Дві Бучі: що відомо про масові поховання на понад 400 тіл у звільненому Ізюмі на Харківщині

153138-1_large
Ізюм на Харківщині після ворожих обстрілів

У звільненому українськими захисниками Ізюмі на Харківщині, виявили масове поховання. Понад 440 тіл знайшли у лісі - одне із найбільших у місті.

Про це стало відомо із коментаря начальника слідчого управління обласної поліції Сергія Болвінова виданню Sky News 15 вересня.

З його слів, тіла поховані окремо. Каже, що людей розстрілювали, дехто загинув від артилерійського вогню, мінно-вибухованих травм, авіаударів. Болвінов додає, що більшість тіл є неупізнаними, відтак причини їхньої смерті наразі невідомі. Невдовзі тіла будуть ексгумовані та направлені на судово-медичну експертизу.

Цьому передували світлини могил, які оприлюднили низка медіа, які посилались на українських журналістів. Наприклад, виданню «Настоящее время» Олег Котенко, який є Уповноваженим з питань безвісти зниклих осіб, підтвердив цю інформацію.

За даними телеканалу, на знімках видно, що на деяких могилах є хрести із надписами, зокрема такими як: «ЗСУ. 17 людей, з моргу», «345», «412».

Фото: «Настоящее время»

Того ж дня увечері президент України Володимир Зеленський відреагував на новини. У своєму відеозверненні 15 вересня він заявив, що слідчі вже працюють на місцях, а повнішу інформацію повідомить вже у п'ятницю.

«Завтра (16 вересня - ред.) в Ізюмі будуть журналісти — українські та міжнародні. Ми хочемо, щоб світ знав, що реально відбувається і до чого призвела російська окупація. Буча, Маріуполь, тепер, на жаль, Ізюм... росія всюди залишає по собі смерть. І повинна за це відповідати. Світ повинен притягнути Росію до реальної відповідальності за цю війну», — прокоментував глава держави.

Котенко 16 вересня заявив, що кількість загиблих в Ізюмі може перевищувати Бучацьку трагедію. У звільненому місті розпочалася ексгумація тіл на локаціях масового поховання.

Уповноважений сказав, що одне із місць вдалось знайти завдяки відео, яку в інтернет виклали росіяни.  Для безпечної ексгумації територію було зачищено, оскільки зберігалася висока ймовірність мінної небезпеки.

«Наразі ми працюємо над ексгумацією тіл військовослужбовців. Потім тіла будуть передані експертам для подальшої ідентифікації осіб загиблих. На жаль, це тільки початок нашої роботи тут, скільки локацій ще буде знайдено на деокупованих територіях поки не відомо, але сувора реальність вказує на те, що кількість загиблих в Ізюмі може в рази перевищувати Бучанську трагедію», – сказав він.

Ідеться, ймовірно, про братську могилу українських військових. Там поховано до 25 захисників України, повідомляло напередодні Громадське, посилаючись на заяву Котенка.

Фото: Олександр Хоменко / hromadske

Радник міністра оборони Олексій Копитько вважає, що Ізюм — це кілька Бородянок з погляду руйнувань та кілька (мінімум дві) Бучі з т.з. кількості жертв цивільного населенн

За словами Копитько, на Ізюм російські окупанти обрушили більше ракет, ніж на Маріуполь. Хоча населення в Ізюмі було приблизно у 10 разів менше.

Українські захисники звільнили Ізюм Харківської області 10 вересня. Місто було під окупацією від початку квітня - близько п'яти місяців. Через кілька днів сюди приїхав Зеленський: 14 вересня над Ізюмом підняли державний прапор України. За даними місцевої влади, під час російської окупації могли загинути щонайменше тисяча городян. Ідеться про безпосередньо вбитих загарбниками місцевих.

«Інформація щодо жертв окупації потребує уточнення, бо загарбники намагалися приховати свої злочини. За тією інформацією, що ми маємо, щонайменше тисяча мешканців міста загинула внаслідок саме військових дій. Але ще більша кількість людей, ми вважаємо, постраждала через те, що їм не змогли вчасно надати необхідну медичну допомогу, оскільки окупанти ще в березні зруйнували всі медичні заклади, вони не функціонували», - заявив депутат міськради Максим Стрельник 12 вересня.

Про те, як мешканець Ізюму жив під обстрілами понад пів сотні днів та звірства, які там чинили росіяни, читайте у розмові ІА Дивись.info із Іллею Пунтусовим тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: