Фірма «Роги і копита», або Хто тепер утилізуватиме небезпечні відходи у Жовкві

dscf6873-min

ДП «Укрветсанзавод» призначив нового директора Жовківської філії підприємства. Тепер за утилізацію відходів відповідатиме Ірина Колодій, натомість екс-керівник Михайло Клин наразі теж залишається на підприємстві у статусі головного інженера-технолога.

З бухгалтера у директори

Після величезного скандалу, який розгорівся навколо так званого жовківського костомельного заводу, на підприємство із завидною регулярністю стали навідуватися різного роду перевіряльники, у тому числі з головного підприємства. А після того, як на сесії районної ради депутати ухвалили рішення звернутися до міністра аграрної політики і вимагати усунення з посади чинного директора Михайла Клина, якого вважають особисто дотичним до того, на що завод перетворився, безпосереднє керівництво вирішило довго не чекати і саме його усунуло, принаймні він вже не директор. Вчора місце Михайла Клина зайняла Ірина Колодій, чиє призначення нагадує сцену із славнозвісного роману Ільфа та Петрова «Золоте теля», коли Остап Бендер відкрив фірму «Роги і копита», а директором найняв 90-річного Фунта, який сидів при Олександрі Другому, Олександрі Третьому, Миколі Другому, Керенському, а потім – при НЕПі.  Звісно, ніхто наразі нікого садити не збирається – це прерогатива правоохоронних органів, але наразі про Ірину Зіновіївну Колодій відомо, що вона львів’янка, досі обіймала посаду бухгалтера у маловідомій спортивній газеті «Спортивка», а про відходи, їхню утилізацію та специфіку роботи такого режимного об’єкта, як ветсанзавод не знає рівно нічого. Тому наступні два тижні вона знайомитиметься із документами.

Тим часом інтереси ДП «Укрветсанзавод» представляє радник генерального директора Володимира Чечета Світлана Бочковська, у минулому керівник юридичного управління Мінагрополітики.

На сьогоднішньому засіданні тимчасової комісії Жовківської районної ради з вивчення діяльності Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод» на території району одним із питань був звіт тепер вже колишнього директора підприємства Клина, який насправді нагадував відповідь учня, котрий не вивчив домашнє завдання.

«Багато що зробили. Ми почали все робити більш цивілізовано і воно виходить на більш високий якісний рівень», – скупо на слова відзвітував Михайло Клин.

«Документи про фінансовий звіт не дали. У вас укладені договори з фіктивними фірмами. Все проводили налом, розраховувалися готівкою. Все це там гниє, перегниває. Є люди, які вивозили туші свиней і запевняють, що жодних договорів не укладали. Півтори тисяч гривень – і все. З таким монопольним становищем, яке має наше підприємство на Жовківщині, довести його до банкрутства і до такої екологічної катастрофи може тільки недолугий, некомпетентний і корумпований керівник», – емоційно відреагував на звіт колишнього керівника народний депутат Володимир Парасюк.

Відтак члени комісії постановили, що зараз їм потрібно витребувати усі документи, пов’язані із функціонуванням заводу, зокрема усі реєстраційні документи, КВЕДи, екологічні карти, межі санітарної зони, правовстановлюючі документи на землю, юридичну адресу. Адже, як з’ясувалося, за тією ж адресою, що й Жовківська філія ДП «Укрветсанзавод», зареєстроване товариство з обмеженою відповідальністю з такою ж назвою. Крім того, досі не відомо чи має костомельний відповідні дозволи на утилізацію небезпечних відходів.

Банкрут – не банкрут 

Тим часом підприємство до приходу комісії причепурили, як могли. Туші прикрили плівкою. (Екс-директор стверджує, що це кагатування. Однак для кагатування потрібна бетонна основа. А тут – натягнули плівку, а продукти розпаду просто витікають з-під неї.) Кістки пересипали вапном. Щурячі нори поприсипали землею. Попідмітали і що могли склали. А решту все залишилося, як і було – котли не працюють, від цеху з перемелювання кісток на м’ясо-кісткове борошно залишилися хіба назва.

«Це не може бути таким чином, як тут є. Так зване кагатування – тимчасова міра і нам треба якнайшвидше вирішувати це питання. Ніхто не зацікавлений у тому, щоб підприємство зупинилося. Навпаки, ми хочемо, щоб воно працювало і заробляло», – сказав Богдан Юрдига, депутат Жовківської районної ради.

На сьогоднішній день ДП «Укрветсанзавод» офіційно оголошено банкрутом, відтак це стосується і кожної його філії. За словами радника гендиректора Світлани Бочковської, зараз подана касація на рішення про банкрутство. Крім того, готується на розгляд міністерства програма з реконструкції державного підприємства. У яку суму оцінять програму, наразі невідомо. Але подібна вже була прийнята 2004 року за прем’єрства Віктора Януковича і називалася «Державної програми реконструкції та модернізації державних спеціалізованих ветеринарно-санітарних заводів на 2005-2010 роки». Вона мала складатися з двох етапів. Під час першого повинні були модернізувати 14 підприємств, під час другого – 9.

Загальний обсяг фінансового забезпечення виконання Програми в розрахунку на  23  ветеринарно-санітарні  заводи на 2005-2010 роки становить  95,5 млн  гривень,  в тому числі  на  першому  етапі  - 59,5 млн, на другому - 36 млн гривень. Тим часом 6 заводів закрилося, а про модернізацію годі й говорити. Тож питання, куди пішли майже 100 мільйонів гривень, досі залишається відкритим.

Оксана ДУДАР, фото автора

P.S.

Нардеп Володимир Парасюк звернувся до відповідних органів з вимогою перевірити статки колишнього директора Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод» Михайла Клина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: