Майбутнє, яке знищила росія: ключові факти щодо дітей та вторгнення рф

cbd5062992a8e128041a9f6ce16c75a8
Закривавлена іграшка із залізничного вокзалу Краматорська на Донеччині, який обстріляли російські окупанти у квітні 2022 року. Фото: Павло Кириленко/Telegram

У ніч проти першого червня російська ракета убила дев'ятирічну дівчинку з Києва. Вона стала однією із 484 дітей в Україні, які загинули через повномашстабне вторгнення росії.

У міжнародний день захисту дітей ІА Дивись.info розповідає про те, що відомо про злочини росії проти неповнолітніх в Україні та наводить ключові цифри, які підтверджують факти геноциду, що здійснюють окупанти.

У Офісі Генпрокурора України розслідують понад 2 тисячі 900 кримінальних справ щодо злочинів проти дітей, пов'язаних із війною. Ідеться про:

  • вбивство та поранення,
  • сексуальне насильство,
  • напади на установи та заклади для дітей,
  • депортація,
  • примусове переміщення,
  • викрадення.

Жертви та поранені діти

Українській владі наразі відомо про щонайменше 484 дитини, які загинули після початку повномасштабного вторгнення росії, та 992, які отримали різні поранення за той самий період.

ілюстративне фото

Де найбільше потерпілих?

У таких областях:

  • Донецькій - 462,
  • Харківській - 279,
  • Київській - 128,
  • Херсонській - 103,
  • Запорізькій - 91,
  • Миколаївській - 89,
  • Дніпропетровській - 74,
  • Чернігівській - 71,
  • Луганській - 67.

Утім, кажуть прокурори, дані не є остаточними, оскільки триває робота над їх встановленням там, де тривають активні бойові дії, та на тимчасово окупованих територіях. Наприклад, у Волновасі та Маріуполі на Донеччині й у Луганській області.

Першого червня в Організації об'єднаних націй (ООН) відреагували на загибель дев'ятирічної дівчинки та її мами у Києві через російський обстріл.

Увага! Фото, оприлюднене нижче, може вразити (18+)

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

«На жаль, тоді як світ святкує Міжнародний день захисту дітей, в Україні є мало що святкувати, оскільки цивільні особи, зокрема діти, продовжують платити високу ціну», — сказала Матільда Богнер, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

За даними місії, лише у травні цього року в Україні внаслідок збройної агресії загинули шестеро дітей, а 34 — отримали поранення.

Цифри, які оприлюднили в ООН, є вищими, ніж офіційні дані України.

Моніторингова місія ООН повідомила, що щонайменше 525 дітей (276 хлопчиків, 219 дівчаток і 30 дітей, стать яких ще не вдалося встановити) загинули та 1047 дістали поранень у 289 містах, селищах і селах по всій Україні, як на території, що контролюється урядом, так і на території, окупованій росією, від початку повномасштабного збройного нападу росії.

Там уточнили, що 87% випадків загибелі або поранення цивільних осіб були спричинені зброєю вибухової дії із широкою зоною ураження, зокрема, обстрілами з артилерійської зброї, ракетними та авіаційними ударами, ударами дронів.

Сексуальне насильство

Деякі історії, описані нижче, можуть вразити (18+)

Офіс Генпрокурора встановив щонайменше 13 фактів сексуального насильства проти неповнолітніх російсько-окупаційними військами.

Фото: gettyimages

Торік у листопаді керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що після звільнення Ізюму на Харківщині правоохоронці ексгумували тіло неповнолітньої дівчинки. Її росіяни спершу зґвалтували, а потім жорстоко вбили.

А у травні 2022 року прокурори встановили особу росіянина, котрий під час окупації одного із сіл Чернігівської області намагався зґвалтувати 16-річну дівчину, застовуючи до неї фізичне та психологічне насильство, а коли дівчинка намагалась опиратись — загарбник бив її зброєю по голові та душив.

Також російські окупанти неодноразово в морозну погоду утримували брата дівчини на подвір‘ї будинку в кайданках та без верхнього одягу і били його.

Цього ж місяця минулого року колишня омбудсменка з прав людини Людмила Денісова заявила про нові факти сексуального насильства щодо дітей у тимчасово окупованих та звільнених населених пунктах на півночі України.

На Херсонщині росіяни зґвалтували двох дівчаток віком 12 та 15 років. А 6-місячне немовля окупанти ґвалтували чайною ложкою.

Поміж цим, відомо, що п'ятеро загарбників увірвалися до матері з двома хлопчиками-близнюками віком 2 років. Один росіянин тримав матір, інші ґвалтували дітей. Від отриманих розривів та втрати крові дітки померли.

Депортація дітей на росію

З 24 лютого 2022 року росіяни незаконно депортували понад 19 тисяч 500 українських дітей. За цей період додому вдалось повернути лише лише 371 неповнолітнього.

Нещодавно до України повернули 6-річну Анну-Марію, її окупанти вивезли на росію. Батьки дівчинки захищали рідний Маріуполь Донецької області та опинились у російському полоні. А також 14-річну Вероніку, яку теж незаконно видворили до країни-аресорки.

Та це лише ті випадки, які зареєстровані офіційно. Їх повна кількість може бути в десятки разів більшою, додають українські прокурори.

Депортація українських дітей в росію почалась ще до 24 лютого 2022 року. Оскільки 18 лютого 2022 року керівники терористичних «л/днр» підписали «наказ про евакуацію» місцевого населення до рф, нагадує ІА Дивись.info в матеріалі Українські діти, які постраждали через агресію рф: проблема депортації.

Тоді вони одними з перших розпочали вивозити депортованих під виглядом «евакуації» інтернатів, які розміщені на тимчасово окупованих територіях.

Після захоплення армією рф українських населених пунктів у Київській, Чернігівській, Харківській, Запорізькій, Херсонській, Донецькій та Луганській областях, окупанти організовували масові депортації дітей, які тривають і до сьогодні.

Окрім цього, за даними організації білоруської опозиції у вигнанні Народного антикризового управління, які оприлюднили у травні, уряд білоруського диктатора олександра лукашенка брав участь у депортації дітей з України.

Там заявили, що на територію білорусі росіяни відправили 2 тисячі 150 українських дітей буцімто до таборів відпочинку та санаторіїв. Ідеться про неповнолітніх сиріт віком від 6 до 15 років.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт російського диктатора володимира путіна. Його звинуватили в незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні українців в росію. 

Читайте також: на росії масово рекламують депортацію та незаконне всивновлення українських дітей, - ISW

У квітні нинішнього року Парламентська Асамблея Ради Європи визнала депортацію українських дітей росіянами геноцидом, пояснивши це тим, що практика незаконного вивезення українців до росії з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей розпочалася ще до початку повномасштабної агресії рф, а саме – під час депортації вихованців дитячих будинків та дітей з інвалідністю зі спеціалізованих установ.

Читайте такожЖорстоке знищення українських дітей: яке покарання очікує на російських вбивць

У травні Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) опублікувала звіт щодо порушення росією прав українських дітей і їх примусову депортацію. Такий документ став першим міжнародним звітом про проблему незаконного вивезення українських дітей до росії.

Раніше повідомлялось, що російсько-окупаційні війська знущались над дітьми, яких викрали з Україну. За непокору неповнолітніх вони їх били та цькували.

Російсько-окупаційні війська запланували нові «медичні огляди» для дітей з тимчасово окупованих територій Луганської області. Так вони хочуть підготувати неповнолітніх до вивезення на росію, повідомили у Центрі національного спротиву 23 травня.

Знищення освітніх закладів

Росіяни атакують школи, дитсадки, університети, коледжі та технікуми. Прокурори першого червня заявили, що через повномасштабне вторгнення рф в Україні пошкоджені більш ніж 2 тисячі 500 закладів освіти, з них 256 — зруйновані повністю.

Знищена російськими обстрілами школа у Донецькій області. Фото: Павло Кириленко/Telegram

Як просуваються розслідування злочинів росіян?

Прокурори повідомили про підозру у вчинені воєнних злочинів проти дітей 35 особам. Скеровано до суду обвинувальні акти щодо 30 окупантів, 11 росіян вже засудили.

Де повідомляти про воєнні злочини щодо дітей?

Надати інформацію про воєнний злочин щодо дитини можна:

  • через єдиний доказовий хаб: warcrimes.gov.ua
  • за телефонами: +380961004438, +380683235856.

«Діти війни» - платформа, на якій можна повідомити та знайти всю інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни рф проти України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: