Другий шанс для костомельного: у ЛОДА розробили дорожню карту порятунку підприємства

16195422_1099072430220945_8522449602555794143_n

У Львівській ОДА розробили дорожню карту виводу Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод» із кризи. Головне питання - це фінансування проекту.

 

23 січня у Львівській обласній адміністрації провели нараду за участю представників ДП «Укрветсанзавод», де обговорювали шляхи відновлення повноцінної роботи скандальної Жовківської філії підприємства. Спільно прийняли рішення розробити дорожню карту, профінансувати відновлення заводу із різних джерел: власних, «Укрветсанзаводу», коштів державного бюджету та внесків постачальників сировини. Учасники наради вирішили закупити необхідне безпечне економічно прийнятне обладнання та відновити роботу підприємства, що немає альтернативи у нашому регіоні. В нараді брав участь Ігор Муравський, депутат Жовківської районної ради від партії «УКРОП», голова районної комісії з екології і депутатської комісії щодо жовіківської філії ДП «Укрветсанзавод».

«Необхідно закупити обладнання, що дозволить замінити використання газу при утилізації тваринних рештків на альтернативне паливо. Для виключення зловживань у роботі підприємства прийняли спільне рішення, окрім обов’язкових ваг, обладнати приміщення підприємства камерами відеоспостереження із виведенням їх у режим онлайн. Тоді і активісти, і керівництво підприємства в Києві зможуть контролювати роботу Жовківської філії. Це дозволить у подальшому уникнути таких прикрих випадків, що призвели до забруднення навколишніх земель та очевидних зловживань при прийомі сировини від постачальників», – пояснює Ігор Муравський.

Заплановано встановлення очисних фільтрів, що позбавить навколишнє середовище небезпечних і неприємних викидів, що так дошкуляли мешканцям навколишніх сіл.

Від керівництва ДП «Укрветсанзавод» з Києва участь у нараді взяв директор Ковельської філії Вадим Сухонос. Саме його призначили заступником голови робочої групи комісії із вирішення питань діяльності Жовківського костомельного. Вадим Сухонос зумів відбудувати такий завод у Ковелі, нормалізувати його роботу та зробити підприємство прибутковим.

Нагадаємо, у червні минулого року 50 гектарів могильників із рештками тварин навколо Жовківського костомельного заводу знайшли районні депутати та активісти. Замість утилізовувати, на підприємстві знайшли простішу схему – викопали яму, насипали мертв’ятини і загорнули.

Через неприємну «знахідку» розгорівся потужний скандал. Держекоінспекція ініціювала позапланові перевірки. У грунтах навколо підприємства виявили суттєве перевищення показників за вмістом амонію.

У Жовківській районній раді була створена спеціальна комісія. Після низки звернень до центрального керівництва ДП «Укрветсанзавод» було ухвалене рішення відсторонити від посади директора Жовківської філії Михайла Клина. Його понизили у посаді і призначили головним інженером-технологом. Місце директора посіла Ірина Колодій, яка працювала раніше бухгалтером у газеті «Спортивка», а за сумісництвом займалася фінансами і Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод».

Незважаючи на численні комісії, перевіряльників з Жовкви, Львова і Києва ситуація за досить тривалий час на підприємстві так і не покращилася, хоча керівництво і обіцяло встановити бодай один котел. Але всі потуги виявилися марними. Тим часом у дворі підприємства продовжували скидати туші мертвих тварин просто неба.

Порушення технології,  абсолютна відсутність обладнання, ігнорування елементарних правил призвели до створення небезпечної екологічної ситуації. На підприємстві і навколо нього утворилися велетенські колонії пацюків, навколо костомельного збираються у пошуках поживи бродячі собаки, над заводом кружляють тисячі ворон.

Варто додати, що на підприємстві давно відключений газ за велетенські борги, а також нема води. Під час чергової перевірки була виявлена відсутність частини установчих документів. Тим не менше підприємство продовжує приймати сировину, а розкладання туш колишній директор (фактично він залишається чинним керівником і сьогодні) Михайло Клин називає кагатуванням.

Читайте також: Утилізаційна мафія, або Як стати мільйонером на відходах

Додамо, що 13 грудня 2016 року сталися зміни у центральному апараті ДП «Укрветсанзавод». Було звільнено гендиректора Володимира Чечета, натомість призначено виконувачем обов’язків генерального директора Віктора Підгорного.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: