Суд у справі Грибовицького сміттєзвалища не відбувся через ЛКП «Збиранка»

c8e98743b4c1ffcdcf72e5a31ddc0cf8_XL

Судове засідання у справі колишніх працівників ЛКП «Збиранка», яке мало відбутися сьогодні у Жовківському районному суді, перенесли через відсутність представника цивільного відповідача.

Сьогодні на лаві підсудних троє колишніх посадовців –директор ЛКП «Збиранка» Богдан Горбаль, його заступник Борис Плашенко та Олександр Куприч – директор полігону. Їх звинувачують у важкому кримінальному злочині. Дії цих посадових осіб призвели до загибелі трьох людей: 32-річного старшого лейтенанта служби цивільного захисту начальника караулу ДПРЧ-17 м. Жовква Андрія Вненкевича, 28-річного капітана служби цивільного захисту начальник ДПРП-48 м. Рава-Руська Юрія Рудого та 27-річного сержанта служби цивільного захисту пожежний-рятувальник ДПРЧ-17 м. Жовква Богдана Юнка.

Натомість цивільним позивачем у справі є Львівське комунальне підприємство «Збиранка». Саме через відсутність представника ЛКП сьогоднішнє судове засідання й переніс суддя Володимир Мікула.

«Сьогодні засідання не відбулося у зв’язку з тим, що немає інформації про вручення судової повістки представнику цивільного відповідача, тобто ЛКП «Збиранка». Повістку було відправлено, але чи то не отримали, чи то отримали, але просто не повернулося повідомлення про вручення, невідомо. Тому засідання було перенесено. Зачитувати обвинувальний акт без представника цивільного позивача, яким є ЛКП «Збиранка», на нашу думку, не дуже коректно, оскільки цивільний позив потерпілих ґрунтується на обвинувальному акті, який ЛКП «Збиранка» як організації не надавався. Тому тільки присутність представника цивільного відповідача дозволить йому у майбутньому не казати, що він чогось не знав, не чув чи не бачив. Відтак представник має заслухати обвинувальний акт і у такий спосіб він буде з ним ознайомлений і зрештою цивільний позов у нього є, який ґрунтується на цьому обвинувальному акті», – сказав адвокат потерпілих Дмитро Гудима.

Богдан Горбаль, колишній директор «Збиранки» сьогодні скаржиться на здоров’я. Події, як трапилися за останні місяці, вплинули на його самопочуття.  На запитання чи не вважає, що з нього намагаються зробити крайнього у цій ситуації, відповідає: «Я 25 років працював добросовісно, чесно, сумлінно, ми душу вкладали в роботу. А що так все довго тягнулося, це не наша вина».

Нагадаємо, 29 травня сталася пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі, до гасіння якої залучили рятувальників. Наступного дня відбувся зсув сміття, лавина накрила трьох пожежників і, ймовірно, працівника ЛКП «Збиранка».

За фактом загибелі людей порушено кримінальне провадження. Йдеться про порушення норм і правил експлуатації, відсутність перешарування і дегазації тіла сміттєзвалища. А також про потужний «сміттєвий» бізнес на полігоні відходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: