Енергетична та кліматична політика Львова: місто планує скоротити викиди CO2

зміна клімату
ілюстративне фото/stutterstock

Львів продовжує співпрацю з європейською ініціативою «Угода мерів – Схід». Тож до 2030 року місто зобов’язане зменшити викиди вуглекислого газу на 35%.

Про це ІА Дивись.info розповіла Ірина Кулинич, директорка департаменту економічного розвитку ЛМР.

Екологічні проблеми Львова

У 2020 році було затверджено Стратегічний План заходів «Зеленого міста» для Львова. В рамках
підготовки якого було визначено п’ять пріоритетних екологічних проблем:

  1. Тверді відходи. Потрібне покращення системи управління відходами, включаючи
    будівництво нової установки поводження з
    відходами, удосконалення систем збору та
    рівня повторного використання, а також реконструкція старого полігону.
  2. Водні ресурси. Потрібне зменшення витоків у системі водопостачання та реконструкція установки очищення стічних вод.
  3. Транспорт та його вплив на забруднення повітря, шумове забруднення та перевантаження інфраструктури міста.
  4. Енергоефективність у будівлях. Необхідне покращення енергоефективності у будівля та використання міських відновлюваних джерел енергії.
  5. Використання земельних ресурсів. Благоустрій територій та якість зелених зон. Необхідно забезпечити стале використання земельних ресурсів у місті.
ілюстративне фото/shutterstock

Загроза зміни клімату та план міста

Глобальна зміна клімату стала одним із найскладніших викликів сьогодення. Наукові дослідження показують, що головною причиною цього є збільшення викидів парникових газів через спалювання викопного палива, сільське господарство та вирубку лісів. Вплив зміни клімату має глобальний характер, але заходи з адаптації до зміни клімату, безумовно є локальними.

Наслідки зміни клімату по-різному впливають на суспільство та соціальні процеси, але всі вони в кінцевому підсумку призводять до підвищення вразливості. Зі зміною клімату можна боротися двома способами: впливаючи на джерела зміни клімату (пом’якшення) або боротися з наслідками зміни клімату та впливати на них (адаптація). Пом’якшення зміни клімату спрямоване на зменшення викидів парникових газів та/або збільшення можливостей поглинання таких газів.

Ще у жовтні 2015 року Європейська комісія ініціювала нову інтегровану Угоду мерів щодо клімату та енергії (далі «Угода»), яка має на меті допомогти містам зменшити викиди парникових газів і прийняти спільний підхід для боротьби зі зміною клімату та адаптації.

Міста та громади, що підписали Угоду, взяли на себе зобов’язання скоротити викиди CO2 (і, можливо, інших парникових газів) на своїй території, підвищувати стійкість і готуватись до негативних наслідків зміни клімату, а також вирішувати проблему енергетичної бідності та досягти кліматичної нейтральності до 2050 року порівняно з базовим роком.

Основною метою Плану дій є скорочення викидів CO2 більш ніж на 30% до 2030 року та досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року шляхом впровадження запропонованих заходів.

«Це дуже важлива ініціатива європейських міст. Ми з 2008 року приєднані до угоди мерів. Попередньо ми брали на себе зобов’язання до 2020 року скоротити викид СО2 на 20%. Свої зобов’язання ми виконали – викиди зменшили на 20,3%. Зараз ми беремо зобов’язання до 2030 року скоротити викиди на 35% за рахунок заходів з підвищення енергоефективності, використання відновлюваних джерел енергії і пом’якшення та адаптації до наслідків зміни клімату. Ми підтримуємо цю ініціативу і прагнемо продовжувати співпрацю з передовими містами Європи», - доповіла Ірина Кулинич.

ілюстративне фото/Getty Images

Скорочення викидів CO2

Основною метою «Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату Львівської міської територіальної громади до 2030 року» відповідно до умов приєднання міста Львів до європейської ініціативи «Угода Мерів щодо Енергії та Клімату» є підтримка ініціативи скоротити викиди СО2 на території, що підпорядкована місту, щонайменше на 35% відносно рівня викидів СО2 у базовому 2008 році та забезпечити адаптацію міста до змін клімату.

Цілі даного Плану узгоджуються із стратегічними цілями Львівської МТГ, які визначені у Комплексній стратегії розвитку 2012-2025 роки та Інтегрованій концепції розвитку до 2030 року та Плану сталої мобільності до 2030 року та відповідають їх стратегічним цілям.

Стратегічною ціллю ПДСЕРК Львівської МТГ є забезпечення комфорту проживання мешканців шляхом підвищення якості комунальних послуг з одночасним зниженням енерговитрат міської інфраструктури та збільшення частки відновлюваних джерел енергії.

Конкретними цілями плану є:

  1. зменшення викидів СО2 до 2030 року у визначених секторах на 35% порівняно з базовим роком 2008р.;
  2. збільшення частки відновлюваних джерел енергії;
  3. підвищення раціональності використання ПЕР тепло- та водопостачальними організаціями;
  4. зменшення втрат теплової енергії під час транспортування теплоносія;
  5. сприяння залученню інвестицій у проекти з енергоефективності;
  6. підвищення енергетичної свідомості мешканців та раціональне використання енергії;
  7. адаптація території громади до змін клімату, що відбулися;
  8. зменшення негативних наслідків кліматичних змін для населення.

«План дій сталого енергетичного розвитку та клімату Львівської територіальної громади є стратегічним документом, який спрямований на підвищення енергоефективності у бюджетних закладах та установах міста, житлових будівлях, громадському та муніципальному транспорті, вуличному освітленні, у третинному секторі (малий та середній бізнес, сфера обслуговування), на комунальних підприємствах міста та у сфері поводження з твердими побутовими відходами. У цьому Плані розписано всі важливі дії, які ми маємо зробити до 2030 року. Це «живий» документ, і за потреби будемо його змінювати. Він сучасний і адаптований до всіх вимог», - пояснила Ірина Кулинич.

ілюстративне фото/IGM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: