректором, а потім співголовою наглядової ради авіакомпанії «АероСвіт», нині збанкрутілої.

Бізнесмен володіє 50% голландської фінансово-промислової групи Gilward Investments B.V. (Strawinskylaan 411 Toren A 4e, 1077 Xx, Amsterdam), до якої входять близько 100 компаній. Її найбільшими активами є 28,5% акцій компанії «Аерофлот», більше 3% – РАО ЄЕС, 36% – авіалізингової компанії «Іллюшин фінанс», а також 37,9% акцій ЗАТ «АероСвіт».

Григорію Гуртовому належить 100% в британській компанії Eton Alliance Group Ltd. (Palladium House, 1-4 Argyll Street, London, W1F 7LD) із статутним фондом 450 тисяч фунтів.

Щодо «Платинум Банку», згідно із даними YouControl, Григорій Гуртовий є кінцевим бенефіціарним власником за посередництва кіпрського холдингу «ПТ Платинум Паблік Лімітед».  За увесь період існування, тобто з 2005 року банк мав шістьох керівників, кожен з яких пробув на посаді у середньому майже два роки. 2005-го статутний капітал фінустанови становив 37 167 201 грн., 2007-го - 380 567 201 грн., сьогодні - 817 281 619 грн.

Незначними часками «Платинум Банку» володіють Дмитро Зінков, англієць Пол Гілхем, американці Девід Холперт і Борис Голдстайн, серби Маджид Душан Пажич, Марко Мічановіч і Міліка Костіс, кіпріоти Хрісостомос Софоклеус і Марінос Л.Карідас, а також Пол Мусель з Люксембургу . До речі, Пол Мусель є єдиним безпосереднім акціонером «Платинум Банку». Через офшори цим переліченим особам опосередковано належить від 7,91% до 9,9% акцій банку. За даними НБУ, Гуртовий також є власником значної участі в банку незалежно від формального володіння.

За інформацією «Коммерсант-Украина» 2013 року банк купили одеські бізнесмени Грановський і Кауфман. Однак сам Гуртовий цю інформацію заперечував. Якщо зв’язок Олександра Грановського (не плутати з нардепом від БПП Грановським) з «Платинум Банком» наразі не підтвердився, то його бізнес-партнера Борис Кауфман, згідно із даними НБУ, є власником істотної участі.

За даними «Економічної правди», в угоді з купівлі «Платинум Банку» 2013 року Кауфман фронтував Олександра Януковича. Сам же бізнесмен довгий час заперечував, що він має відношення до покупки фінансової установи.

Ще одним завершальним штрихом у портреті власників «Платинум Банку» є затримання в Ізраїлі 17 лютого 2016 року Григорія Гуртового за підозрою у фінансових махінаціях – відмиванні мільйонів доларів. Щоправда, на початку березня бізнесмена відпустили з-під домашнього арешту.

Кінець «агонії»

Експерти давно помітили, що «Платинум Банк» має усі ознаки так званого банку-«пилососа», а саме: агресивний маркетинг, неринкові високі ставки за депозитами, кредитування пов'язаних осіб (майже 45%).

Згідно із Меморандумом між Україною та МВФ, усі банки, які входять до другої двадцятки, станом на 1 січня 2017 року повинні вийти на нульовий рівень капіталу. Однак у випадку з «Платинум Банком» цього не сталося, незважаючи на те, що 29 грудня фінустанова заявила про докапіталізацію на 120 мільйонів гривень.

Перші ознаки проблемності банку з’явилися ще 2014-го. 31 березня 2015 року НБУ надав стабізаційний кредит «Платинум Банку» у сумі 240 мільйонів гривень терміном на два роки.

Однак у банку не змогли стабілізувати ситуацію і, за даними НБУ, у третьому кварталі 2016-го власний капітал «Платинум Банку» впав до від'ємного значення і становив «мінус» 162 мільйони гривень.

Натомість за даними «ЄП», питання докапіталізації банку становить 2-3 мільярди гривень.

Фінансова звітність свідчить, що питання про визнання «Платинум Банку» неплатоспроможним мало стояти значно раніше і для цього були всі наявні підстави. Однак НБУ заплющував очі на «мінуси». Подібну поблажливість (нагадаємо, НБУ за два роки визнав неплатоспроможними 81 банк) пов’язують з колишнім керівником Адміністрації Президента Борисом Ложкіним, чиї бізнесові інтереси не раз перехрещуватися з бізнесінтересами Бориса Кауфмана та Олександра Грановського.

Тепер, схоже, проблеми вкладників буде вирішувати Фонд гарантування вкладів.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: