Блокада Порошенка і Оскар Насірова. Політичний огляд тижня

Oskar

Коли розвалилась парламентська коаліція, чи винен Садовий у блокаді ОРДЛО і які підсумки головування України в Радбезі ООН? Про все докладніше від політичного оглядача Дивись. info Дмитра Посипанка.

плашка 1

Втрачений місяць

Ось і завершився місяць головування України в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Головування тривало протягом місяця. І це був шанс для України протягом місяця бути на передовицях усіх закордонних видань і на екранах впливових телеканалів. Ми були зобов’язані це використати для того, щоб донести міжнародній спільноті власну позицію і власне бачення того, що відбувається на сході і півдні нашої Держави.

69320

Усе це було, але ми цим шансом так і не скористались. Президент Порошенко так і не знайшов часу, щоб ініціювати розгляд українського питання на найвищому міжнародному рівні. Не знайшов часу і Міністр закордонних справ України Клімкін. Не знайшов часу і будь-хто інший з верхівки українського істеблішменту. Саме тому сприйняття України в світі залишається таким, яким його формують російські телеканали.

плашка 2

Східна блокада

Блокадні пристрасті на сході України минулого тижня розгорілися із ще більшою силою, оскільки до неї приєдналися і з іншого боку зони розмежування. Але про все по черзі. Міністр внутрішніх справ Аваков цього тижня звернувся до Антитерористичного центру з вимогою дозволити йому зняти блокаду залізничних колій на сході України. І звинуватив Аваков у цій блокаді особисто львівського мера Садового.

Садовий у свою чергу миттєво відреагував і написав у своїй сторінці на ФБ, що Аваков не дружить з головою і застеріг особисто Порошенка і Гройсмана навіть не думати про силовий розгін блокувальників. І тут чи не вперше я змушений частково погодитись із Садовим.

Читайте також: Погляд з-під землі: у яких умовах працюють львівські шахтарі (фоторепортаж)

Незважаючи на те, що тема блокади надзвичайно вигідна саме Садовому, бо вона врешті дала йому змогу трохи передихнути від сміттєвого гноблення, але організатором цієї блокади він точно не є. Організаторами цієї блокади є однопартійці Садового, які йому не зовсім підконтрольні.

588cf1a3a6f90---------------_1200

Єдиним плюсом усієї цієї блокади стало те, що українці змогли зрозуміти, на скільки енергетична система України є корумпованою і пронизаною різноманітними схемами. Ми зрозуміли, що нам втюхали якусь схему «Ротердам+», через яку ми змушені переплачувати шалені суми за електроенергію. Ми зрозуміли, що війна на сході дійсно гібридна. І гібридна вона не лише з боку Російської Федерації, але й з боку України.

Бо ми ніби і воюємо, але водночас і ведемо активну торгівлю з окупованими районами. Ми зрозуміли, що ця війна вигідна нашій владі, бо на неї можна списати все. Але, найцікавіше те, що ми тепер розуміємо, що завдяки цій війні Президент Порошенко зможе виконати хоча б одну зі своїх обіцянок – це позбавити Україну від олігархів. Першим став Коломойський. А тепер час дійшов і до Ахметова.

Те, що ми позбуваємось олігархів, це, звичайно, позитив для України. Але є одне але. Ми позбуваємось одних олігархів, але у нас з’являються інші олігархи, які будуть лояльні найголовнішому олігарху в Україні – Порошенку. Тому ця перемога є Пірровою і Україна навряд чи виграє від цього.

Заява Ляшка

Головний радикал України Олег Ляшко цього тижня вирішив взбудоражити інформаційний простір України своєю заявою про суспільно-політичну ситуацію в Україні. У своєму відеозверненні він заявив не лише, що хоче стати наступним Президентом України (це нехай оцінюють психіатри), але й те, що Радикальна партія України зараз не входить до складу коаліції.

Тим самим він фактично підтвердив, що станом на зараз коаліція у Верховній Раді України відсутня. Відсутність коаліції тягне за собою або створення нової коаліції і зміну Уряду, або оголошення дострокових парламентських виборів. Нової коаліції БПП та Народний фронт не мають з ким створювати, а дострокові парламентські вибори проводити владі не хочеться, бо розстановка сил у новообраній Верховній Раді буде точно їй не на користь.

Тому ситуація із оприлюдненням списку членів коаліції буде затягуватись якомога довше, але рано чи пізно рішення доведеться приймати і виборів, скоріш за все, уникнути не вдасться.

Елітні корупціонери

2 березня реально активізувались українські борці з корупцією. Найгучнішою справою, звичайно, стало театралізоване дійство, яке відбувалось у славнозвісній Феофанії, де наше дороговартісне НАБУ намагалось затримати керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова.

1488494484-5425

Проблеми у Насірова розпочались ще з моменту його призначення на цю злачну посаду. Спочатку журналісти знайшли у нього незадекларовані маєтки в Лондоні, потім Міністр фінансів Данилюк намагався вліпити Насірову другу догану, яка мала б перерости у звільнення, за те, що той собі дозволив поїздку на інавгурацію Президента Трампа.

І от тепер НАБУ накопало зловживань на 2 мільярди гривень, які Насіров нібито дозволив не сплатити підприємствам нардепа-утікача Онищенка у вигляді податків до держбюджету. Про те, як відбувалось це затримання, писати марно, бо усі соцмережі були занасірені відео та фото головного фіскала України.

А от які наслідки це все матиме, спробуємо спрогнозувати. Порошенко здав свою людину. Чому? Бо зажерся і зажрався Насіров. Та й пора вже показати українським донорам, що в нас у сфері боротьби з корупцією все-таки щось робиться.

Чи сяде Насіров? Найімовірніше, що ні. Бо ще жоден із затримуваних високопосадовців не сів. Живий приклад: гучне затримання керівника Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби півтора роки тому. Затримали на гарячому, трохи пововтузили його по каталажках, відпустили. І зараз він спокійно собі прогулюється містом Лева.

Читайте також: Чорні мільярди митниці. Як львівські митники «кришують» нелегальні авто (документи)

Чи зміниться, щось в ДФС? Малоймовірно. Кабмін уже сьогодні відсторонив Насірова від займаної посади і призначив виконувачем обов’язків його заступника, який не лише дуже зовні на нього схожий, але й є людиною Гройсмана. Відкритим залишається і питання, чи будуть повернуті державі збитки у 2 мільярди гривень. Тут теж доводиться сумніватись, бо про такі прецеденти особисто я не чув.

Але найгірше у цій всій ситуації те, що затримання Насірова фактично помножило на нуль усі ці конкурси на заміщення вакантних посад держслужбовців. Нагадаю, що Насіров став переможцем конкурсу на посаду глави ДФС, випередивши 66 конкурентів.

Не залишився осторонь гучних корупційних розслідувань і однопартієць Насірова – генпрокурор Луценко. Сьогодні він на своїй сторінці у ФБ написав про те, що вчора була оголошена підозра екс-керівнику Державного управління справами, часів президентства Ющенка, Ігорю Тарасюку. Під час обшуку у помаранчевого революціонера знайшли купу золота і мільйон євро готівкою.

Такі потуги українських антикорупціонерів вартувало б похвалити, але не буду. Дочекаюсь судових баталій. І якщо вони будуть позитивними для України, то обіцяю це зробити.

плашка 3

Чергова допомога Садовому від Гройсмана

А Львівщина і Львів далі живуть своїм розміреним політичним життям. Голова ОДА Олег Синютка ніби і повернувся з відпустки, але ще не акліматизувався. Депутатський корпус Львівської обласної ради вирішив, що проводити сесійні засідання щодватижні – це занадто важко і вирішив перенести чергову пленарку на 7 березня. Львівські райці і далі засідають під вигуки «ганьба».

Львів’яни голосують собі за назву неіснуючого електронного квитка, переймаючись тим, чи він буде називатись «левчиком», чи «леокартом». Журналісти намагаються проїхатись Убером, а той невловимий і завжди їх всіх оминає десятими шляхами.

Читайте також: Чи має «Яндекс Таксі» працювати у Львові? (Опитування)

Активісти зібрались і вирішили прогнати Яндекс.таксі зі Львова, але воно не хоче звідси йти. Садовий переписується люб’язностями з Аваковим у соціальних мережах. І лише невтомний Гройсман турбується про долю Львова.

Цього тижня, наш Прем’єр-міністр написав черговий грізний пост у Фейсбуку про те, що Уряд готовий виділити Львову нову ділянку для побудови сміттєпереробного полігону, та закликав міську владу якнайшвидше прийняти усі необхідні для цього рішення. Мало того. Він уже навіть знайшов французького інвестора, який готовий для Садового побудувати сміттєпереробний завод. От тільки львівський очільник не поспішає це взяти і зробити. Не до цього йому зараз. Він з маршрутками ніяк розібратись не може. Мабуть, чекає, що і тут йому Синютка допоможе?

Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора читайте тут

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: