Бургер зі штучним м’ясом став дешевше у 30 тисяч разів

burger
Фото ілюстративне

Соціологічні дослідження показують, що близько половини вегетаріанців будуть їсти м'ясо, якщо воно з'явилося в лабораторії.

Якщо в 2013 році собівартість бургера з котлетою з вирощеного в лабораторії м'яса становила понад $300 000, то тепер ледь перевищує $10, йдеться в статті порталу Next Big Future, пише «Новое время».

Перший гамбургер зі штучного м'яса був приготований і з'їдений на прес-конференції в Лондоні в 2013 році. Біолог Марк Пост з Університету Маастрихту, який розробив технологію вирощування м'язової тканини зі стовбурових клітин корови тоді зазначав, що виробництво продукту обійшлося приблизно в 325 тисяч доларів.

Читайте також: Львівщина у трійці лідерів зі вживання алкоголю

А в 2017 році Марк Пост заявив, що собівартість кілограма штучного м'яса становить вже $80, а один гамбургер коштує $11. Правда, при цьому, кілограм яловичини коштує в США близько 8 доларів.

За словами Марка Поста, його компанія Mosa Meat буде продавати вирощену в лабораторії яловичину вже через чотири-п'ять років. Журналісти відзначають, що займаються виробництвом м'яса зараз ще кілька компаній-конкурентів. Зокрема, SuperMeat з Ізраїлю займається вирощуванням курячої печінки, а Memphis Meats з Каліфорнії культивує клітини корів і свиней.

Процес виробництва м'яса в пробірці включає в себе отримання м'язових клітин тварин і застосування білка, який дозволяє клітинам виростати у великі шматки м'яса. Отримання вихідних клітин від тварин потрібно тільки один раз, надалі вони вже не потрібні. Основною проблемою є складність формування структурованих м'язів з цих клітин. Зокрема, потрібно одночасно вирощувати інші типи клітин, наприклад, адіпоцити. Також м'язову тканину необхідно фізично розтягувати, щоб вона правильно розвивалася.

Читайте також: Через неякісну перевірку крові ми потенційно збільшуємо кількість хворих, — президентка АМДУ

До речі, соціологічні дослідження показують, що близько половини вегетаріанців буде їсти м'ясо, якщо воно з'явилося в лабораторії, а не в результаті вбивства тварини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: