Хімічна зброя на фронті: як росіяни порушують міжнародні норми

хімічна зброя на фронті
ілюстративне фото/Shutterstock

Використання хімічної зброї на фронті створює загрози не тільки для військовослужбовців, але й серйозно впливають на цивільне населення та навколишнє середовище. По-перше, це може спричинити масові наслідки для цивільних осіб, які можуть стати жертвами зараження через повітря або воду. По-друге, деякі види хімічної зброї залишають довготривалі наслідки, забруднюючи ґрунт, водні джерела та середовище, що може призвести до екологічних катастроф.

Крім того, використання хімічної зброї порушує міжнародні норми та конвенції, зокрема Конвенцію про заборону розробки, виробництва та застосування хімічної зброї. Це також може викликати паніку серед населення та підвищити рівень страху, що погіршує гуманітарну ситуацію. Загалом, використання хімічної зброї на фронті несе серйозні наслідки для людей, середовища та міжнародного співтовариства.

А сьогодні, 29 квітня, День пам’яті жертв застосування хімічної зброї. З цієї нагоди ІА Дивись. іnfo розповідає про крайні випадки застосування хімічної зброї на фронті після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України.

ілюстративне фото/відкриті джерела

РФ порушує Конвенцію про заборону хімічної зброї на фронті

Про це на початку квітня цього року нагадало видання видання The Telegraph. Там зазначили, що російські загарбники за останні кілька місяців почали систематично влаштовувати хімічні атаки проти ЗСУ, порушуючи всі міжнародні норми.

Український старший лейтенант Слава розповів журналістам, що деякі підрозділи на Донеччині зазнають майже щоденних газових атак.

Американська військова медикиня Ребека Мачіоровскі передала виданню для перевірки гранату CS, яка була знайдена солдатами 53-ї механізованої бригади. Вона служить у ЗСУ і допомагає військовим на фронті. Вона підтвердила виданню, що російські загарбники постійно використовують заборонену хімічну зброю.

«Мої хлопці знайшли гранату під час обстрілу, адже ніхто не вірив, що їх атакують із застосуванням хімічної зброї», - розповіла Маціоровскі.

Командир української розвідувальної групи, що дислокується поблизу прифронтового міста Часів Яр розповів, що: «Майже на кожну позицію на нашій ділянці фронту скидали по одній-двох газових гранат на день».

Він зазначив, що в українців добре обладнані позиції, тому ворогу вкрай важко проводити атаки за допомогою звичайних озброєнь. Тож вони почали використовувати хімічну зброю.

«Єдине, що вони можуть зробити, — це успішно атакувати. Єдиний спосіб для них успішно атакувати нас - це газ», - сказав Ігор.

Використання росіянами небезпечних речовин стало системним

У повідомленні СтратКому ЗСУ зазначено, що використання ворогом небезпечних хімічних речовин стало системним.

«Лише за минулий місяць (ред — за березень) Сили оборони зафіксували 371 випадок застосування ворогом боєприпасів із вмістом небезпечних хімічних речовин. Це на 90 випадків більше, ніж за попередній період», – йдеться у повідомленні.

ілюстративне фото/Західний фронт

У СтратКомі додали, що 44 країни вже підтримали створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини в Україні, серед яких країни-члени Євросоюзу, Канада, Грузія, Японія, Молдова, Нова Зеландія, Велика Британія та Сполучені Штати.

Гранати К-51 з отруйним хлорпікрином 

У березні цього року, після відходу українських військ з Авдіївки лінія фронту стабілізувалася і проривів з боку росіян не було. Проте окупанти перекинули резерви для атаки Новопавлівського відтинку фронту, а також вкотре застосували хімічну зброю. Про це заявив офіцер «Легіону Свободи» Сергій Воронов в етері «Еспресо».

За його словами, росіяни частіше почали використовувати гранати К-51 з хлорпікрином. А ця речовина є отрутою для військовослужбовців.

«Такі випадки ставалися й на нашому відтинку фронту. Ми застосовуємо звичайні протигази, які допомагають у боротьбі з виводом боєздатності військовослужбовців», – зазначивв військовий.

«Хлорпікрин або щось подібне»

У березні 2024 року на Запорізького напрямку окупаційні війська дедалі частіше застосовували боєприпаси з отруйною речовиною. Про це  заявив речник Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій, повідомило РБК-Україна з посиланням на ефір телемарафону.

«Що стосується Запорізького напрямку, можу сказати таку інформацію, яка трохи непокоїть - росіяни дедалі частіше застосовують боєприпаси з отруйною речовиною», - заявив він.

Росіяни скидують на позиції ЗСУ гранати з отруйною речовиною задушливо-сльозогінної дії. За його припущеннями, це хлорпікрин або щось подібне.

«За вчорашню добу було девʼять таких скидів. Майже всі на Запорізькому напрямку. Це свідчення того, що коли ворог не може домогтися виконання своїх задач у звичайний спосіб - артилерією, авіацією, FPV-дронами, вони вдаються до якоїсь "зброї останньої надії" - це хімічні отруйні речовини, коли вони хочуть таким чином викурити наших військових з окопі»", - розповів він.

Що таке хлорпікрин

Під час контакту хлорпікрин спричиняє сильне запалення очей, носа, горла, дихальних шляхів. Працює як сльозогінний газ. Він швидко позбавляє людину боєздатності, а у великій концентрації може призвести до смерті.

Цю речовину використовували під час Першої та Другої світових воєн, а також війська СРСР — в Афганістані. Нині її заборонено використовувати у воєнних цілях згідно з Конвенцією про заборону хімічної зброї. 

«Засіб схожий на той, який застосовує поліція для розгону мітингів»

Протягом 2 березня окупаційні війська агресорки Росії дев'ять разів скинули хімічну зброю на позиції українських захисників. Майже всі випадки зафіксовано у Запорізькій області. Про це розповів в ефірі телемарафону речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій.

«Маємо одразу дев'ять скидів за добу. Майже всі вони у Запорізькій області на Запорізькому напрямку», - сказав він. 

За його словами, загалом попередню добу ворог вчинив 43 бойові зіткнення. Також росіяни вчинили 950 обстрілів.

«Зокрема, зараховано одразу дев'ять скидів із безпілотників хімічних речовин в гранатах сльозогінно-задушливої дії. Це є порушенням конвенції про застосування хімічної зброї», - наголосив представник ЗСУ. 

Лиховій пояснив, що скинутий окупантами засіб схожий на той, який застосовує поліція для розгону мітингів. Російська армія вже не вперше використовувала цю речовину на фронті.

«Гази різного ґатунку»

Росіяни використовували хімічну зброю і в Авдіївці. Черговий випадок припав на лютий 2024 року. Про це повідомив пресофіцер Третьої окремої штурмової бригади Олександр Бородін в ефірі телемарафону.

«Якщо порівнювати з Бахмутом, з "вагнерами", проти яких ми протистояли, то тут значно важче. Тому що росіяни кидають всю могутність своєї армії, яка є. Це не тільки велика кількість піхоти, але й бронетехніки, ФПВ, КАБи, фосфор. Гази різного ґатунку – не так багато, але є випадки. Вони не смертельні, але виводять з ладу людину», – зазначив пресофіцер 3-ї ОШБр.

ілюстративне фото/застосування хімічної зброї у війні проти України.

Росіяни збільшують застосування хімічної зброї у війні проти України

До прикладу, за добу 8 лютого російська окупаційна армія шість разів застосувала боєприпаси з хімічною речовиною проти військовослужбовців ЗСУ на Таврійському напрямку. Про це повідомив командувач ОСУВ «Таврія» Олександр Тарнавський.

«Протягом тижня зафіксовано близько десятка ворожих спроб атакувати отруйними речовинами. Українські воїни продовжують стійко тримати оборону. Загальні втрати ворога за минулу добу становлять 417 російських окупантів та 35 одиниць озброєння і військової техніки (не враховуючи БпЛА). Зокрема, це 12 бойових бронемашин, 11 артсистем, 8 автомобілів та 3 одиниці спеціальної техніки. Також українські сили оборони знищили 2 склади боєприпасів противника. Нейтралізовано або знищено 224 БпЛА різних типів», - написав він.


Від початку повномасштабної війни росіяни 626 разів застосували проти України боєприпаси, споряджені отруйними хімічними речовинами. Лише за січень цього року Сили оборони зафіксували 51 хімічну атаку з боку окупантів. Найчастіше ворог використовує гранати К-51.

Раніше ІА Дивись. іnfo розповідала про злочини росії проти неповнолітніх в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: