Українські діти, які постраждали через агресію рф: проблема депортації

image (61)
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Щорічно 25 травня відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей. Така пам’ятна дата виникла в США у 1979 році для актуалізації питання зниклих безслідно дітей та тих, котрі стали жертвами експлуатації. В Україні ця проблема є особливо нагальною, оскільки під час воєнних дій росія скоює низку злочинів проти беззахисної категорії населення.

ІА Дивись.Інфо розповідає, що відомо про ситуацію щодо постраждалих внаслідок війни дітей в Україні та куди варто звернутися у випадку зникнення дитини.

Скільки дітей постраждали внаслідок війни сьогодні?

За даними порталу «Діти війни», станом на 25 травня 2023 року від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну:

  • 392 дитини зникли безвісті;
  • 19486 дітей депортовані окупантами;
  • 984 дитини поранені;
  • 482 дітей загинули;
  • 12795 дітей вдалося знайти;
  •  369 дітей змогли повернути додому.

Крім того, за інформацією офісу генпрокурора, найбільше постраждали дітей у таких областях України:

  • Донецькій – 462,
  • Харківській – 278,
  • Київській – 128,
  • Херсонській – 102,
  • Запорізькій – 91,
  • Миколаївській – 89,
  • Чернігівській – 70,
  • Дніпропетровській – 70,
  •  Луганській – 66.
Фото: Офіс Омбудсмана України

Статистику порталу вдалося скласти за допомогою даних Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України та Національного інформаційного бюро. Однак така інформація залишається приблизною, оскільки точно неможливо встановити кількість дітей, які постраждали через війну. Проблема в тому, що офіційні органи не мають стовідсоткової інформації про тимчасово окуповані території України.

Початок депортації росією українських дітей в 2022 році

Депортація українських дітей в росію почалась ще до 24 лютого 2022 року. Оскільки 18 лютого 2022 року керівники «л/днр» підписали «наказ про евакуацію» місцевого населення до рф. 

Тоді вони одними з перших розпочали вивозити депортованих під виглядом «евакуації» інтернатів, які розміщені на тимчасово окупованих територіях.

Після захоплення армією рф українських населених пунктів у Київській, Чернігівській, Харківській, Запорізькій, Херсонській, Донецькій та Луганській областях, окупанти організовували масові депортації дітей, які тривають і до сьогодні.

Депортованих дітей окупанти намагаються «перевиховати» 

У лютому 2023 році американська програма Conflict Observatory оприлюднила доповідь, де вказано, що росія депортує українських дітей в 43 заклади. Крім того, програма повідомила, що рф керує цілою мережею таборів та інших установ, де намагаються перевиховати українських дітей та займаються процесами їх усиновлення.

У березні 2023 році уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук одному з інтерв’ю «Радіо свободі» повідомила, що армія рф знущається із дітей, яких вивезла з України. Зокрема вона зазначила, що їх карають та б’ють за те, що вони відмовляються говорити російською мовою, вчити та співати гімн рф та вставати під час його звучання.

До теми Геноцид, або Навіщо росії українські діти

Крім того, Дар’я Герасимчук розповіла, що з усіма дітьми, яких повернули додому з рф, працюють відповідні служби в Україні. Оскільки вони розповідають багато цінної інформації про депортацію. Наприклад, передають записки від дітей, яких перебування було невідоме.

Фото ілюстративне: з відкритих джерел.

Вивезення українських дітей до рф як геноцид та злочин проти людяності

У квітні 2023 року Парламентська Асамблея Ради Європи визнала депортацію українських дітей росіянами геноцидом

У документі асамблея зазначила, що практика незаконного вивезення українців до росії з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей розпочалася ще до початку повномасштабної агресії рф, а саме – під час депортації вихованців дитячих будинків та дітей з інвалідністю зі спеціалізованих установ.

Читайте також Жорстоке знищення українських дітей: яке покарання очікує на російських вбивць

У травні Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) опублікувала звіт щодо порушення росією прав українських дітей і їх примусову депортацію. Такий документ став першим міжнародним звітом про проблему незаконного вивезення українських дітей до росії.

Зокрема в документі представники організації зазначили, що депортацію українських дітей можна визначити злочином проти людяності. Крім того, такі дії росіян є порушенням прав дітей, передбачених Конвенцією ООН, гуманітарного права, а також – IV Женевської конвенції.

ОБСЄ. Фото: з відкритих джерел

Допомога дітям, які постраждали під час війни

Національна програмна директорка СОС Дитячі містечка України Дар’я Касьянова розповіла в коментарі ІА Дивись.Інфо про ситуацію з постраждалими під час війни дітьми, зокрема яким чином здійснюється допомога.

Вона зазначила, що відповідно до конвенції ООН усі діти, які проживають в Україні, є постраждалими від війни. Але є й окремі категорії дітей – які мають фізичні та психологічні травми, втратили батьків, свої домівки чи незаконно переміщенні на окуповані території.

«СОС Дитячі містечка України працює з 2014 року. Ще тоді в Луганській області ми допомагали дітям, які постраждали від війни. А вже з початком повномасштабної війни ми зараз працюємо в десяти областях України. Це і мобільні бригади психологічної допомоги, це соціальні працівники, це окреме направлення допомоги дітям, які мають дуже складні поранення внаслідок війни», – розповіла програмна директорка благодійної організації.

За словами Дар’ї Касьянової, за програмою СОС Дитячі містечка України вдалося повернути додому 54 дитини, яких росіяни незаконно депортували на окуповані території.

«Після того, як дітей повернули батькам, ми надаємо їм психологічну допомогу, соціальну та матеріальну підтримку. Тобто ми виходимо від індивідуальних потреб дитини та її сім’ї і від цього розробляємо план підтримки і допомагаємо дітям»,  –  підкреслила програмна директорка СОС Дитячі містечка України.

Крім того, вона розповіла, що раніше організація реалізовувала програму «Релокація», під час якої евакуйовували дітей з тимчасово окупованих територій:

«Спочатку ми робили це самостійно, коли дізналися, що діти з прийомних сімей були залишені в Маріуполі – їх батьки виїхали. Цих дітей вивезли незаконно на територію окупованого Донецьку. Згодом ми почали співпрацювати з міністерством реінтеграції, командою Ірини Верещук. І десь спільно, десь самостійно, десь за дорученням офісу омбудсман допомагали повертати цих дітей разом з батьками чи законними представниками».

Крім того, Дар’я Касьянова повідомила, що психологічний стан дітей, які повертають з евакуйованих територій, є досить різним.

«Є діти, в яких є бойовий дух. Вони дуже раді, що повернулися. Але через деякий час стають більш закритими. Тому що діти багато натерпілися, вони бачили великий обсяг проблем, це залежить від обставин, в яких вони перебувають»,  – зазначила представниця організації.

За її словами, були випадки, наприклад в Броварах, коли дітям окупанти розповідали, що вони нікому не потрібні: ні Україні, ні батькам. У такому разі росіяни запевняли, що знайдуть їм прийомні сім’ї чи прилаштують їх в дитячі будинки.

«Є діти, які з батьками намагалися виїхати, і батьки загинули на їхніх очах або діти отримали дуже складні поранення, і були направленні на окуповані території в лікарню. І тільки там вони дізналися, що їхні батьки не вижили – це окрема категорія. Тут дуже багато є над чим працювати. Багато проблем є. Психологічних перш за все», –  повідомила  Дар’я Касьянова.

Довідка

СОС Дитячі містечка – міжнародна благодійна організація, яка утворилася у 2003 році. Її основним напрямком діяльності є захист прав дітей, зокрема допомога сиротам, позбавленим батьківського піклування та з малозабезпечених сімей. Крім того, організація допомагає дітям, які постраждали внаслідок війни в Україні.

Куди звертатися та що робити, якщо дитина зникла або її депортували?

Під час різних подій на війні трапляються випадки, коли батьки розлучаються зі своїми дітьми та втрачають зв’язок. У цей час важливо оперативно про це повідомити до Служби безпеки України, Національної поліції, Офісу Генерального прокурора та Мінреінтеграції. 

Крім того, для цього є цілодобова гаряча лінія, куди можна зателефонувати за номером: 16-48 та +38 (044) 287-81-65, а також чатбот: у Telegram та у Viber.

За порадами Мінреінтеграції, якщо дитину депортували, потрібно зібрати та записати всю відому інформацію про неї:

  • ПІБ дитини;
  • дата народження; 
  • місце проживання; 
  • звідки дитина була примусово переміщена та за яких обставин; 
  • була вона з батьками чи у супроводі інших осіб;
  • останнє відоме місце її знаходження або поточне місце перебування;
  • особливі прикмети дитини; 
  • контакти батьків або родичів дитини, а також особи, яка повідомила про депортацію;
  • світлину.

Якщо є фото або відео підтвердження депортації дитини, тоді її швидко необхідно повідомити про це Національному інформаційному бюро на електронну пошту: [email protected]

До того ж повідомити про депортацію дитини можна в один клік на порталі «Діти війни» .

Фото ілюстративе: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: