Велика війна за малі проекти Львівщини

14526017605694f1a0795da

В обласній раді зареєстровано проект рішення «Про внесення змін та доповнень до Програми проведення обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 25.10.2016 № 270».

Проектом передбачено, що співголовами конкурсної ради можуть бути заступники голови облради та облдержадміністрації, тоді як при чинному на сьогодні рішенні йдеться виключно про  перших заступників.

6 фракцій проти Дворянин

Проект зареєстрували керівники 6 фракцій облради – БПП, «Батьківщина», «Громадянська позиція», УКРОП, «Народний контроль», та «Народний Рух». Вони не приховують, що мета проекту змістити з посади співголови конкурсної ради першого заступника голови облради, представницю фракції «Самопоміч» Парасковію Дворянин.

Історія бере початок ще наприкінці минулого року, коли в кінці листопада під час сесії облради вже згадані 6 фракцій оприлюднили  спільне звернення щодо некоректної поведінки їхніх колег з Самопомочі.

«У районах області почалося масове розповсюдження друкованої продукції під логотипом «Самопомочі» з інформацією про Програму мікропроектів. З неї складається помилкове враження про одноосібне авторство вищезазначеної програми за представниками партії «Самопоміч». Вважаємо такі дії некоректними та неприпустимими. Таке одноосібне перетягування позитивних досягнень Львівської обласної ради свідчить про продовження використання тактики, яка і раніше використовувалась партією, що полягає у нахабному присвоєнню позитивів, в той час коли на тих ділянках роботи, за які несуть безпосередню відповідальність представники партії «Самопоміч», маємо численні прорахунки та недопрацювання», - йшлося у зверненні.

«Фракція «Самопоміч» вважала за потрібне роздати своїм виборцям цю інформацію про конкурс мікропроектів. Іншим фракціям ніхто не забороняв вчинити так само», - заявила тоді у відповідь на звинувачення Парасковія Дворянин.

Дістало перетягування ковдри

Тепер, з огляду на зареєстрований проект, конфлікт перейшов у більш «гарячу» фазу.  «Подали ми його тому що, м’яко кажучи, дістало перетягування ковдри, приписування собі заслуг і успішної реалізації обласної Програми мікрпороектів партією «Самопоміч». Пригадайте лише інформаційні буклети «як подати мікропроект» з логотипом Самопомочі, які роздавали по всій області під час семінарів, організованих обласною радою. Згадаймо також і нещодавній публічний демарш Самопомочі на сесійному засіданні, де розглядався бюджет області?

Без обговорень, дискусій, пропозицій фракція просто встала і залишила зал. Спільну ініціативу керівників фракцій обласної ради (я про зареєстрований проект рішення) вважаю навіть заслабкою. Бо вже кілька місяців тому, я звертав увагу і керівництву фракції «Самопомочі», і колегам з інших фракцій, що вважаю некоректним наприклад те, що представник фракції, де двох депутатів звинувачували у корупції, очолює антикорупційну комісію. Та й робота інших комісій, які очолюють представники «Самопомочі» викликає багато запитань», - заявив голова фракції УКРОП Петро Жукровський.

Мікропроекти як політичний інструмент

«Ми вважаємо, що цей проект має бути рівновіддалений від усіх політичних сил.  Це важливий проект, який передбачає комунікацію з великою кількістю громад і не хотілося б щоб він став політичним інструментом для однієї партії, яка його використовувала з політичною метою, а перші ознаки такого з’явилися. В  даному випадку «Самопоміч» почала це використовувати як інструмент для  свого політичного рейтингу. Ще в кінці минулого року на сесії було прийняте  звернення від кількох фракцій до «Самопомочі» з проханням такого не робити.  Натомість після цього звернення цей процес ще посилився, відбувалися збори    на яких роздавалася друкована продукція на якій вказувалося, що авторство програми належить «Самопомочі», що є некоректно. Ми зробили одне  зауваження - на нього не відреагували. Тому вважаю, що проект рішення це такий наступний крок щоб забезпечити рівновіддаленість конкурсу від впливу однієї політичної сили. Тому що зараз склалася така ситуація, я вважаю не дуже правильна, коли представник тої самої політичної сили – «Самопомочі» є  співголовою конкурсної комісії, а інший депутат від «Самопомочі», який  працює в апараті облради є відповідальним за реалізацію цього проекту. Тобто на різних етапах проходження процедури присутня та сама політична сила. Я вважаю, що якщо наприклад поміняти співголову комісії, це не дасть зробити це проектом однієї політичної сили, бо насправді так не є. Всі досягнення і прорахунки облради є спільними і перетягування ковдри на себе є  некоректним. Саме цим викликана така ініціатива керівників фракцій», - додав керівник фракції «Народний контроль» Андрій Білоус. «Пройшов рік роботи  депутатського корпусу, йде оптимізація, щоб була більша ефективність, кращий результат. І це стосується не тільки мікропроектів, а всіх напрямків роботи. Щодо мікропроектів,  то цього року є нове експертне середовище, бо раніше були питання до експертів. Так що йде нормальний процес, ми пропрацювали рік і бачимо, що потрібно поправити»,  - заявив голова фракції «Батьківщина» Юрій Гудима.

Натомість сама Парасковія Дворянин не бачить і діях фракції нічого поганого. А щодо реєстрації проекту обіцяє ініціювати службове розслідування, бо вважає, що це відбулося з порушеннями.

«Мені дивно, чому інші так не зробили»

«Завдання кожної фракції - інформувати виборців, чому це зробили інші фракції - мені дивно. У нас багато об’єктів відкривають народні  депутати інших партій, і ми не проти цього. А те, що ми провели роз’яснювальну  роботу серед своїх виборців, то ми і надалі це будемо робити, і закликаємо інші  фракції робити це саме», - заявила Парасковія Дворянин.

Вона також відкидає звинувачення щодо «перетягування ковдри». «Конкурсна рада складається з депутатів інших фракцій. Кожен депутат має інформувати своїх виборців про  таку програму. Ми проінформували, як оформити ці проекти, а те що там наш бренд - то це наші депутати робили. Це не тільки робив Іван Собко, який проводив навчання, як працівник апарату. Наші депутати під час своїх поїздок, прийомів інформували. Ця програма інноваційна, вона базується на засадах змагальності проектів і там немає ніякого ручного втручання. Очевидно депутати на мають такого впливу,  який би вони  хотіли. Там неможливо нічого «порішати». Тому так багато обурених і ображених. Думаю чим ближче до наступних виборів, тим більше буде таких ініціатив. Мені не розходиться, чи це буду я, чи хтось інший. Мені шкода саму програму, щоб вона не стала ручною, де буде перемагати 4 райони  Львівщини. Внесок громад в цій програмі складає 50 мільйонів гривень. Це величезні кошти, за які має відповідати конкурсна рада і ті, хто цю програму  адмініструє. Наскільки мені відомо Іван Собко висловлюється, що якщо  відбудеться заміна співголів і правил гри, то він не готовий в таких умовах адмініструвати цю програму. Ми ще будемо радитися на фракції», - заявила Парасковія Дворянин.

Вона додала, що має питання щодо процесу реєстрації проекту. «Цей проект зареєстрований з численними порушеннями. Спочатку з ініціативи голови ЛОР,  коли він був у відпустці, потім перереєстрували від голів фракцій. Ми будемо ініціювати службове  розслідування реєстрації цього проекту рішення. Але я найбільше хвилююся за програму. В мене є пересторога, що не зовсім прозоро будуть використовуватися людські і бюджетні гроші», - заявила Парасковія Дворянин.

Технічна помилка без наслідків

Водночас, керуючий справами ЛОР Валентин Харлов зауважує, що службова перевірка цього факту уже відбулася. «Наразі існує близько 500 проектів рішень, і в той день, коли був оприлюднений цей проект на сайті, прийшов лист від голів 6 фракцій обласної ради на ім’я голови, Олександра Ганущина. Цей лист пройшов реєстрацію так, як належить, далі необхідно було дати доручення опублікувати його на сайті згідно із Законом «Про доступ до публічної інформації». У той день керівник оргвідділу була на лікарняному, а заступниця – у відпустці, тож я передав доручення і лист тій людині, яка мала оформити його на сайт, і помилково сказав вказати ініціатором голову ЛОР. Це була суто технічна моя помилка. У понеділок, цей працівник, що розмістив документ на сайті, написав доповідну про це, я написав відповідну доповідну на ім’я голови ЛОР, тож отримав офіційне зауваження за таку помилку, ми все виправили. Але на суть документа це не впливає і юридичних наслідків не несе. Тим більше, що у проекті йдеться не стільки про усунення когось, скільки про роботу самої комісії», - пояснив ситуацію Валентин Харлов.

Очевидно, що всі крапки над «і» у цій історії розставить голосування депутатів за відповідне рішення, яке відбудеться 31 січня. А засідання бюджетної комісії з цього питання має відбутись уже наступного цього вівторка, 24 січня.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: