Який вигляд має Ізюм на Харківщині через пів року деокупації

photo_5247174448061203944_y
Наслідки російських атак по Ізюму на Харківщині. Фото: березень 2023 рік, ІА Дивись.info

Українські захисники звільнили Ізюм у Харківській області у вересні торік. Місто стало другим великим населеним пунктом, яке деокупували від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Нині вже відомо про масові поховання на понад 400 тіл жертв росіян та зруйновану цивільну й критичну інфраструктуру.

ІА Дивись.info відвідала зруйноване росіянами місто і показує, що по собі залишив «руській мір» в Ізюмі. За даними української влади, окупанти знищили 80% від усієї інфраструктури міста.

Наслідки російських атак по житловій інфраструктурі Ізюму, березень 2023 рік.

Бомбардуваннями пошкоджено будівлі практично по всьому містові, дуже велика частина із них - не підлягають ремонту.

Попри те, що через повномасштабне російське вторгнення більшість людей виїхали у безпечніші місця, через понад пів року деокупації цивільні повертаються до своїх домівок.

Звичне життя тут почали відновлювати наступного місяця після звільнення Ізюму українськими захисниками. У військовій адміністрації регіону звітували, що негайно взялись до відновлення світла, газо- та водопостачання у жовтні торік.

Після того, як в місті замайорів прапор України, запрацювала й «Укрпошта», аби люди могли отримувати пенсії з часів окупації.

Тут досі працюють волонтери, які доставляють гуманітарну допомогу, та сапери, які знешкоджують вибухівки, які росіяни залишили, покидаючи місто.

На околицях ще досі лежить знищена ЗСУ ворожа техніка. Її утилізують невдовзі.

Мирні мешканці, які вже повернулись додому, намагаються уникати коментарів. Кажуть, що роблять спроби жити, незважаючи ні на що. У місті працюють крамниці, відновлює роботу локальний бізнес.

На Харківщині залишається надзвичайно високою мінна небезпека. Ледь не щодня там фіксують підриви цивільних на вибухівці, залишеній росіянами.

Позначки, які вказують на небезпеку. Ізюм. Березень 2023 рік.

Яка ситуація в регіоні?

росіяни продовжують тероризувати населення ракетними атаками.

В обласній військовій адміністрацій вранці 21 березня повідомили, що окупанти продовжують обстрілювати прикордонні населені пункти Харківської області.

Під вогнем окупантів перебувало щонайменше 14 населених пунктів. Зокрема, з артилерії, танків та мінометів ворог бив по Куп'янську, Вовчанську, Дворічній, Стрілечій, Глибокому.

На Куп’янському напрямку ворог намагався безуспішно прорвати оборону військ ЗСУ, здійснивши артилерійські обстріли населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, сказав у вівторок глава ОВА Олег Синєгубов.

А вдосвіта 21 березня, близько 6:00, окупанти з мінометів обстріляли Басове. Зафіксовано понад 20 ударів. Пошкоджено лінії електропередач. Обійшлося без постраждалих.

Яка ситуація на фронті?

На Куп’янському напрямкові росіяни продовжують спроби зламати нашу оборону. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Масютівка, Новоселівське, Білогорівка, Верхньокам’янське. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Красне Перше, Дворічна, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області, йдеться у вечірному зведенні Генштабу ЗСУ 21 березня.

Нагадуємо, в Ізюмі на Харківщині правоохоронці виявили секретні матеріали наради окупаційної влади з російським міністерством у сфері освіти.

Про те, як мешканець Ізюму жив під обстрілами понад пів сотні днів та звірства, які там чинили росіяни, читайте у розмові ІА Дивись.info із Іллею Пунтусовим тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: