Стало відомо походження «рожевого снігу», який налякав львів'ян

16178999_1533517940021929_4327462218944422385_o
Фото: FB Юлія Гринишин

ЛКП «Лев» отримало результати хіміко-токсикологічного та біотоксикологічного дослідження зразків рожевої речовини, забраної на вулицях Львова.

На початку тижня у багатьох районах міста – Сихів, Левандівка, вулиці Стрийська, Наукова, Тарнавського тощо – виявлено невідому речовину. У соцмережах неодноразово висловлювалась підозра, що це – розкидана отрута для собак. З метою перевірки цього факту, зразок такої речовини до ЛКП «Лев» доставив мешканець міста, який передали на дослідження на кафедру нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького.

Як зазначено у протоколі дослідження, надана рідина мала «характерний аромат винних матеріалів». За результатами комплексного хіміко-токсикологічного та токсибіотоксикологічного дослідження встановлено, що речовина нетоксична і «за характерними якісними реакціями являє собою залишки виноматеріалу червоних марок вин» (детальніше у прикріпленому документі).

Також на кафедрі нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії Львівського нацуніверситету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького зазначають, що таблетки ізоніазиду, а саме такі підозри неодноразово висловлювались у соцмережах щодо рожевих слідів на снігу, при розчинені у воді та при контакті зі снігом не дають рожевого кольору. Щодо випарів ізоніазиду, отруєння чи опіків тварини відбутися не може, «для цього потрібно тварину занурити в концентрований розчин», пояснюють експерти кафедри.

16195039_1834256176832190_5169689337843795790_n

Додамо, що ЛКП «Лев» подав ще два взірці матеріалу на дослідження та очікує на результати. Один з цих взірців доставлений Патрульна поліція Львова, інший самостійно відібраний у вказаному мешканцями місці.

Поки відомо про один випадок отруєння від невідомої речовини

20 січня собака Людмили Рудникович – піврічна Неска, померла прямо у ветеринарній клініці. Жінка розповідає, того дня вечором її донька вивела цуценя на прогулянку в парк на перехресті Стрийської та Наукової, після чого вона прибігла, несучи собаку на руках, в якої були судоми і піна з рота. Собаку одразу повезли до ветеринара, але врятувати не змогли. Після патологоанатомічного розтину собаки  ветеринар повідомив, що це отруєння протитуберкульозними препаратами з активною речовиною «ізоніазид», пише Zaxid.net.

Нагадаємо, раніше у ЛКП повідомляли, що фіксованих випадків отруєнь тварин від розлитої на деяких вулицях невідомої речовини нема.

Натомість, благодійний Фонд Покарання злочинів проти життя за корисну інформацію про догхантерів пропонує  грошову винагороду до 10 тисяч гривень. Також  громадський сайт Форпост оголосив винагороду у 1000 гривень за інформацію про догхантерів.

Додамо, у Львові на початку грудня відновились випадки отруєння тварин та заклики у соцмережах розкидати отруту у місцях вигулу. Що особливо мало би насторожувати, так це випадок із підкиданням отрути на території першого Dog-парку, який відкрили у Львові спеціально для чотирилапих.

Як рятувати тварину: інструкція

У першу чергу треба зробити так, аби тварину знудило. Соляний розчин (столова ложка на склянку води), молоко з сіллю (половина столової ложки на склянку молока).

«Піридоксину гідрохлорид» (вітамін В6). Цей препарат можна і треба використовувати превентивно, до консультації з ветеринаром – гірше не буде (навіть якщо інша отрута). Приблизно 10 мл набрати в один великий шприц та ввести внутрішньом’язово (тобто у задню лапу якомога глибше), і через 1,5 – 2 години повторити (в іншу задню лапу). Після блювання – абсорбенти. Наприклад, активоване вугілля, розчинене у воді (не менше 10 таблеток) або «Ентеросгель» (2 столові ложки на середнього собаку).

Повторити через 3-4 години. Потім наступні 3 дні по 3 рази на день. Очищувальна клізма (не повинна бути теплою, краще трохи холоднішою за кімнатну температуру, щоб кишківник трохи стиснувся і тим самим погіршилась здатність всмоктувати отруту).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: