На Львівщині майже половина населення відмовляється від дитячих щеплень

Врачи-против-прививок.-Читать-всем-сомневающимся

У Львівській області 40% мешканців, опитаних у рамках дослідження, відмовляються від щеплень для своєї дитини.

Львівська область увійшла до п’ятірки областей за кількістю осіб, які відмовляються від вакцинації дітей. За результатами дослідження, проведеного у рамках проекту «Індекс Здоров’я. Україна», по Львівщині 40% опитуваних сказали, що висловилися проти дитячих щеплень. Середня кількість відмов по Україні становить 25%.

[dyvys_blockqoute text="Є поганий досвід часів, коли не було щеплень, а тому треба думати про те, що може статися, якщо не буде вакцинації" author="Андрій Синюта, головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого дитячого центру"]

«Також у Львівській області 29% респондентів негативно ставляться до вакцинації проти 14% по Україні», — додала заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Вікторія Захожа.

Натомість, у Кіровоградській області лише 5% опитуваних відмовилися від вакцинації.

Читайте також: Через неякісну перевірку крові ми потенційно збільшуємо кількість хворих, — президентка АМДУ

За словами Андрія Синюти, головного лікаря Західноукраїнського спеціалізованого дитячого центру, це невтішні показники.

«Мене, як працівника дитячої медицини, турбує відмова і небажання щеплюватися. Яка мета так званих антивакцинантів дуже важко передбачити. Треба розуміти, що вакцинація — це певний рівень міцності того покоління, що зростає. Є поганий досвід часів, коли не було щеплень, а тому треба думати про те, що може статися, якщо не буде вакцинації», — каже Андрій Синюта.

Фахівець виділяє кілька причин того, чому щеплення і досі викликають негативну реакцію у населення. Перша — відсутність педіатрів.

«Багато сімейних лікарів бояться підійти до дитини. Більшість педіатрів зможуть надати допомогу дорослому, але більшість дорослих бояться надавати її дитині. Це брак комунікації, знань», — переконаний лікар.

Читайте також: Більшість львів’ян задоволені послугами сімейного лікаря

Друга причина — повідомлення про летальні випадки після вакцинації. Андрій Синюта наголошує, що діти помирали не від вакцинації, а у час після неї.

«Це дуже принципова різниця. Плутаючи ці поняття, ми маємо картину того, що вакцинація — це зло, бо гинуть діти», — додає спеціаліст.

Третя ж причина — більший доступ до інформації. Мовляв, такі випадки ставалися і раніше, але через менший доступ до інформації, про них ніхто не знав.

В.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак, у свою чергу, зазначила, що у цьому напрямку для медиків є велике поле для роботи.

Нагадаємо, проект «Індекс Здоров’я. Україна» започатковано Міжнародним фондом «Відродження», Київським міжнародним інститутом соціології та Школою охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія» для щорічного визначення фактичного рівня задоволеності громадян України медичною допомогою. Опитування проводилося у всіх областях України, окрім окупованих територій. Опитано 10 тис. респондентів у їх домогосподарствах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: