Про шахтарів згадують або на свято, або коли стається трагедія, - профспілковий лідер

17093163_1863387323945786_267725617_o

Розслідуванням трагедії на шахті «Степова» на Львівщині займеться спеціальна комісія. Втім, інтернетом ширяться різні версії щодо причин вибуху на шахті.

ІА Дивись.info поцікавилась думкою очільника Незалежної профспілки гірників Донбасу Миколи Волинка. Профспілковий лідер вважає, що трагедію спричинило постійне недофінансування вугільної галузі, яке, в першу чергу, відбивається на безпеці гірників.

vol13«Відбулась трагедія і от про шахтарів згадують або на свято, або коли стається трагедія, - говорить Микола Волинко. - У 2014 році, коли почалась війна, я звертався до президента, прем’єра, голови Верховної Ради про те, що треба зробити все для того, аби шахти на підконтрольній Україні території працювали у повній мірі і мали достатньо фінансування. І що ми отримали? Була коаліційна угода, і там було чітко розписано, як ці шахти позакривати, як порізати бюджети. І це триває: бюджети урізають, шахти працюють на зношеному обладнанні, і от через таке і стаються такі аварії. Навіть зараз, коли прийнятий новий бюджет, вже надійшов лист з Мінфіну про те, що 1,9 млрд з прийнятого бюджету (було 2,8 млрд), знімають, бо це неначе забагато для галузі».

[dyvys_blockqoute text="Я з 2014-го року кажу, що треба відкривати заводи з переробки вугілля в газ" author="Микола Волинко"]

Водночас, Микола Волинко наголошує, що отримати енергетичну незалежність Україна могла би шляхом реформування системи: «Я з 2014-го року кажу, що треба відкривати заводи з переробки вугілля в газ. І тоді збільшиться добича вугілля і, відповідно, зарплата, обладнання і все інше. І тоді Україна стане енергетично незалежною від окупантів. Ще у 80-ті роки наші вчені розробили так званий «киплячий шар», де спалюються вуглі будь-якої марки до будь-якого стану, і при застосуванні цього методу коефіцієнт корисної дії котлів збільшується на 50%, не треба робити переобладнання, не треба нікого перевчати, там копійчані витрати. І тому я говорив, що треба переобладнати ТЕС на таку технологію. Але цього не хочуть використовувати, бо легше організувати торгівлю з окупованими територіями.

Трагедія сталась через недофінансування. Банкрутство державних шахт відбулось завдяки міністру Демчишину, завдяки Насалику. Замість того, аби будувати заводи для переробки вугілля на газ, замість того, аби впроваджувати технологію кипучого шару на ТЕС, вони вирішили торгувати з окупантами. Курахівська ТЕС працює за принципом кипучого шару, і до того, як Юлія Тимошенко підписала свої угоди газові, 150 котелень в Україні працювали за технологією киплячий шару, але після цих угод всі отримали вказівку усе перевести на газ».

Читайте також: Згадати все: наймасштабніші аварії на українських шахтах за 100 років

Після вибуху на шахті «Степова» Володимир Гройсман пообіцяв створити спеціальну комісію для перевірки безпеки шахт. В Україні буде створено державну комісію з перевірки безпеки на шахтах, на засоби захисту шахтарів буде виділено 200 мільйонів гривень. «Це той випадок, коли не тільки з огляду на те, що відбулося тут, а й з тим, щоби не допустити подібного і щодо безпеки загалом на шахтах. Тому завтра буде створено державну комісію», - сказав Гройсман.

Шахта "Степова"

Шахта "Степова"

Крім того, прем'єр сказав, що уряд буде ініціювати перевірку всіх шахт на території Львівської області і не тільки. Тобто перевірка буде тривати повністю по всіх шахтах на території України. Але ця перевірка стосуватиметься аспекту безпеки праці шахтарів.

Шахта "Степова"

Шахта "Степова"

Натомість Микола Волинко пояснює, що 200 мільйонів проблеми не вирішать. «Бюджет галузі приймається якомога менший, не виділяють гроші на науку, на придбання засобів індивідуального захисту, не виділяється грошей на техніку безпеки. Тим більше, нещодавно ДП «Львіввугілля» отримало гроші на зарплати, а виконавча служба їх заарештувала», - додає лідер профспілки.

Читайте також: Погляд з-під землі: у яких умовах працюють львівські шахтарі (фоторепортаж)

Водночас він зазначає, що трагедію на шахта «Степовій» уже почали використовувати противники блокади, нарікаючи, що вибух на шахті стався через збільшення видобутку вугілля і є наслідком блокади.

Шахта «Великомостівська»

Шахта «Великомостівська»

Втім, як зазначає Микола Волинко, саме легалізація незаконного вугілля з окупованої частини Донбасу дозволяє отримувати надприбутки за рахунок українців: «Давайте рахувати: одна тонна вугілля, видобута на копанці, коштує 150-160 гривень. Потім ця одна тонна проходить через документацію шахти, яка нібито зареєстрована на території України і тоді ціна цієї тонни вугілля стає 530-600 гривень. Коли вугілля перетинає лінію фронту, він піднімається в ціні до 1800-2100 гривень за тонну. І от блокадники якраз і перекрили кисень цій схемі. І тепер ті, кому блокада невигідна, брешуть, що неначе трагедія сталась на «Степовій» через те, що збільшили видобування вугілля, аби неначе покрити недостачу антрациту. Але шахта «Степова» добуває енергетичне вугілля, і воно не має стосунку до антрациту».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: